CNC eszterga építő iskola

Indította gaben, 2024 április 09, 07:32

Előző téma - Következő téma

3ztiz2p39

A szegnyereg megoldhat, de a bisz-basz esetek 99 %-ában nincs rá szükség.

88nwcf22d

Szerintem először a főhajtóművet kellene kitalálni megtervezni, mivel a szerszámcserélő megvan alá a mellékhajtás nem egy bonyolult szerintem... ha ezek megvannak akkor ezek köré már tudunk egy vázat is tenni.

Szerintem ki kellene találni akkor a tokmány nagyságát fordulatszámait mitől meddig, fokozatosan vagy fokozat nélküli fordulatszám állítást ill a teljesítményét.

besirkyjh

Dehogy is .

Itt le irkáljuk hogy milyen lenne egy jol használhato ( optimális ) gép és ha ez rendben meg nézzük hogy milyen lehetöségek adodnak a legyártására és lesz akit érdekel lesz akit nem de az info mint tanulmány itt marad tapasztalatnak .

3ztiz2p39

Össznépi prototípus a legfontosabb érvek szerint.
Gyártási dokumentáció szabadon felhasználható, egy non-profit eszterga.
Persze aki akarja gyárthatja is, de ha minden elérhető akkor nem lesz rá kereslet.  
Alapjában véve egy külsőt, egy vázat kellene legalább kitalálni, aztán ennek beltartalma már változhatna igény, lehetőség szerint.
sok ember álma már az elején elbukik, hogy hogy kezdjen hozzá.

s7manbs8

Ez az egész nekem is tetszik, az tuti, hogy van egy minimális költsége, amit ha a tervezéseket, egyebeket élő emberi szellemi munkákat nem számoljuk, amennyi vas és annak megmunkálásai vannak egy ilyenben, az már ad egy kezdő minimális összeget. Onnan aztán agyalhat az igénylő, honnan szed össze annyi pénzt rá. Ha a vas kilóját számoljuk, akkor egy 100 kilós cucc 200 forinttal számolva 20 ezer, na ez jól hangzana, persze a tokmány vezetékek, miegymás még megdobja, úgyhogy innen csak felfele a végösszeg. Aztán kell vezérlő is, ami magában se két forint táppal egyetemben. Meg szán, stb. ami kell egy ilyen cuccba.

s7manbs8

A cserélhetős szerszámtárba fúró stb. gondolom belemehet, így szegnyereg kis daraboknál nem téma.

3ztiz2p39

Lehet rosszul látom, de nem biztos hogy jó a felvetés.
Szerintem egy elfogadható kubatúrájú váz, aztán majd "belepréseljük" a dolgokat.
Persze azért valamelyest előrevetítve a méreteket.  
Ha az elején elveszünk a részletekben a nagy többségnél biztos a kudarc.
Tudod a hobysta mindent fordítva csinál :))
A főhajtómű gyakorlatilag egy megfelelő orsóház, csapágyazás csőtengely, szíjtárcsa.

s7manbs8

Egy komplex szerkentyűnél épp ez van, hogy előre nem árt mindent figyelembe venni a gép célját szem előtt tartva, akkor kapunk valamilyen optimálishoz közeli megoldást. Ha valami lényeges kimarad, utána már késő a sírás. :)

3ztiz2p39

Viszont fontos lenne a sínek orsók milyenségét meghatározni.
A sínek valamilyen 15-os lineáris sínek, többé kevésbé a gyártók hasonló méretekben gyártják, de hogy biztos beszerezhető legyen lehetne a Klavio-nál a Hiwin-re alapozni. (ez a reklám helye volt :)

sajnos golyósorsókban túl nagy a méret szórás használtban, az új meg elég borsos még Hiwin-ben is.
Az orsókra nagy eretnekség lenne trapézorsó, műanyag anya? Olcsó, kielégítő pontosságú, van két fórumtárs is akik profin el tudnák készíteni a szet-et.

A vezérlés és motorok talán már lehet teljesen egyénre szabott.

7snm9r7t

Hát!!! a főorsóhajtómű a cnc esztergának egy nagyon fontos része! a hajtás elve nagyban befolyásolja az elkészíthető munkadarabok listáját!
Az EMC2 ebben élenjáró lehetőséget kínál! visszafelé gondolkozik! a főorsó mozgása vezérli a szánok mozgását!

4um5b65d

Ha ne adj isten, ipari termelésre is jó lenne a masina akkor fel kell készíteni az automata patron behúzásra és a szálanyag továbbításra.
Bár azt hiszem inkább a "házi játékszer" funkció fog dominálni.

000000000

Most lehet hogy megkoveztek mert huleseget mondok,de nem lehetne reszegysegekbol kesziteni amit csak ossze kellene csavarozni?Persze ti egy darabbol szeretnetek az egesz vazat a merevseg miatt,de igy meg konnyebb lenne legyartani.A prizmak helyett meg linearis sinekbol epiteni,hiszen ha hosszueleture szeretne az ember akkor a szankenest is meg kellene oldani,nembeszelve arrol hogy egy ilyen kissorozatban keszulo ontvenyt milyen nehez es koltreges lenne megmunkalni.

000000000

Nem tudom. Azt sem tudom, hogy milyen bizbaszokat csinálnék vele. De szerinte, csak műanyagra lesz jó, mert az égész úgy néz ki, mint egy rezonátor doboz.
Tudom, hogy a valódiak is hasonló kinézetűek.
Lehet, hogy a ferde ágy alá kellhetne egy kis beton.
Máskor Laslie is javasolta ezt az anyagot. Szóval, nem saját ötlet.

000000000

#koltseges lenne megmunkalni,en alig tudom elkepzelni,hogy megfizetheto osszegert pontosan ki legyenek alakitva a csapagyfeszkek meg a prizmak.

3ztiz2p39

Részletezd, mit kellene elkövetni!