Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Lézer

Indította gaben, 2025 február 03, 18:31

Előző téma - Következő téma

ANTAL GÁBOR

A per az lehet hogy pro . Majd egy angolos kijavít

wm94bppdn

Jól írtad, a "per" a helyes. Az eredeti latin secunde-ot viszont az angol Second-ra torzította. És nem téged javítlak, csak két betűt...

ANTAL GÁBOR

Köszi . Jogos .. Hezitáltam de nem kerestem rá  .

8m5k920a

Köszönöm a felvilágosítást, ma is tanultam valamit.

000000000

A #6981 már moderált, így félrevezető lehetne a törölt írásod.  
Nem biztos, hogy VABA olvasta a moderálatlant.

(moderátor)

8m5k920a

Meg sem fordult a fejemben, h bántó szándékot feltételezzek, örülök, h válaszoltok kérdéseimre, javítjátok hibáim, és nem a motor megvásárlása után kell megtapasztalnom, (saját hibámból megtanulnom) PPS-nem fordulatszámot jelent...

000000000

Köszönöm újfent!
Kemény, tanulságos válasz ez a hangadóknak is, hogy van földön olyan ember még rajtuk kívül, aki normálisan, és a mondandóm lényegére tud válaszolni egy beírásomra, és nem a kötekedőt, az ok nélküli sértődötet játsza el.

Bár előbb válaszoltál volna egy picit, egy napja ezek szerint a semmiért szapulnak, hiszen neked írtam a választ, másoknak mint a példa mutatja semmi okuk nem lett volna 1 napon át csócsálni a semmit.
Na de ez legyen az ő bajuk, további szép napot Neked, és sikeres, átgondolt CNC gépépítést kívánok Neked!

8m5k920a

Lehet h mégiscsak elé nekem ez a motor, kicsit számoltam
Szerintem:
8000PPS az 1200 fodulat/perc
fél lépés az 0,9fok
szükséges pontosság-0,1mm
1fordulat-400 lépés
Ha én úgy áttételezem a motromat, h fél lépésel 0,1mm-t mozdítson a lézerfejen (egy motorfordulat 40mm elmozdulás) és percenként 1200 at tud forogni, akkor 48 m/per sebességgel tud dolgozni, csak az a kérdés h ez a motor mekkora távolságon tudja felgyorsítani a fejet 0,8m/s sebességre...

000000000

Szívesen segítek Neked, de ezek innentől kezdve már picit bonyolultabb dolgok.  

Pl. nem ismerjük a mozgatott össztömeget, hajtás kinematikai elképzelésedet, és a léptető motor tehetetlenségi nyomatéka is már necces tényező ekkora jószágnál, ha dinamikát is szeretnél.
A majdnem 1 m/s csúcssebesség elvárásodhoz pedig a léptető motoros technika eleve necces, inkább akkor már szervós gépet javasolnék, de ott is már ekkora dinamikához illik komolyan venni a maximális gyorsulási képességhez tartozó áttételezési számításokat.

Majd ha érdekelnek ezek komolyabban, írok róla neked, a szétoffolt Robsy topikokban talász ezekre is hasonló példákat, csak nehéz lesz a sok oda nem való idétlenség és "jóindulatú kötözködő bejegyzés" között megtalálnod őket.

svejk

Ej, de egy álszent kétszínű muksó vagy Te is Tibor45!
Tegnap még a kéretlen, moderálatlan hozzászólásodban, lehülyézted szegény embert,-de mivel Ő még nem ismer, nem érthette, ha egyáltalán olvasta-  most meg csak úgy dől belőled felé a jóindulat.  
Persze a többieket közben OFF-folással vádolod, holott egyike vagy a legnagyobb fórumrombolónak.

Folyt. a topicodban...

b4nm7gjvr

svejk

Sanyinak a fehérvári topicból a lézergravírózó verseny kapcsán.

- Hozol Te is gépet?

- Én valahogy nem értem a kiértékelés első részét, valami azt sugallja, hogy ki akarsz lyukadni valahova.

8m5k920a

A lézerfej+tartó+kocsik cca 1,2kg bordásszíj hajtást szeretnék 3m szíj tömege szerintem elhanyagolható, viszont a levegővezeték nyújtása miatt némi tartalékkal kellene számolni, a gyors tengelyen HiWIN HGR15R síneket, HGL15CAZAH-kocsikkal használnék, játszom a gondolattal, h első körben egy sínt szerelek fel, 2 kocsival, ha ez kevésnek bizonyul akkor veszek hozzá még 1-et. Motorjaim még nincsenek, ehez optimalizálva választanék motort. A segítséget előre is köszönöm, ha lesz egy kis időm, átolvasom a topikodat

2vkx6unz

Nem hozok gépet mert nincs és nem is lenne etikus. Amúgy az én kicsi ~200x200mm munkaterületű gravírozásra készült gépemen nincs lézer, és nincs is hadrafogható álapotban (nincs rajta vezérlő).

A második kérdésre a válasz az, hogy ha egy abszolút időt mérnénk akkor azoknak a kombinált hobby gépek amelyek nem szíj hajtással készültek hátrányban lehetnek mert eleve nagyobb sebességre készültek. Persze lehetnek rosszabb dinamikájúak. Míg egy orsós gép eleve lassabb ezért ezt a hátrányt kiküszöbölis az, hogy relatív isdőt mérünk. Szerintem van elég sok hobbysta akinek sima menetes orsó van a gépén és leve lassabban dolgozik a gépe mert kisebb a maximális sebessége. Azoknak a gépeknek amelyek a lézer teljesítménnyel operálnak és nem álandó teljesítménnyek mennek eleve előnyük lehet ennek a kiküszöbölésére még nincs ötletem.

Maga a feladat azért ilyen mert egy sakktábala minta G kódjából egyértelműen lehet számolni az időket és nem is tart sokáig. A "méretvonalak" segítenek abban, hogy sebességet lehessen mérni illetve becsülni illetve ha lengések, késéssek akkor a vonalak szélei ezt elárulhák vagy elárulhatják. Ha a munkadarabnál a szélek nem elég kontrasztosak akkor az szintén dinamikai problémákra utal, vegy a gépkezelő nem volt kellően gondos és nem az optimális G kódot álította elő.

És végül igen ki akarok lyukadni oda, hogy olyan gépet szeretnék látni amelyik kellő gondossággal és alapossággal van megépítve.
Nyilván a video alapján le lehet mérni a sebességeket vagy legalább jól meg lehet becsülni és össze is lehet hasonlítani, hogy mit csinált és mit is kellene csinálnia.
Szerintem mindeki nyerne a dolgon. Aki megpróbálja az legalább tapasztalatot, akinek nincs gyors kamerája az egy videót és meg is nézheti mit is csinál a gépe. Akinek nincs még gépe az pedig "ingyen" tapasztalatot. És végül a látogatók azért is jönnek egy találkozóra, hogy gépeket is lássanak - régen több volt - függetlenül attól, hogy milyen a gép, mert mindegyikben van használható ötlet és sok-sok munka. Valamint Te is sokat tanultál a gépek dimaikájáról még néhány éve amikor az excel táblát készítetted és szerintem nem volt haszontalan...

Még pár szó a kiértékeléshez. Mindenképpen próbáltam egy objektív módszert találni mert egy gravírozott kép az adott alapanyagtól, géptől, a G-kód optimalizálásától sé még sok mindentől függ. Ennek a kiértékelése még akkor is sokkal szbjektívebb ha ugyanazt a képet készítik el.
Még annyi, hogy ott kimarad, hogy 0,1mm felbontással kell a gravírozott részt megcsinálni.

2vkx6unz

Mellesleg nem sok érdeklődő van a verseny iránt pedig célom volt, hogy több gép is legyen a találkozón ne csak börze legyen... eddig ez nem jött be...