CNC eszterga építő iskola

Indította gaben, 2024 április 09, 07:32

Előző téma - Következő téma

3ztiz2p39

Én legszívesebben csak patronosra csinálnám, minél nagyobb átmenővel, mivel a hidraulikus vagy más automata tokmány tényleg illúzió.
Ha hagyományos a tokmány akkor meg oda a CNC érzés.

6x509vxe

Nagyon jó ötletnek tartom ezt a topicot,már én is régóta gondolkodom egy hasonló eszterga épitésén.
Ha viszont van kész rajz,ami saját igény és izlés szerint változtazható,akkor sokkal bátrabban vágok bele...
Várom a folytatást...

besirkyjh

Igy van ahogy irod .
Ez pont olyan mint egy cnc marogép csak más az alkja , de ez is pénzbe kerül :)
Ma vágattam és 250ft /kg a vas ÁFÁval .

3ztiz2p39

A rezonátorra a válasz: lásd #17
Természetesen a váz elég nevetséges a linken, meg a mozgás is, de ezt már leírtam Petrencéék topicjában is az elején.

Ezért kellene összedugni a buksikat és egy komolyat alkotni.

Én ha csak elektronikai távtartókat gyártok már megérte :))

7snm9r7t

Én a tapasztalataim alapján azt ajánlanám hogy a keresztszánon, X, legyen 16x5 golyósorsó két anyával (nálam ez bevált)
A hossz szánon ,Z, nálam nem vált be igazán a lassúsága miatt, az egy motor,omega hajtás, két 16x5 golyósorsó a gép két oldalán , tolja a hosszánt!  
Két motor direkt hajtásban lehet hogy jobb eredmény lett volna!nagyobb menetemelkedéssel!
Nekem 12Nm léptetőim vannak az esztergán, lépéshibát nem tapasztaltam soha csak ha ütköztem a szegnyeregre , vagy ilyesmi!:)

000000000

Na mire bepotyogtem telefonon az uzenetemet te mar irtad is,hogy te is lin sinesnek kepzelted el.:)Az orso meg szerintem lehet tr zx100 anyaval,nekem nagyon bevalt idaig,annak ellenere,hogy nekem nehez vas vazat mozgat.

000000000

Ha van ötlet a gyártásra, az jó.
Ha belevágok, én is a trapézmenetes orsó mellet maradok. Műanyag anyával.
Szerintem, kell bele egy mechanikusan megoldott nyomatékváltási lehetőség is.
Kicsit béna kézzel arrébb pakolgatni a szíjat, de néha jól jöhet, hogy van ilyen lehetőség.
Pl egy tíz mm körüli átmérőjű bizbasz, meg egy 50-60 mm körüli bizbasz ugye?

3ztiz2p39

Én szervot ajánlanék erre a kis gépre, kis motorokkal meg lehetne úszni. Hátha tudunk még E240-eket szerezni.
Ferde ágyasnál Z-ben is elég lenne egy orsó középen.
Trapézorsóról lenne véleményed?

3ztiz2p39

Megoldható, vannak rá példák a NET-en is.
Ha az EMC tényleg ilyen jól követi a főorsót, akkor akár kis motorral szabályzott variátorhajtás is kivitelezhető, de ez megint nem különösebben befolyásolja az alapkiépítést, ha hagyunk neki megfelelő helyet.  

7snm9r7t

Na ne!oda a cnc érzés?
Én világéletemben E400-n forgácsoltam !
A cnc érzés akkor jön  amikor elindítasz egy kódot , és jól működik , megfelelő a fordulat és az előtolás, és automatikusan végrehajtja nekem, amit beleprogramoztam, sokéves tapasztalatok alapján!elsőre!(vagy másodikra)[#nevetes1]

3ztiz2p39

Ne felejtsd hogy ez jóval kisebb gép mit a Tiéd.
Itt már 6000-8000-es G0 már villámnak számít.

000000000

A variátor egy szuper ötlet. Én is ismerem, de nem gondoltam rá.

3ztiz2p39

Nálam társul a CNC érzéshez, amikor csak a leeső kieső darabokat kell kapkodni :))
De persze a tokmány és az egész főrorsó kivitele megint nem befolyásolja különösebben az alapot.

Most egyenlőre csak a belinkelt mintáján és bordás vázban gondolkozva, ha a bordákban a főorsó helyén megfelelő nagy furat van kialakítva a vázon, szinte bármilyen kivitelű komplett főorsó könnyűszerrel behelyezhető.

besirkyjh

A trapéz jo de a müanyag anya ( Zx 100 is ) kicsit rugalmas és ez látszik a minöségben is .

A cncbolt.hu oldalon olcson ( 20 000 alatt ) vannak golyos orsok anyával az nem jo nekünk ?

3ztiz2p39

Aránylag egyszerűen kivitelezhető házilag, a Forstricht kombájnokon a mellékhajtások majd mind ilyenek, kis vacak ablaktörlőmotor állította.