Digitalizálás

Indította gaben, 2025 február 03, 18:17

Előző téma - Következő téma

000000000

000000000

Szia!
Milyen az a kamera? Belinkelnéd? Köszi!
A David3d fórumon ezt ajánlják :http://www.aruhaz.klavio.hu/termek.php?cikkszam=15761&csoport=Webkamera&page=1" TARGET=_fnew>Ms Nx-6000 és http://www.aruhaz.klavio.hu/termek.php?cikkszam=15759&csoport=Webkamera&page=1" TARGET=_fnew>Ms Vx-6000

000000000

000000000

Digitalizalaskor egy teruleten vegigszalad a tapinto is ahol "utkozik", ott megall. Ezeket a koordinatakat automatikusan kiirja a program a kimeneti txt file-ba? Pl.: mach, tcnc.

000000000

Szervusztok digitalizátorok!

Néhány adalék még lézer szkennhez:

A télen én is kísérleteztem a Daviddal. Megosztanám Veletek a tapasztalataimat, és a máshonnan összegyűjtött információimat:

A program működik!  
- Első körben kellemes bizsergés fogott el, varázslat számba ment azon a téli élysakán ahogyan apám egyik régi szobra kezdett bekúszni a számítógépbe. Amiért igazi meglepetést okozott: a hardware a leg primitívebb webkamera amit a Föld a hátán hord egy gagyi dekopír fűrészből kiszerelt 1 mw-os vörös vonallézerrel, kézből "söprögetve " vele a tárgyon.

Ám!!! az eredmény csak a körülményekhez képest értékelhető! Amúgy csapnivaló! Szemetes, pontatlan, öklömnyi pixelek összekenve. A tárgy csak a képzelőerőm okán lett egyáltalán felismerhető, aki nem látta az eredetit, annak nem menne. El sem mentettem, próbaképpen sem. Röviden: sz.r még grafikai értelemben is, nem hogy a méréstechnikában.

- Második kör: Nem adtam fel, hiszen az elv jó volt. Kell a hardwarere a guba (gondoltam), Samsung Dv kamerával próbálkoztam (VP-D354i).
Rengeteg manuális beállítási lehetőség van rajta, sikerült kontrasztosan látnom az lcd-n a lézert (ugyanaz az 1mw-os). Érdekes módon ezt a következő beállítások mellett:  
-Negatív(!) invertált kép.
-manuális fókusz
-záridő 1/25
-a fehéregyensúly trükkös volt: automatára állítottam, ekkor közvetlen közelről belevilágítottam a lézerrel a kamerába, majd gyorsan átkapcsoltam "fehéregyensúly tartás" üzemmódba! Ez a trükk segített a legtöbbet.)
- a kézremegés korrigálót (mert logikus az interpolálás miatt) ki kapcsoltam, nem segít az sajna semmit, visszakapcsoltam, az sem.

Az eredmény sikerült a kamera által látható csíkot előállítanom (minden fehér az lcd-n, a halovány szürkéig, a vonalat zöldnek mutatja) és ennyi!!! az eredmény továbbra is sz.r! Ami itt már bosszantó, mert a hardware nagyságrendekkel jobb volt... (ha költöttem kellett volna rá, fölrobbanok).

Még mindig úgy hiszem, hogy a software jó!

Mik voltak a hibák?:

- Nem, nem a felbontás! Kétségtelenül lehetne nagyobb (a kamera pal szabványú DV) és természetesen érdemes is törekedni rá, de sokad rangú!
- Ami igazán számít az a zaj! (amikor nem szépek és simák a pixelek, hanem ziznyákos a kép, fölnagyítod és apró színes pöttyökből áll.)
- továbbá a  hosszú záridő - az alapvető a dig. fényképezésben, hogy minél több ideje van a gépnek az exponálásra, az eredmény annál jobb, mert több fény jut a ccd-re -csakhogy: a lézer közben mozog, így a képen kenődik, nem elég vékony és kontrasztos, továbbá a fényereje is megoszlik ebben a vastagabb sávban, így ha a David tudná is, hogy a közepével kellene számolnia (nem tudom, nyilván tudja) nem látja! Sajnos léptetni kellene azt a lézert, méghozzá tökéletes szinkronban a kamera exponációjával...;(.
ha már itt tartunk a zajról: nem csak minél több fényt kell a kamera ccd-jére juttatnunk, de a hiedelemmel ellentétben minél kevésbé érzékeny (iso) kell hogy legyen! Jobb gépeken ez állítható (pl.. Iso 25...) nekünk mindig a magasabb érték a rosszabb! Ugyanakkor tudni kell, hogy a kisebb érzékenység nagyobb záridőt és nagyobb blendét kíván.
A blendéről ez minél nagyobb, annál több fény jut a ccd panelre, ugyanakkor annál kisebb lesz a mélységélességünk, ami megint csak figyelemmel kell lennünk...

A lézerről:
fontos tudni az érzékelő panelekről, hogy csak 25%-a a vörös, viszont 50%-a zöld!!! Használjunk tehát zöld lézert, nagyobb teljesítményűt!!  
http://search.ebay.de/gruen-laser_W0QQ_trksidZm37QQfromZR40QQsatitleZgrQfcnQ20laser" TARGET=_fnew>Itt érdemes bogarászni!

A zaj miatt nem sötétben kell szkennelni! Sőt ellenkezőleg! Ezért kell a minél nagyobb fényerejű lézer. Természetesen fontos még a visszaverő felület színe, és hogy abszolút matt legyen. (fújjatok rá gipszport, vagy ami van, Érdemes lehet valahogyan sztatikussá tenni, tölteni, hátha...)
A zaj szempontjából még elsődleges a kamera valós tudása. a Ms 6000-es sorozata a legjobb most a webkamera kategóriában. Ennek ellenére jó lenne mobilisabbá tenni a rendszert, ugyanis a Dávid elvileg tud avi-ból is dolgozni.

Hirtelen ennyi.

- Zöld lézer, nagyobb teljesítménnyel.
- exponációval szinkronba hozott léptetés állványról.
- jobb "zajú" kamera, nagyobb felbontással.
- világosban szkennelés, nagyobb teljesítményű lézerrel.
- fehér matt tárgy.

Áron

000000000

éjszakán... és még ez az... ;-)

000000000

Sanyi! Az ára miatt ne aggódj, van itt kapásból 5-6 rendes fiú, aki összedobná NEKED ;-) Mindenki Egyért, (majd) Egy mindenkiért... Persze csak testőrőknek[#puszi]

000000000

- exponációval szinkronba hozott léptetés állványról.  
Öööö na és ha amarómotor helyére a fkgépet teszed?

000000000

-A lézerről:
fontos tudni az érzékelő panelekről, hogy csak 25%-a a vörös, viszont 50%-a zöld!!! Használjunk tehát zöld lézert, nagyobb teljesítményűt!!
Itt érdemes bogarászni!  

Biztos nem vagyok benne, de elvben síma színszűrő is elég lenne, amit fekfeh fényképezéshez használnak...

Gyors próba: színezett nájlon iratgyűjtő dossziét tenni az objektív elé.

000000000

Esetleg, ha tudnál a szemetes és kevésbé szemetesebb képből mintát feltenni, megnézném.

000000000

Szia!
Igen, a szűrést jó lenne ha valaki ki tudná próbálni.
A cncre szerelés persze a legkézenfekvőbb, de hogyan szinkronizáljuk??? (nem beszélve a mechanika dinamikájáról, nekünk csak a lézert kellene mozgatnunk, esetleg elég lehet forgatni...

000000000

BOcs, akkor a lézert, léptetni meg ti tudjátok az előtolással, én csak a fejszéhez meg flexhez értek[#vigyor2]

000000000

http://www.david-laserscanner.com/forum/files/thumbs/t_laserkopf1hochkant_137.jpg" border=0>

Léptetni persze lehet, csak nem tudom, nem csúszna-e el a szinkron a kamera képkocka rögzítési sebességétől, ha nincs softwareesen egy rendszerben. Amikor rögzítünk elvileg állnia kell.  
Vagy! mozoghat akárhogyan (egyenletesen egy dc motorral), de ide rövid záridő kell, na ekkor hasznos a nagy fényerő!  
Mindezekhez: Én nem állítom, hogy a David nem tudja meghatározni, hol a közepe a vonalnak! Csak van pár érv a vékony, fényes, kontrasztos vonal mellett. Nézd meg az árakat az Ebay-n, nem halálos egy rendes lézer sem.

000000000

Hát...
a számolás:
1/25-öt használtál, vagyis ha a lézer 0,25 mp alatt 0,1 mm-t mozdul el, szvsz értékelhető a kép.

000000000

Ezekkel a hagyományos lézeres és fotós
digitalizáli módszerekkel
nem lehet igazán pontosan dolgozni. Egyedüli
előnyük az érintés nélküliség. Van ezeknek
egyébként profi változata, de milliótól indul.
Igazi nagyfelbontású mérési és digitalizálási
eredményeket 3D esetében sokkal egyszerűbben,
olcsóbban kapunk tapintó, mérőfejes technikával.
Éppen ezen is dolgozgatom mostanában. Ha majd
lesz komplett fej, és mérőprogram, jelzem Nektek.