Felületkövetés

Indította gaben, 2025 február 03, 18:23

Előző téma - Következő téma

yuagaci9g

Lattam erre egy egyszeru programot, ugyhivjak; kere`k! A Z tengely rugalmasan volt fuggesztve, a kerek onbeallo, elfordulo`s es eleg nagy, hogy ne zo:kkenjen a reseken. A kerek  fughgoleges tengelyen keresztul vagott a plazma, jo nagy zart csapagy. Hatranya csak az volt, hogy nagyobb Z elmozdulast kellett adni, de nem pontosan, igy akar egy behuzomagnes is jo lehet. az adott gepnel ez pneumatikusan volt megoldva, nagyon kezdetlegesen, de ez az eredmenyen nem latszott.

6dvb4peg3

Helló endret!
Kérdezném tőled ill. bárki mástól is, akinek van tapasztalata plazmavágás területén mekkora lemeztorzulásokkal kell számolni a felületkövetésnél, mennyire kell pontosan követni a felületet ill. milyen mozgatási sebességet kell elérni vágáskor. ( nyilván ez változó érték anyagvastagság, vágógép, munkadarab anyaga stb. ) engem pillanatnyilag az 1-4 mm vastag alumíniumhoz tartozó értékek foglalkoztatnak, gondolom a vastagabb anyagokhoz tartoznak a lassúbb megmunkálási értékek.
Egyébként a felületkövetéshez csak ötletként: ha a vezérlőszofvertől függetlenül lenne a Z tengelyen még egy "Z" tengely és valamilyen mechanikus vagy infra érzékelővel vezérelnéd ennek a meghajtómotorját (nem feltétlenül léptetőmotorra gondoltam) szerintetek nem müködne?

4im2adcie

OFF:
valahol olvastam:  "Plazmavágó ami vízgőzt alakitja át plazmává, igy rendkivül gazdaságos, nincs többé szükség nagysúlyú kompresszorokra, trafókra, oxigén és gázpalackokra Alkalmas rozsdamentes anyagok, alumínium, titán, tégla , beton, kerámia lézer pontosságu vágására is. A más eljárásoknál képződő mérgesgázok helyett a plazmavágó használata során oxigén termelődik. Vágás közben nem deformálódik az anyag. Hegesztésnél a varrat nem rozsdásodik."  
Ez valami újdonság vagy csak nekem új.

f6kuxbs9f

Sziasztok!

Itt láthatsz egy ilyen terméket: http://www.multiplaz.com/about.php" TARGET=_fnew>plazma
Üdv

000000000

A felületkövetés úgy néz ki meg lett oldva, de válaszolva sok kérdésedre :) igazából ha gyorsan vágsz akkor kevésbé adod át a lemeznek a hőt így nem torzúl annyira! De hát ez csak egyenes szakaszokban igaz, mert mondjuk egy görbénél(kör, ív) nem tud ugyanolyan sebességgel menni! Ilyenkor a vékony lemezek deformálodnak! Én tapasztalatom az hogy 1-2mm-es lemezhez viszonylag nagy vágóáram(40-50A) és gyors sebesség, ezt csak átlagba mértem kb. 20-25mm/sec!
A pontosság az persze nem ez erénye a plazma technológiának! Lehetnek 0.1 de akár 0.5 mm is hiszen ahol lassabb a gép ott többet fúj ki! De van finom plazma technológia ami ennél jóval pontosabb, meg persze jóval drágább is!

A  felületetkövetésnél nem kell pontosnak lenni 1-2mm ide-oda belefér csak ez is meghatározza gép pontosságát! Hiszen ha messze van a pisztoly a lemeztől akkor leszakad az ív!

000000000

Ha pontossat akarsz akkor van lézer is de akkor jó mélyre nyúlni a naci zsebében.. [#papakacsint]

6dvb4peg3

A "meg lett oldva" sort kérhetném, hogy kifejtsd egy kicsit bővebben ?
Egyébként az általad leírt pontossági értékek nekem messze meghaladják az elvárásaimat.
Még egy kérdés: a te géped saját építésü, vagy gyári kivitel, Ja és még egy: bombázhatlak-e egyéb kérdésekkel? (a 20 -ra válaszként: nincs olyan nacim aminek ilyen mély volna a zsebe )

000000000

Hát a 'meg lett oldva' csak annyi hogy megvan az elmélet csak meg kellene építeni az elektronikát!

Annyi az egész, hogy egy multivibrátor-t vagy valamilyen 'szaggató' áramkört rákötök a step-re (fontos hogy ha STEP=1, és DIR=0 akkor a lemezfelé mozduljon a pisztoly vagyis a Z tengely) A DIR jelet meg a  pisztoly végén található kapcsolók, pontosabban Induktív közelítés érzékelők kapcsolják!
Tehát ha van lemez, DIR=1 lesz a stepjelünk meg folyamatosan kapja a TTL-eket így visszafelé indul el! Majd mikor eltávolodik akkor DIR=0 ismét lefelé mozog és igy végez fel-le ingázást a Z tengely melyenek finomságát a állíthatom a multivibrátor jelsűrűségével és a vezérlő felbontásával(400, 800, 1200)
Mivel ilyen kicsiny mozgásnak nincs hatása a munkadarabra így tehát ez tökéletes lenne!

És akkor tulajdonképpen csak 2 tengelyt vezérlek  a MACH2-vel és kapcsolóval kapcsolhatom be a multivibrátoromat! De akkár azt is meg lehet csinálni hogy felhasználok egy kimenetet pl. hütésbe (M08) és akkor a relé kapcsolja be a felületkövetést :)
De ez még csak a jövő zenéje! Meg veégülis ha vékony lemezt vágok akkor nem is fontos annyirta mert akkor gyorsan megyek! Persze nem árt ha van  ezzel is okosabb a kis gépem!  

A gép saját építésű egyedi megoldások vannak rajta csak nem nagyon tudom hogy illik-e ide írni mert nem a HobbyCNC vezérlő van rajta!  
De csupáncsak azért mert servo mocik hajtják és saját meghajtója van!
Ha van kérdés akkor csak bátran!![#vigyor3]

hát sajnos nekem sincs mélyzsebű nacim így marad kis plazma :)

dg8n4i8x

Ezzel csak az a gáz, ha átlép a progi egy már kivágott rész felett akkor keresni kezdi a lemezt. Erre is kéne valami megoldás.

000000000

Talán ha a Mach3-at úgy konfigoljátok, hogy lézer üzemmódba menjen! ilyenkor a rellé csak akkor kapcsol mikor vágni kell (átlépések alatt kikapcsol), ha a relé húz a magasságot stabilizálni kell, ha nem húz, akkor meg a stabilizálás ki legyen kapcsolva!

000000000

Akkor egy kimenetet felhasználok a ki és be kapcsolásra! Mármint legyen felületkövetés vagy ne legyen!

000000000

Hát ott a relé most is!

4im2adcie

Sziasztok!
Végre elkészült a hobby felületkövetőm amihez "Jankó" fórumtársunk is ötleteivel hozzásegített. Ezúton köszönet Neki.
 Ez a kütyü egyrészt áll egy a Z tengelyre szerelt pót motortartóból ami föl le szabadon el tud mozdulni,  másrészt áll a marómotorra csavarható réz szerelvényből ami biztosítja, hogy a gravírtű hegye és a teflon (vagy fém) tapintóorr közti távolságot finoman be lehessen állítani. Ez a távolság adja a marási mélységet. A szerkezet már ki lett próbálva és remekül működik.http://img.tar.hu/hobbycnc/size2/19793790.jpg" border=0>

4im2adcie

Ilyen közelrőlhttp://img.tar.hu/hobbycnc/size2/19793618.jpg" border=0>

4im2adcie

És ilyen szétszedvehttp://img.tar.hu/hobbycnc/size2/19793693.jpg" border=0>