Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Arduino

Indította gaben, 2025 február 03, 18:09

Előző téma - Következő téma

Csuhás

Megemlítek neked egy általam használt alternatívát. Van egy olcsó Bascom névre hallgató elég hatékony kódot generáló basic fordító atmelekre. ( Ne egy sorszámozott goto-kal teli kódra gondolj) Magam évek óta használom, pár száz kbyteos forráskódú, szívhang elemző, vagy sok csatornás EEG programokat írtam ezzel. Jól kezeli a procik hw elemeit, illetve az időkritikus részeknél simán lehet ASM-be váltani. Az ingyenes demó verzióval kipróbálható.

Robsy1

Köszönöm, szimpatikus így első ránézésre.

frob

Így igaz, még sztem az elsők között voltam amikor megvettem, azóta is frissíti az ember, és nagyon sok atmel procit ismer!

frob

Csak még annyit, hogy pl olyan tiny-re amivel arduval már nem tudsz semmit, ezzel simán, mivel nem boot loader- en keresztül tolja le hanem a programozó készülék oda veri bele ahonnan a progi indul, tehát a bootloader helyére is tolhatsz progit!

yfpt876di

Tiszteletem a fórum társaknak. Program cserekerekek kiváltását hivatoot szolgálni, Segítséget szeretnék kérni,  program futtatásában. Program LCD hibával tér vissza. Vagy négy különböző könyvtárat is letöltöttem, de egyiket sem fogadja el, zip könyvárba feltelepülnek. Sajnos a programozáshoz nem értek, csak használni tudom, ha hibátlan a program. Segítséget előre is köszönöm.

https://drive.google.com/file/d/1pw_SAhcx0-mBFxDlghivDmekNUzdfhOl/view?usp=sharing

freewind

Üdv,
Amennyiben hibaüzenet is bemásoltad volna egyszerűbb lenne. Illetve az sem ártana tudni, hogy mely arduinot használod (uno,mega)
Az LCD-t hogyan hajtod meg?

// LCD
#include <LCD16x2.h>
#include <Wire.h>
LCD16x2 lcd;

részből gondolom hogy I2C-n. Ebben az esetben meg kell adni a I2C címét.

Én ezt használom, példa hozzá:

#include <LiquidCrystal_I2C.h>  

#define ADDRESS_LCD 0x27            //LCD cím

LiquidCrystal_I2C lcd(ADDRESS_LCD,16,2);    //LCD

void setup()
{
  Wire.begin();
  lcd.init();
  lcd.begin(16, 2);  

lcd.backlight();
  lcd.home();
  lcd.setCursor(0, 0);
  lcd.print("Inicializalas...");
  lcd.setCursor(0, 1);
  lcd.print("Kerem varjon!");
}

dezsoe

Az LCD, amit használ az itt található. Ha csak nincs ilyen modulod, akkor nem érdemes ezzel küzdeni, mert a modul kezeli a gombokat is meg a képernyőt is egy PIC segítségével. Ugyanezen a lapon megtalálod a keresett library-t is, de van benne egy hiba. Az LCD16x2.cpp-ben az

#include "../Wire/Wire.h"

helyett

#include "Wire.h"

fog lefordulni.

dezsoe

A projekt honlapjáról kiderül, hogy UNO-ra készült.

yfpt876di

Köszönöm, hogy foglalkoztál a kéréssel.

Bemásoltam az általad ajánlottat,legalább tovább megy de a képen látott helyen ismét elakad. Még nem töltöttem lapra csak ellenőrzés módban futtattam. Az Olimexino-val már tegnap próbáltam. Jól láttad LiquidCrystal_I2C lcd(ADDRESS_LCD,16,2); vel próbálom, egyszerűbb mint a sima 16x2.

dezsoe

Hiányzik a ";" a piros előtti sor végéről. :)

svejk

Tényleg elég hozzá egy UNO?
Ez lekezeli korrekten a 15-20 kHz-es encoder frekit?

dezsoe

Nem mélyedtem el a programban, még felületesen sem. A múltkorában viszont találkoztam egy olyan enkóder könyvtárral, ami állítólag kb. 30 kHz-ig bírja UNO esetében.

Az enkódert általában nem szokás lekérdezni, hanem olyan lábra van bekötve, amelyik tud megszakítást generálni és egy pici de hatékony kód lépteti a számlálót amerre kell. Egy felületesebben megírt változattal 20 kHz környékéig eljutottam pár éve, tehát ha jól van megcsinálva, akkor működhet.

yfpt876di

Köszönöm.

B.Zoltán

Nekünk az UNO-s menetvágóban, bár Assemblerben írt programmal, az 1200-as fordulaton az 1000-es encodert le tudja kezelni úgy, hogy közben marad egy kis ideje a kijelzőre is.
Ha jól számolom, akkor ez 80 kHz.
C nyelven nyilván nem tudja ezt a sebességet produkálni.

svejk