Felületkövetés

Indította gaben, 2025 február 03, 18:23

Előző téma - Következő téma

4im2adcie

Csináltam egy honlapot ahol leírtam a felületkövetőm (nem túl bonyolúlt) működését, és http://www.mcejence.fw.hu" TARGET=_fnew>ITT vannak az eddigi dolgaim is. Ha valakit érdekel megnézheti. Természetesen ha az önreklámom bármilyen érdeket sért- kérném hozzászólásom törölni.
Üdvözlettel : Motoros

000000000

Gratula (ehez is)![#eljen]

4im2adcie

bmejdz9nu

Nagyon jó.

Én olyat képzeletem el - majd ha lesz időm - a kefementes motorral egybeépítve...

Mert a felületkövetési probléma és a nagy fordulatszám hiánya szinte mindíg együtt lép fel ...

Itt a 43-as tehát a motorhoz csatlakozást nem értem.  
A marómotor taró blokk átmérője nagyobb mint 43mm?

Panelmaráshoz a 43mm-es motorok nem túl erőssek?
Pl. ez a proxxon nem egy fordulatkirály ha jól tudom?

Alig várom, hogy a honlapodon a többi géped is fent legyen...

Minden elismerésem: Varsányi Péter

4im2adcie

Hali Péter
Eltaláltad. A  marómotorfelfogató konzolban a furat nem 43mm hanem 46mm. Így a kis Dremelt közvetlenűl rakom bele. A 43mm-es motorokat egy szűkítő gyűrűvel. Ha felületkövetőt is felrakok akkor a gyűrű nincs, hanem a felületkövető  hézagolja a 46-ot 43-ra miközben ö is rögzítödik. A talin megmutatom.
A proxon nem jó nyákmaráshoz, ide a Bosch-t használom, de nemsoká a kefe nélkülit[#wink]

3vv2btrhv

Szia Motoros  
Az alátámasztos vezeték mibe kerül ?
Tibor

bmejdz9nu

Csak bepattant az eszembe amikor a szerszámboltban láttam egy lézeres távolságmérőt... persze több méterhez...
Nem lehetne lézerrel csinálni felületkövetőt?
Nem ér hozzá az anyaghoz, nem kopik...
A Z motornak közbe adna egy kis impulzust...

4im2adcie

bmejdz9nu

Szeretem az ilyen frappáns választ !
Felszabadítottál az agymból egy részt! Ezzel sem kell tövább örölni magamat...
Köszi !

4im2adcie

Szivesen!
Én meg köszönöm a bizalmat hogy megbízol a válaszomban[#nevetes1]

bmejdz9nu

Látod, azonnal és vakon...

ncxe0hdha

Hallihó Misi, bocs Motoros...., Nem ismerek reád.
Csak így tóvább, a tudás mindenek felett....
Hallihó!

4im2adcie

Na jó akkor bővebben:
A felületkövetőnek az alapszintet a maró környezetéből kell vennie és eszerint beállítani a marási mélységet.
Ezt a mechanikus felületkövető alapból tudja és meg is oldja bevált módon.
Ez a szintvétel nem lehet pontszerű mert akkor pl ha ebbe  beleesik egy kimart terület akkor téves lesz a szintezés is. Lézernél a mélységmérés pontszerű lenne.  
De mondjuk ezt megoldanánk valahogy, de van más gond is:
A  szabályozásnak vagy inkább vezérlésnek nagyon pontosnak kell lennie 1 tizedes pontatlanság már sok. A lézer ezt tudná e?
Milyen drága szerkezet tudna ilyen kis távolságon belül szinte százados pontossággal dolgozni?
Aztán ha ezt is megoldod akkor ott a beavatkozás
A léptetőmotornál nem avatkozhatsz be mert az egész szisztéma ezt nem teszi lehetővé, tehát egy külön szerkezet kellene ami a Z tengelyt emelgetné a hibának megfelelően nagyon pontosan.
Nem mondom azt hogy ezeket a problémákat nem lehetne valahogy megoldani, ez csak pénz kérdés.  
De kérdem én minek verébre ágyúval lőni, és mi volna az egésznek az előnye??

3vv2btrhv

Szia Motoros
Valaki nekem azt mondta , hogy van megoldás lézeres felületkövetésre , méghozzá a sima (lézer) egeret használva !!
Tibor

4im2adcie

Tudod annyi mindent mondanak aztán mi valósúl meg a sok álomból??
Ha valamit meg lehet oldani egyszerű mechanikával akkor minek görcsölni, agyalni---úgysem lessz belőle semmi.