Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Lézer

Indította gaben, 2025 február 03, 18:31

Előző téma - Következő téma

PSoft

PSoft

http://sgforum.hu/listazas.php3?id=1247506414&order=reverse&index=1&azonosito=hobbycnc#11612" TARGET=_fnew>De,van az 1W-osra is sok megoldás.
Ez pld.© csewe technikája.

robokacsa

akkor az én kínai lézergépem meg van halódva???, szomorúan vettem tudomásul psoft felvilágosítását.
de legalább az új gépem MŰKÖDIIIIIK.

000000000

Sziasztok,

Két rövid kérdésem van.
1. a lézer színének szerepe. Számít, hogy milyet használunk? (Azonos teljesítmény mellett)
2. Gravírozáskor mindenképpen üvegszálas megoldás kell, nem lehet a diódát önmagában feltenni a cnc-re és fókuszálni?

000000000

Minden színnek más és más hullámhossza van és minél rövidebb a hullámhossz annál nagyobb az 1 fotonra eső energia.  
Például a vörös fény hullámhossza  
650 – 750 nm frekvenciája 462 – 400 THz   Energia fotononként 1,91 – 1,65 eV
Ugyanez kék fény esetén  
420 – 490 nm Frekvenciája 714 – 612 THz   Energia fotononként 2,95 – 2,53 eV

Az elektronvolt egy SI mértékegység-rendszeren kívüli, csak az atom- és mag- és részecskefizikában, illetve a csillagászatban használható energia-mértékegység.  
Jele: eV. Használhatók vele az SI prefixumok (keV=1000 eV, MeV=1 millió eV, GeV, TeV).

Egy elektronvoltnak nevezzük azt az energiát, amelyet az elektron 1 V (megfelelő irányú) potenciálkülönbség hatására nyer.

Anyag megmunkálás szempontjából a legjobb a CO2 lézer aminek a hullámhossza 10.6 nm.
Viszont ez a hullámhossz már az egyszerű Nátron vagy Káliüvegek egyszerűen elnyelik.
Ez miatt az optikai szálon való átvitele sem lehetséges.
Ezért az anyagot mozgatják, vagy a "repülő optikás" megoldást használnak, de a jelölésben a legelterjedtebb és leggyorsabb a galvo.
Repülő optikás hátránya a nagy gépeknél jelentkezik mikor a sugár nagyobb utat tesz meg, ilyenkor sugárhossz kompenzátort építenek a gépbe hogy a fókuszpont ne változzon.
A galvo hátránya pedig szintén a fókusz, de ez nem lehet kiküszöbölni, így csak kis területekre alkalmazható.
Ezeknél a kisméretű szilárdtest lézereknél (dióda lézer) hobby szinten minden további nélkül megoldható, hogy a gép mozgassa az egész fénykeltő berendezést.  

Röviden ennyi.  

NickE

Rétegelt lemezzel nem sok tapasztalatom van, de pl. plexit szoktam vágni. 3mm-es lemezet 6mm/s -el viszi, múltkor vágtam 6mm-es plexit is úgy emlékszem, 2mm/s -el.

robokacsa

sajna akkor az enyém kicsit gyengusz én 3mm es rétegelt nyírt, 2mm/sec -el vágtam vele, és nem is túl "fényes" lett a vágás .
én azt hittem ez a normális.
szomorúan kell lenyelnem a békát, hogy fórumtársunk(?) inkább biznisz men kolléga átvert a géppel. remélem olvassa a sorokat, és a következő repülőútján légörvénybe összehánnya magát. bocs

000000000

Köszi a teljesen részletes magyarázatot. Így már értem, maradok a kéknél és mellőzöm a száloptikát, simán fel tudom majd szerelni a diódát és a szükséges áramköröket a gépre.

NickE

Lézervágás szempontjából van jelentősége annak, hogy a rétegelt lemez nyírfa, nyárfa, vagy bükk?

robokacsa

csak az elmélkedésemet tudnám megosztani, sajna gyakorlati tapasztalatom még nincs.
de ha kell is valamelyest erősebb teljesítmény a fák keménysége miatt, gondolom nem jelentős, max vastagabb anyagnál, de szerintem 3-4 mm ről beszélünk. [#wave]

000000000

Sokan a Lézer vágást izomból próbálják megcsinálni. (hagy szóljon a power ész nélkül)
Psoft meg segédlevegőt használ hozzá és így az anyagot nem kell elpárologtatnia csak felmelegíteni, elszenesíteni a többit az oxigén illetve az áramlás megoldja.  
Majdnem úgy mint mikor autogénnel vasat vágnak, ott is az oxigén a lényeg ha már megvan a hőfok.  
Anno Fanuc lézeren 250 wattal vágtuk a 6-os vaslemezt tiszta oxigént használva segéd gáznak.  

guliver83

Itt írok inkább, mert itt tárgyaljuk ki a lézert bővebben.
Kék lézerből milyet érdes venni akkor?
2Wat mint ami Psoft-nak is van abból is van több fajta?

PSoft

Egyszer régebben már linkeltem,de...senki nem kommentezte.:(

Lehetséges,a négy,mondjuk 2W-os kék lézer fényét "összefésülni",egy 8W-ossá?

http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=IeGD-lMahmg" TARGET=_fnew>A link...ismét.

sunraw

Véleményem szerint, ha nem is összeadódik a teljesítmény, növekedés biztosan érezhető.  
Az viszont most már egyáltalán nem tudom, hogy ha esetleg váltásra kerülne a dolog (IR - kék) milyet is vegyek. Sajnos az első üzletem a rendőrségen ért véget a 445nm-es, 2w os lézerrel kapcsolatban:(

000000000

Rendőrségen, az meg mégis hogyan hoztad össze ???