Digitalizálás

Indította gaben, 2025 február 03, 18:17

Előző téma - Következő téma

3vv2btrhv

szia sanyi
nagyon aktuálissá vált nálam ez a téma , nem tudnánk összedolgozni , hátha eredményt tudunk produkálni !! NAGY ÜZLET !!!! Kaptam egy 4cm es fejre 500 EU- us szkenelési ár ajánlatot !! A másiktol 12 Ezer FT oradijért szenelnének .
Tibor

2vkx6unz

Szia Tibi

Amiben tudok segítek, minden tapasztlatot szivesen megosztok.
Szobrász kérdésére válaszolva nem tudom menteni a pontfelhőből készült összeillesztett 3D-s adathalmazt mert regisztálni kellene 49 EURO-ért a  program ezen részét. Sajnos még nem olyan jó az eredmény, hogy érdemes lenne. Tegnap megpróbáltam fekete-fehér üzemmódban használv a kamerát, kicsivel jobb lett az eredmény, de még mindíg nem alkalmas mérethelyes digitalizálásra.  
Lézerrel is van egy kis gondom, mert ugyan vonalat rajzol,de igazából apró kis pontokból és a kalibrációs ábra szélén már elkülönülnek ezek a pontok. A fókuszálhatóság miatt viszont kb. 0,3 mm vékonyra lehet állítani. A szeknnelés akkor volt a legjobb ha ~40-45˙ volt a kamera és a lézer által bezárt szög. Ami még problémás lehet, hogy a leírás szerint sötétben kellene szekennelni, de ekkor a kamera zársebessége csökken és zajosabb lesz a kép és rosszabb az eredmény. Amit viszonylag jobban lehet szkennelni az fehér színű, lehetőleg nem tükröző felületű ( a tükröződés nem jó, tehát mindenképpen kerülni kell). Fekete tárgyról szinte lehetetlen bármit szkennelni. Kell keresni valami vízben oldódó fehér festéket, de ezt még ki kell próbálni. Mivel kézből irányítottam a lézert a remegésből és a kis zársebességből adódó hiba biztosan rontott a minőségen. Most egy f/f panelkamerát próbálok szerezni hátha jobb lesz az eredmény. További tesztesetek: finom forgatóra tenni a lézet, digitális fényképezőt alkalmazni a vonaldetektálásra, vonal CCD-t használni a detektáláshoz és végül valamilyen módon érinés nélküli CMM-é alakítani ;)

Ha valakinek van ötlete szóljon!

Sanyi

000000000

Melyik programot hasznalnad a "pontfelhobol test keszites"-re?

2vkx6unz

Szia Aszbolit

Csak azt amit a DAVID tartalmaz. A szkennelések .obj kiterjesztéssel menthetők a pontfelhők, ami Alias Wavefront formátum.

Sanyi

xe44memnh

Használj több lézert. Vagy probáld ki az "árnyék" szkenelést.
Csak üveg lencsés kamerát használj.
Világosban is belehet állitani hogy müködjön.

3vv2btrhv

Sziasztok
Nem lehetne Üzleti alapokra helyezni a digitalizálást ??
Laci neked ezek szerint müködik a dolog ??
Tibor

000000000

Point cloud-ot nem tudnad hasznalni?
Egyszer mar volt linkelve ebben a topikban...

2vkx6unz

Szia D.Laci

A David csak 1 lézert támogat. Kamerának egy SONY TRV23E D8-as kamerát hasznátam Firewire kapcsolaton. Megpróbáltam egy webkamerát is de gyengébb az eredmény. A színes kamerával az a baj, hogy interpolálva készíti a képet vagyis csak minden 4. pixel azonos színű a CCD-n. Ezért jobb erre a célra a monocrome kamera. A David fórumán vanak javaslatok a kamerára. Világosban is kipróbáltam és valóban jobb az eredmény, mert kisebb a zaj.
Ha van jól működő összeállításod akkor leírhatnád milyen.

A Point cloud-ot még nem próbáltam.

Sanyi

xe44memnh

Sajna énis csak webkamerával ill digit fényképezövel csináltam. A kamerát kölcsön adtam kb. féléve... azóta seláttam igy nem folytatam...

xe44memnh

"A David csak 1 lézert támogat"  ez igy nem igaz ... mert ha különböző szögben egy sikba álitod be akor ugy egy lézer csiknak tekinti.De nem lesz olyan sok pont.És a hátra hajló dolgokat is jobban szkenneli.
vanak progik amik sima natur képekböl csinál 3D modelt Texturázvas!!!

2vkx6unz

D.Laci

OK így már értem milyen szerencse, hogy van két lézerem ;)
Valóban csak az volt leírva, hogy két vonalat nem tud kezelni...
Azok a progik amik képből készítenek 3D-s pontfelhőt szetereo fényképezéssel készülnek. Szerintem ezeket viszonylag ritkán alkalmazzák méréstechnikában inkább a grafikai alkalmazásoknál.

Sanyi

000000000

Errol a kepbol 3D modell temarol irnatok tobbet? Engem erdekelne...

xe44memnh

http://www.brucerayne.com/software.html" TARGET=_fnew>Scanz van letölthető free szoftverük... kicst macerás az elején...
http://www.reversemodeling.com/try.html" TARGET=_fnew>Flexscan3d  egy butitot de használható progi...
vannak még progik. majd megkeresem . van fullos azt majd magánban...

000000000

A fater unalmába osszedobott nekem egy letapogatót, majd szívesen elbeszélgetnék róla vlkivel aki használja. Foleg a Mach és a H1 kombinációban érdekelne a beállítás.http://magiist.fpn.hu/Kepek/tapogato.jpg" border=0>

2vkx6unz

D.Laci

Letöltöttem a Fexscan3D-t. Ez a módszer sem lehet rossz, de ez is elég költséges a projektor miatt, viszont egyértelmű előny hogy emberi test is szkennelhető a szem károsodása nélkül.
Sajons nekem többször elszállt annyira, hogy újraindította a Windowst. NEked enm volt ilyen tapasztalatod?  
Találtam megfelelő kamerát is csak az ár kicsit húzós, az induló ár ~150 EUR a határ a csillagos ég.