Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Lézer

Indította gaben, 2025 február 03, 18:31

Előző téma - Következő téma

000000000

Tudod Lajos. Én csak mosolyogni szoktam, amikor egy 200 ezres cuccot a többmillás szerkezet tudásával vetik össze, egyesek. És, már mondják is, hogy semmire se jó.  
Nagy tévedés. Igen is jó arra, amire való. És az ára arányos a tudásával.  
Valóban szerény a tudása. De a szerény árához jó a tudása.  
Persze, én is hiányolok több dolgot, funkciót, tőle. Mert az ember mindig többet szeretne kevesebb pénzért.
Na ezért kezdtem el építeni egy másikat. Ami majd tudja funkcióban, amit szeretnék.
De, ehhez is 40 Wattos szettet veszek. Amihez nekem kell 99 % -ban elegendő.  
Még, ha lenne addig, egy 10Wattos kék. Az jó lenne mellé.  

Én CNC –gépet is külön építettem gravírozásra. És külön famarásra. Mert így, célszerűbb.  
És, Arra építettem őket, amire használom, használni akarom. Mások a szempontok.  

000000000

8m5k920a

Szervo vagy léptetőmotoros hajtásod van, régebben a fórumon felmerült, h ezek a mozgásvezérlők tönkreteszik a szervovezérlőket... nem tapasztaltál meghibásodást, v működési elégtelenséget?

c2nsu773m

Nem teszi tönkre!
Csak a pufferolás miatt nem abban a pillanatban ér oda és lő a lézer, nincs 100%-ban összhangban. (bár ez lehet hogy csak hangolási probléma)
De a léptetőmotornál nincs ilyen gond, bár ha sebességet szeretnél elérni akkor 25-50mm-és elmozdulást kell tervezni egy motorfordulatra!
Nekem egy 2000 órás csövem van talán már 6-odik éve, persze nem folyamatos üzemben megy.

8m5k920a

Szeretnék nagy pontosságot nagy sebességgel megbízhatóan elérni, végső cél a termelés lenne (2500x1250mm es táblát feltenni a gépre, legravírozni majd kivágni többszáz alkatrészt táblánként, akár 12-16 óra folyamatos hibamentes üzemeben. ezért preferálom a szervomotrokat, beépített encoderrel, marógépben már bizonyított nekem a szervo, léptetővel nincs tapasztalatom.  

8m5k920a

Most esett le ahogy a léptetőmotor jelleggörbéjét nézem, h alacsony fordulaton képes nagy nyomatékot leadni, és a sebesség növelésével fogy a nyomatéka, cserébe 7-8 ezret is képes forogni, tehát gyorsan tudja indítani-gyorsítani-fékezni a repülőoptikát.

2dbfy8y

Léptetőtől se kell félni, nekem ment egyhuzamban már 52 órát is.
Kézzel azért meleg volt, de semmi gond vele.
Ahogy Tamás írja, 25-50mm egy fordulatra nem rossz. Nekem 45mm, és vígan tudja a 20m/min gyorsjáratot.
Meg ugye az új msd-k már tudnak léptetőnél is encodert kezelni.

2vkx6unz

Mekkora géped van amihez kell a 20m/preses gyosjárat?

2dbfy8y

Nem nagy, kb 400×700.
De jó nézni mikor villám.
Van egy kis fa esztergám, az is ugyanezt tudja, igaz ott azért vigyázni kell, mert első darabnál gyorsan lehet zúzni. [#nevetes1]
De mondjuk ment vissza 1800-al 300mm hosszon, vagy megy vissza üresben 15000-el azért időben nem mindegy.
Azért vannak üresjárati mozgások is.

8m5k920a

Pabló! Te milyen vezérlőt használsz? MPC-t? vagy mach-ból vezérled a gépet?

8m5k920a

Nem tudom hogy ez reális lehet-e, elbizonytalanít a PPS a jelleggörbén, de http://www.t2cnc.hu/downloads/34SM118-060-4W-SB12.SB12-8.7.pdf" TARGET=_fnew>3Nm 6ezres fordulaton 37e forintér elég jó vétel...

2dbfy8y

Én Machot használok, meg most Uccnc-t tesztelem.
Laserre az uccnc a tuti.
Motor vezérlőnek, én az msd-re esküszöm.
Meg van egy olyan remélem jól írom a nevét leadshine, ez tudja ugyanazt mint az msd.

000000000

.............................................
A linkelt M/n jelleggörbéhez világosan odaírták, hogy annak skálázása egy féllépéses üzemmódnál kiadott step frekvencia (PPS), ami ugye messze nem egyenlő a motor percenkénti fordulatszámával.
A kettő között ugyanis van egy 20/3=~6.67-es váltószám. Így tehát a TÉNY az, hogy 900 rpm-ről beszélhetünk 6000 PPS esetén.

Moderálva!

PSoft

ANTAL GÁBOR

Vaba a 17 üzenetével még nem egy vén róka közöttunk. A 3 betűs angolszász rövidítések megfejtése az egy rémregény . Aki tudja ( mert már találkozott vele)annak persze semmiség  Tehát PPS = pulse per secunde  vagyis az egy másodperc alatt kiadott stepek száma . Utána meg kell nézni hogy hány fokos a motor ( esetünkben 1.8  ) 360/1.8 = 200 Vagyis ennyi lépessel fordul egyet . A jelleggörbét fél lépesre adják meg vagyis 400 lépés kell egy fordulathoz  Ebből :  6000/400 = 15 fordulat / sec ez megfelel 900 1/ min nek   ( és igy megfejtődött a 6.66 os konstans )