Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

DC szervó motoros vezérlés

Indította gaben, 2025 február 03, 18:16

Előző téma - Következő téma

000000000

A titok és high tech ott van, hogy ami forog
abban alig van tömeg, és ami van, az is kis
átmérőn. Hasonlítasd össze a teta adatokat
AC vs DC motor.

000000000

A titok és high tech ott van, hogy ami forog
abban alig van tömeg, és ami van, az is kis
átmérőn. Hasonlítsd össze a teta adatokat
AC vs DC motor.

000000000

Szia Svejk!
Az ÁRKÁD a Kerepesi út és a  Fehér út kereszteződésében van. Két parkoló bejárata is van az emeletes mélygarázsának az egyik a Kerepesi, a másik pedig a Fehér út felől. 1 óra parkolás ingyenes, de utána is bagatel a parkolási díj.  
Találkozhatnánk mondjuk az első emelet közepén ott, ahol ha jól tudom, egy körív mentén mindenféle gyorskajáldák vannak. Azon a környéken találunk biztos egy helyet ahol még le is ülhetünk.Jankó barátomat megismerem, de a többieket sajna nem.
3 motoromért viszek mind Forintot mind pedig pénzt és úgy fizetek ahogy akarod..  
Mobilszámom: 0630 5577 580  
Hívjatok ha valami gond van, vagy valami változik!  

000000000

Komoly szervomotornál alig van különbség
AC-DC között, 1.1-1.5 maximum, ez is inkább
csak hatásfok, dinamika, és EMC előny.

000000000

Én is csípem az AC/DC-t. Angus testvér gitárszólóitól pedig egyenesen el vagyok bűvölve.

bmejdz9nu

Mindíg emlegeted a kicsi tömegű forgórészt.. az ok. hogy ez jó az is ok.... de amit forgat az egy-két nagyságrenndel több általában... ezt nem értem. [#fejvakaras]
Nem veszik el ez az előny a semmibe...

000000000

Mivel a szervónál szinte mindig van valamilyen
hibajel, így nagyon nehéz a szinkront
megvalósítani. És így olyan lesz a hajtás, mint
néha mi a fórumon: egymást marjuk, de az ügy
nem megy előre.:)Így a több olcsó motor egymás
szinkronizálásával lenne elfoglalva, a
nyomatékuk sokszor kioltanák egymást, arról nem
is beszélve ha öeeszegerjednek, írtózatos
lengések alakulnának ki, amiket alig lehetne
kézben tartani. És akkor még hol a hasznos
munka, amit elvárnánk tőlük.

svejk

Oké! Jegyzem a számot, Te pedig az enyémet.
Maradjunk ebben ezen már nem akarok változtatni.

000000000

Ezért kell áttétel kis motoroknál, mert a motor
tengelyre számított redukált nyomaték a döntő.
Nagynál meg van erő, nyomaték, ott nem számít
már annyira. De azt Te is beláthatod, hogy
ha már saját magát sem bírja eléggé gyorsítani,
akkor minden + tömeg csak ront rajta, így
születnek az eredő rossz eredmények, amit aztán
az egységugrás teszt remekül vissza is igazol.

svejk

Még nincs Tél.. :)
Nem kellene szinkron, csak az egyik motorról lenne visszacsatolás (persze a másik motornak fix mechanikus kapcsolata legyen az elsővel)

000000000

[#nevetes1]
Nálunk már esett hó!

Persze, hogy nem kell szinkronizálás!
Egytengelyűsíteni kell mechanikailag, és 1db encoder a végére. Olyan lenne mint egy(1db) hosszú és karcsú moci.  
[#nevetes1]

bmejdz9nu

Aztán ott vannak a tányérmotorok... a nyomatékkirály motorok... a szervómotor sem míndíg hosszúkás... mintha nem is foglalkoznának (néha) a motortervezők ezzel...

bmejdz9nu

Szerintem egyik hajt... :) a másik segít... jó tudom hüle eleképzelés... de így is fel lehetne fogni...szerintem ha minden ok. mechanikailag akkor a két motor ereje minusz 10% körül lehet kalkulálni...
Persze ez csak megérzés...[#smile]

000000000

Szíjjal is lehet persze, olyankor egymás mellett vannak, ugyancsak 1db encoderrel.

Talán a kommutátorok pontos helyzetére kellene odafigyelni, nem tudom... lehet, hogy nem?

svejk

A alap kérdés ,hogy sorosan vagy párhuzamosan a két mocit?
Én a sorosra voksolnák első körben...
A mechanikus kapcsolat miatt a feszültség egyenlően oszlik meg rajtuk, és ugyanaz az áram a soros miatt mindkettőn.
De itt jön képbe a Tibor45 által emlegetett L-R viszony...
Ennek kellene az elméletét levezetni..