Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Felületkövetés

Indította gaben, 2025 február 03, 18:23

Előző téma - Következő téma

gaben

Korábbi topik folytatása...

000000000

Gravírozó kollégák biztosan találkoztak már azzal a jelenséggel, hogy a gravírozott szöveg ill. ábra vonalai nem egyforma szélességűek. Esetenként az is előfordulhat, hogy a sík egy pontjában túl mélyre marunk vagy ellenkezőleg, el sem érjük a felületet. Z érintőtől való eltérés az anyag egyenlőtlenségei esetleg a gépünk mechanikai pontatlanságából (pl.: nem sík tárgyasztal) adódhat. A nem egyforma szélességű vonalakat a gravírozótűnk kúposságának köszönhetjük (minél mélyebben jár a maró, annál többet visz).

Szükség lenne egy megoldásra, amely segítségével a munkadarabunk minden pontjában a kívánt mélységgel jár a marónk.

000000000

én úgy oldottam meg a dolgot, hogy a kész mechanikámat benyesetem egy 3Tonnás egyetemes maró alá és felhúztam síkra egy érintőfogással /elég volt annyi, kb 3-4 század jött le max./ a tátgyasztalom. És ha van rá lehetőségem, akkor a gravírozni kívánt munkadarabot is felhúzom síkra..

RogerCo

A nem egysiku tárgyasztara én azt alkalmaztam, hogy amikor készen lett a gép akkor a géppel saját magának "sikra" huzattam az asztalt. onnantól nem volt ilyen problémám, hogy gravirozáskor "túl" mélyre ment volna vagy hozzá sem ér a munkadarabhoz.

Roger

000000000

És mi a helyzet pl. a sárgarézöntvény ajtótáblával, vagy az enyhén ívelt felületekkel. Arról nem is beszélve, hogy mennyi plussz munkával jár egy-egy munkadarab síkra marása ha az lehetséges egyáltalán.

Létezik egy viszonylag egyszerű mechanikai megoldás, amellyel enyhén ívelt felületekre is könnyen lehet feliratokat készíteni. A felület eltérése +- több mm! is lehet.
Rakok fel képet.

yuagaci9g

Ja igen, ugy hivom, rugos maro.
De ennel nem ellenorizheto a melyseg, az csak a kemenyseg es azt elotolas korlatozza.

000000000

http://kep.tar.hu/tar/galeriaim/50032469#2.jpg" border=0>

000000000

http://img.tar.hu/hobbycnc/size1/11346843.jpg"border=0>

000000000

Háát ez nem sikerűlt valami jól...

000000000

http://img.tar.hu/hobbycnc/size2/11346843.jpg" border=0>

000000000

Bocsi...

A motor a megvezetések segítségével Z irányban el tud mozdulni. A felületen a saját súlya tartja (esetleg rugóerő). Az anyagon egy felületkövető orr jár. Az orr menet segítségével le ill fel tekerhető, ezzel szabályozható a gravírozó tű "kilógása"---> a beálított mértékben fog az anyagban haladni. A gravírozási mélység az anyag felületén mindenhol állandó lesz még több mm felületi eltérés esetén is. Természetesen csak íves felületi egyenletlenségeket tud kompenzálni, meredek lépcsőket nem (..elakad). Vigyázni kell a felületkövető orr anyagával--> fantom nyomot haqyhat kényesebb anyagokon(karcol).

3smbkb69

Ha a követőfej vége szépen le lenne gömbölyítve ,kipolírozva,nem karcolna.

000000000

Sziasztok,

Nem éppen ilyesfajta felületkövetésről akarok kérdezni, de minek nyitni mégegy topicot!

Szóval! A egy gépet akarok egy másik szoftverrel vezérelni (TCNC)! Ja még el nem felejtem egy plazma vágó gépről van szó! Tehát a maga az 'pisztoly' mozgást a TCNC segítségével végezném vagy akár a Mach2 cnc szoftverrel! Na de végül is az a lényeg hogy a plazmánál egy felületkövetési problámát kell megoldanom mível a lemez a húzás során nem mindíg egyenletes, valamint a magas hő hatására igen csak deformálodik!
A pisztoly(Z tegelyen) végére vannak kapcsolók feltéve mind a 4 írányba és ezek ellenőriznék a lemez szintjét!
A G-kódhoz nem nagyon értek de nem lehet valahogy valmilyen módon a G-kód-ba beleírni elágazást! Értem én azt hogy valmilyen INPUT(akármilyen) -on bejön egy magas jelszint akkor csináljon egy másik program részletet IS!! Tehát ha felhasználnám valamelyik inputot arra hogy vigyelje a lemez-szintet akkor könnyen megoldható lenne!

Vagy esetleg nem tudja vki hogy valamelyik vezérlőszoftverek közül melyik tudja megoldani ezt a fajta felületkövetési problámát?  

Motoros

Ez a felületkövetés Nekem is gondom. Igen elegáns lenne a Z tengelyt vezérelni, de szerintem a hobby szoftverekkel nem fog menni.
A #10 ben látottnak pedig nagy hátránya az a felületkövető orr, plazmánál meg főleg, de kis darabok feliratozásánál is megakad a peremben. Viszont az #5 ben Lampas ír valami rugós maróról, amiről ha erre jár szólhatna bővebben is. Gondolom itt a gravírtűt rugó nyomja lefelé, valami meneszti, és így homogén anyagszerkezetnél bizonyos egyenetlenség esetén azonos mélységet eredményez. És persze nincs "ORR" 1-2 tizedig talán használható?