Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Lézer

Indította gaben, 2025 február 03, 18:31

Előző téma - Következő téma

dcsaba

Ment a csomag.

kisinas

Szia Szalai!
Én egy hasonló "megnyilvánulásért" egy másik fórumon (HE) kaptam hideget - meleget. Voltam én az a bizonyos cserépedénytől kezdve b.zi nyelvőrzőig minden. A Modi becsületére legyen mondva egy időre "lehalkította" a delikvenst. Remélem itt nem kell ilyen eszközökhöz folyamodni!
Elnézést az off -ért!

dcsaba

OFF
Nincs ezzel semmi gond ,féligmeddig még igaza is van. Én is műszaki ember vagyok, az ilyen irányú könyveim bibliák számomra, és felnézek fizikus nagyjainkra. A bizonyos megnyilvánulásom arra az alkatrészre vonatkozik, és "lazaságból" írtam így.
ON

dcsaba

A hűtőrendszerről:
Többféle rendszert terveztem, az egyik úgy néz ki, hogy 10db Peltier-elem két 10mm vastag alu lemez között. A két alu lemezbe van belemarva a hűtőfolyadék járata, majd egy vékony (1mm) alulemezzel és szilikonnal van lezárva. Ez egy viszonylag bonyolult rendszer, két keringtető szivattyú, két hőátadó radiátor, azon egy egy ventillátor, stb. viszont ez a rendszer lehetőséget ad pl. arra, hogy a meleg oldalon a hűtővizet nagy sebességgel, a hideg oldalon alacsony sebességgel forgasd. Két viszonylag vékony csövet akárhova el lehet vinni, tehát a rendszer flexibilitásával nincs gond. Kicsit anyagigényes, de mi ez a lézer rendszer komplexitásához képest?

c2nsu773m

Mihez kellett ez a hűtőrendszer?
Egy kép jöhet róla!

c2nsu773m

A lézer rendszer azért nem olyan komplex mint amilyen drága!!! :)

dcsaba

Hááát, kinevetsz ha elmondom. Légkondinak terveztem.

c2nsu773m

Megjött a cucc!
Esetleg ha kevésnek bizonyúl , akkor van még hozzá pár db elem?
Hát azért egy légkondinak kellene a teljesítmény!

dcsaba

Okoz kelllemes meglepetéseket a posta...
Egyelőre sajnos nincsen, rendelés alatt áll a dolog.

Szalai György

Természetesen mindenki hibázik. Magam sem veszem mindég komolyan a nyelvtani szabályokat. És néha éssel is kezdek mondatot.
Azt hiszem, nagyon sok múlik a hangvételen. Próbálok udvarias lenni, hogy ne legyen sértő a véleményem. Nem mindenkinek egyforma az értékrendje, nem egyformán fontos a nevek leírása. Talán csak én szeretném, hogy az legyen. Ezért kezdtem úgy, hogy „Légy szíves.” és fejeztem be azzal, hogy „Szép lenne tiszteletből”.
Ettől talán remélhetem, megérti a címzett az indíttatásomat és nem romlik a helyzet.

A műszaki alaposság pedig nem nagyon tűri a pontatlan fogalmazásmódot. Ha az ember reszelőt fog, akkor reszeljen pontosan. Ha beszél, tegye azt is úgy. Ha ír, akkor pláne. Sajnos nagyon sokan nem értenek ebben sem egyet velem. Tele van az élet makogó tanáremberekkel, felületes mérnökökkel, mellébeszélő politikusokkal. Ha mindenki felhívná a figyelmüket, hogy ezt nem jól teszik, talán kevesebb bosszúságom lenne. De az is lehet, hogy már ők vannak többen.

Szalai György

Én is álmodozok egy ideje Peltier modulos vízhűtőről, egy folyadék hűtésű marómotor számára. Örülök, hogy Te is „ebben a csónakban evezel”.
A Peltier modulok gyenge hatásfoka nem aggaszt?
Tervezel egymásra tenni több modult, a kisebb hőfokkülönbség, a jobb hatásfok érdekében?
Az alumínium labirintusok tömegéből adódó hőfok stabilizáló hatás nem teszi zavaróan lassúvá a szabályzás reakcióidejét?
A Peltier modulok áramát milyen módszerrel változtatod?
Mekkora hőmérsékletet és pontosságot szeretnél elérni?
A szekunder köri folyadék mennyisége végtelen? (Lefolyóba folyik.) Vagy az is zárt kör? Bármennyi meleget el tud szállítani?

dcsaba

Szia!

A rendszer egyelőre csak gondolat szinten van, sok apróságot nem vettem még figyelembe. Az alu labirintus hőtehetetlensége az én esetemben nem kritikus. Az elemek áramát kapcsolóüzemben tudom elképzelni, és az LM35 hőmérséklet szenzor elég szimpatikusnak tűnik. A melegoldali kör is zárt, teljesítményét tekintve többszöröse a hideg oldalnak. Úgy tudom ezt elképzelni, hogy a meleg oldalon autóhűtő radiátor a hőleadó elem, a hideg oldalon pedig egy autó utastér fűtőradiátor. A kettő egymásnak méretben 4-5 szöröse. Szóval, amit felvázoltam elég messze áll a Ti felhasználási igényeitekhez, de az ember komfortérzetéhez elegendő, ha átmegy egy 4 fokkal hüvösebb helységbe...persze nyaári kánikulában. :-D

dcsaba

Találtam 400Wattos Peltier-forrást. Igényfelmérő jellleggel: Érdekelne valakit ilyen modul?

c2nsu773m

Mennyibe lenne?
Először kipróbálom a kicsiket mit produkálnak.

dcsaba

Árat még nem tudok, a kínaiakkal nehéz üzletelni...