Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Lézer

Indította gaben, 2025 február 03, 18:31

Előző téma - Következő téma

xkbv3nx0d

Egy egyszerűbb lézer feltétetre van valakinek infója... amivel gravírozni lehet mondjuk plexibe, fába, aluba...

ha valaki tud segítsen.

köszi

000000000

feltétnek fiber lézer....amivel már lehet dolgozni az jó 200-250ezer.....ha csak fába, plexibe, akkor diódás 10 Wattól fölfelé....150ezer től...... Co lézerrel is megcsinálhatod 200körül, DE az már nem feltét lesz...tükrök,galvó, cső, stb.....egy fél satupadnyi cucc....

itt tudsz érdeklődni:

www.futuretech.uw.hu

xkbv3nx0d

és mondjuk egy ilyen fiberrel mit lehet összehozni amit ajánlottál? mármint milyen anyagokhoz és munkákhoz lehet jó?

000000000

inkább fordítva állnék a dolgokhoz.....mire akarod használni? A fiber lézer nagy előnye,az üvegszál miatt,az,hogy a lézersugár a forrástól viszonylag távolra juttatható (általában 1-1,5m) szinte veszteség nélkül,teljesítményét dekintve a szimpla szilárdtest- és gázlézerek közé sorolható de a leglényegesebb a tökéletes kör alakú forma amit éget.A szimpla diódalézerek kollimálás után is csak max oválisat,de inkább lekerekített sarkú négyszöget,téglalapot égetnek.Ez nem zavaró,hiszen pár századról beszélünk,de ezredes nagyságrendekben már nem az igazi.rgo jelöléshez pl. jobb a fiber.Felhasználási területek a teljesítmény és a hullámhossz függvényében: fa,bőr,sötétszínű műanyagok gravírozása.Nyákot gravírozni,vasat,alut jelölni 30-40Watt alatt nem lehet.Viszont világos fába gyönyörűen lehet gravírozni 930nm körül 3Watt felett.....csak hogy néhány dolgot említsek.

c2nsu773m

Te hol láttál fiber lézert 250-ért?

xkbv3nx0d

akkor úgy látome gyenlőre maradunk a mechanikus gravírozásnál, marásnál...

xkbv3nx0d

gyanítom sehol... az általa ajánlott linken érdeklődve "A 30watos teljes meghajtó lézerrel és táppal 750ezer ft lenne egyébként." :(

000000000

én ismerem személyesen a honlap illetve a lézerek készítőjét.Fiber lézer 10Watt,tokkal vonóval 250.Én nem azt mondtam,hogy a tízmilliószázezerhatvangyolc wattos annyi,csak azt,h van fiber már 250től....,

c2nsu773m

Én úgy tudom hogy a fiber csak fémhez jó.
400W = 22millió
10W mihez elég? pláne fémnél?

000000000

40-50Wattal jelölik a "vasat" pl.:ami itthon van esztergakésnek való rapid,azon a "12x12" felirat is lézerrel lett jelölve,nem pedig beütve vagy gravírozva.....csinálhatsz vele pl.: nóniuszt....

000000000

csak azért hoztam fel a fiber lézert,mert azt szokták általában egy már meglevő gépre feltétnek tenni.

43pbwjg8s

100W-os lézerdióda pl most van 45E ért. (ajánlották éppen tegnapelőtt, csak A kigeészítők.. Miből csinálok én néma gyerek egy 1-2V 100A es meghatót???)
Pedig mellette most sokat foglalkozok a galvóval. Érdekes lenne egy ilyen. de minnek???
Az optikánál úgyis elakadtam :(

Pedig 0,06mm-es pontossággal kényelmesen be lehet teríteni vele egy 250x250-es munkaterületet (jelölés, nem vágás!!!) már egy 12bites DAC-al 30Kpps vezérlő sebességgel. A letapogatási sebesség pedig 18m/s környékén kijönne. No ehhez milyen teljesítmény kell szerintetek? :)

Van egyébként benn nálunk egy trumark station.
Élvezet nézni ahogy dolgozik. A múltkor nekieresztettem egy kis képnek.

De az e-bayon is vannak 20W-osak solid state lézerdiódák 200dolcsi környékén. Persze ez még csak a dióda, fiber csatlakozással a végén.
Ehhez ugye kell még táp, áramgenerátor egyéb finomság.

43pbwjg8s

Érdekességképpen:
A trumark station ilyen hatalmas sebességet 0.3KW lézerteljesítménnyel szolgál ki. Fém mélyjelölésnél!!

000000000

Az nem olyan kevés ám :-). Az első értelmes Bystronic lézerek 800W-tal vágták a 6mm szénacélt...

s7manbs8

Hehe, az annyi, mint egy jó kenyérpirító, csak az nem olyan nagy felületen hat, így képes elvágni a vasat is.