Digitalizálás

Indította gaben, 2025 február 03, 18:17

Előző téma - Következő téma

3vv2btrhv

Szia D.Laci
Köszi és rakom össze a digit , megjött a táp !
Tibor

dg8n4i8x

Sziasztok!

Találtam egy ilyet: http://www.fpsols.com/point_cloud.html" TARGET=_fnew>Point cloud
Nagyon ügyes kis progi! Egy gombnyomással lehet felületet vagy testet csinálni pontfelhőből. Meg lehet adni a tapintó átmérőjét is.  

Üdv!
Balu

3vv2btrhv

Szia balu  
Ez nem fizetös grogi ??
Tibor

000000000

Valaki magyarázza el nekem legyen szíves, hogyan is működik ez a fajta tapintó fej (mire valók a csapágygolyók, stb). Sajnos nem értem egyelőre...

http://www.indoor.flyer.co.uk/probe.htm

Gondolm ezt építitek után. Vagy tévek?

000000000

Cserébe tudok megoldást a point cloudra. :)

dg8n4i8x

Szia aszbolit!

Ennek az a lényege, hogy a tapintót bármely irányban oldalról vagy alulról megmozdítod bontja az áramkört. Mivel három "kapcsoló" van sorbakötve így bármely irányú elmozdulásra kinyit. Képzelj el egy háromlábú asztalt, bárhonnan megbillented legalább egy lába elhagyja a földet, ha megemeled akkor meg mindhárom. A golyók az érintkezők szerepét töltik be, egy egy kis pálca zár rövidre két golyót. A golyó azért lényeges mert így csak egy egy ponton érintkezik a pácával, és ettől lesz nagyon érzékeny. Ilyenkor ad egy jelet amit a gép elment mint koordináta értéket, így tudsz mérni vagy digitalizálni. Egyébként a nagy 3D-s mérőgépeken is ilyen elven működik, csak ott sokkal komolyabb az egész megoldása! A programban meg kell adnod a tapintó átmérőjét is ami alapesetben gömb alakú, de sok féle létezik hengeres stb. Egyébként sima digitalizáláshoz elég egy sima kapcsoló is amit egy függőben mozgó tapintó működtet. Én is ilyennel csináltam az első kirérleteimet.  a komoly tapintó még kivitelezés alatt van!

Üdv!
Balu

dg8n4i8x

A pointcloud-hoz csak keresni kell, hogy minden menjen!  :)))

000000000

Az alapelv az első ábrán látható. Három pár csapágygolyó van elhelyezve egymástól 120 fokra. A távolságuk akkora, hogy a tapintósúcs (belövőcsavar?) rögzítő tönkjébe besajtolt három mezei illesztőszeg (brezon) pont ne férjen át köztük, hanem felakadjon. A golyók pozicionálását ha jól látom csőszegecsek, rögzítését pedig a NYÁK-lemez végzi. Az első ábra szerint bedrótozva alaphelyzetben az áramkör zárva van. Ha a tapintócsúcs hegye felfelé vagy oldara bármilyen irányban elmozdul, a hárompontos feltámasztás miatt az legalább egy brezon biztosan felemelkedik, és megszakad az áramkör. Csupán ezt a pillanatot, pontosabban XYZ poziciót kell detektálni és már mozdulhat is vissza a Z tengely. Átállva a következő YX helyre a játék ugyanez. A kontaktusként használt viszonylag kemény anyagok (csapágygolyó és illesztőszeg) ellenére nem hiszem, hogy ez lenne az örök élet titka. A nagyok nem elektromechanikus kontaktust, hanem piezo vagy induktív érzékelőket használnak, de az alapelv ugyanez.

000000000

Na, éppen most értettem meg aszt hiszem az egész szerkezeti felépítését is. Maga a hegy a három pár golyón nyugszik. Igazából nem értettem, hogy pl. ha merev a fej, akkor hogyan mozdul ki. De már világos. Ügyes...

Ezt az eszközt hogyan kell rákötni a gépre és milyen program szükséges a mintavételezéshez?

rcnn85cxp

Sziasztok!
lehet, hogy nem jó rovatba írom a problémámat, de talán tudtok új téma nyitása nélkül is segíteni! ismertek-e olyan programot, amivel egy 3D-s alkatrészt, úgy mint az MR szeletekre tudna bontani. mindha az alkatrésztől több száz egyenlő távolságra történő metszetet készítenék. ezeket a metszeteket szeretném nyomtatni. ha van valakinek ötlete, segítsen! köszönettel: hechanikus

dg8n4i8x

Szia!

Ezt mach-ból meg tudod oldani hiszen a digitalizáló vizar által létrehozott pontfelhő fájl egy négyzethálós raszter, rhinoban az egy sorba eső pontokat könnyedén görbékké tudod alakítani és már kész is!  

Üdv!
Balu

rcnn85cxp

szia balu!  
ezt a választ az én kérdésemre adtad?  
mechanikus

dg8n4i8x

Szia mechanikus!

Igen neked szántam!

Üdv!
Balu

rcnn85cxp

Szia Balu!
Megmondom őszintén, egy szót sem értek belőle. Nem nagyon vagyok otthon ezekben a megmunkálóprogramokban. A feladatom a következő lenne.: Solid-edgével megrajzolom a 3D-s alkatrészt, és ezt szeretném felszeletelni vízszintes metszetekkel. Ezeket a metszeteket akarom nyomtatófilévé alakítani.
mechanikus

000000000

Legegyszerűbb:

Hívd fel az Istvánt a graphit-nál, kapásból fogja mondani a megoldást. Tudom, ez elég szokatlan válasz...

Reggel félálomban hívtam, számomra elég nyakatekert problémával, kettő (!) perc alatt megoldottam telefonos közreműködéssel.