Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

AC szervó motoros vezérlés

Indította gaben, 2025 február 03, 18:08

Előző téma - Következő téma

000000000

Bocs, elment az üzenet befejezés előtt.
Akkor újra:

274 oldalon ott a motorod adatlapja. (P50B07030D)  
Minden a motorn megadott adat stimmel, a többi adatot pedig ezen az oldalon találod.  
A táblázat szerinti vezérlő típus  
Amplifier model No: PY2A015  

A motor fő karakterisztikai adatai magyarul (Ha nincs ilyen vezérlőd:  

Névleges teljesítmény   -   output PR 300 W 300 W
Névleges fordulatszám   -   Rated revolution speed NR 3000 min-1 3000 rpm
Maximális fordulatszám   -   Maximum revolution speed Nmax 4500 min-1 4500 rpm
Névleges nyomaték   -    Rated torque TR 0.931 N・m 9.5 kg・cm
Folyamatos tartó nyomaték   -   Continuous stall torque TS 0.98 N・m 10 kg・cm
Pillanatnyi tartó nyomaték   -   Instantaneous maximum stall torque TP 2.94 N・m 30 kg・cm
Névleges armatúra áram   -   Rated armature current IR 2.2 Arms 2.2 Arms
Folyamatos tartó áram   -   Continuous stall armature current IS 2.2 Arms 2.2 Arms
Pillanatnyi maximális armatúra tartó áram   -   Instantaneous maximum stall
   -   armature current IP 7.5 Arms 7.5 Arms
Nyomaték állandó   -   Torque constant KT 0.483 N・m/Arms 4.93 kg・cm/Arms
Indukciós feszültség állandó   -   Induced voltage constant K Eφ 16.86 mV/min-1 16.86 V/krpm
Fázis ellenállás   -   Phase armature resistance Rφ 2.9 Ω 2.9 Ω
Elektromos időállandó   -   Electrical time constant te 3.8 msec 3.8 msec
Mechanikai időállandó szenzor nélkül   -   Mechanical time constant
   -   (not including sensor) tm 1.8 msec 1.8 msec
Nyomaték kiegészító jeladóval együtt   -   Inertia (including wiring-saved INC) JM 0.495 × 10-4 kg・m2(GD2/4) 0.505 g・cm・s2
Nyomaték abszolút jeladóval   -   Inertia (including ABS-E) JM 0.64 × 10-4 kg・m2(GD2/4) 0.65 g・cm・s2
   -   Inertia (including ABS-RII) JM 0.507 × 10-4 kg・m2(GD2/4) 0.517 g・cm・s2
Alkalmazható terhelő nyomaték   -   Applicable load inertia JL 4.95 × 10-4 kg・m2(GD2/4) 5.05 g・cm・s2
Súly kiegészítő jeladóval   -   Weight (including wiring-saved INC) WE 1.71 kg 1.71 kg
Súly abszolút jeladóval   -   Weight (including ABS-E) WE 2.01 kg 2.01 kg
Súly abszolút jeladóval   -   Weight (including ABS-RII) WE 1.80 kg 1.80 kg

a motor modellszám magyarázatát itt találod:  
1-3 karakter: motor modell pl. P50
B4-5 karakter: forgórész átmérő pl: B07 = 76mm
6-8 karakter: névleges teljesítmény X 10 W pl:30 = 300W
D (lehet S, R, M, H, D és B) max ford. pl: D=4500
X (lehet X, B és E) beépített fékkel. pl: X= nincs fék
S (lehet S, J, A, N és V) encoder típus pl: S=kiegészítő jeladó (nem abszolút)

http://www.google.hu/url?sa=t&rct=j&q=wiring-saved%20incremental%20encoder&source=web&cd=1&ved=0CC0QFjAA&url=http%3A%2F%2Fwww.sanyodenki.biz%2Fproducts%2FINSTRUCTIONMANUAL%2FACservo%2FPY0%2FM0005016F.pdf&ei=d9MIUqGKG6T54QSno4GYAw&usg=AFQjCNGMIX2mhS0AuchoLQkp9SIGDQwC3Q&bvm=bv.50500085,d.bGE" TARGET=_fnew>Servo motor modell szám magyarázat 26. oldal

svejk

icmatyi

Erre én is gondoltam, mert elvileg úgy is csak addig lesz rá szükségem amíg beállítom. De jó ötlet :)

000000000

including ABS-E és az including ABS-RII egyaránt abszolút jeladó (encoder).
Az RII típus csak kérdezőjelre ad ki pozíció adatot. Lehet nem magyaros a fordításom, de az értelme ez. Vannak folyamatosan jelet leadó encóderek, vannak amik csak változás esetén adnak le, és vannak amik lekérdezére adnak le adatot.

bundyland

Sziasztok!

Egy olyn kérdésem lenne hogy 400W-os servo meghajtóval(MR-J2S-40A) járathatok e 200W-os motort (HC-KFS23). Elégséges e csak a nyomaték limitet 50%-ra levinni ? Vagy más paramétert is állítani kéne ?

000000000

http://www.ebay.com/itm/ws/eBayISAPI.dll?ViewItem&item=7623431515" TARGET=_fnew>$ 75-ért volt használt vezérlő hozzá

Most viszont használtat is csak $ 250-ért látok az Ebayen.

000000000

Mitsubishi-t nem ismerem ,de a Sigma 1-es 2-es 3-as servo pakkok (Yaskawa)a motoron lévő encoder-ből olvassa ki a típusát.  
És egyből be is állítja paramétereket hozzá. ( áram, feszültség )  
Nekem is 400 Wattos vezérlő viszi a 200 Wattos motorokat.
A beállításnál nem is kellet tökölni a motor adataival csak a numerator denominator és a PID-el meg hogy step dir jelet egyen meg végállás bemenet ( pozitív negatív ) és a Servo On-al.
Röviden ennyi a teljesség igénye nélkül.   [#hehe]

tcm5krnn6

bundyland

Köszi az ötletet, a mitsunál is kommunikál a tipust illetően de erre nem tudom képes e, az zavar hogy a doksiban miért nem szerepel ha ez lehetséges. De lementem kipróbálni, van itthon egy rakás servo meg vezérlő is , erre az encoder kábelt bent hagytam a munkahelyemen. Abból csak egyet vettem, mondván hogy a többi 5-öt majd megcsinálom csak ez még nem történt meg.

pvmyc6p5

Nagyon köszönöm a részletes "fordítást"! A hozzávaló vezérlő tipusszámából nekem az derül ki ,hogy nem jó az én motoromhoz,mert "nyiszi" által ajánlott az PY2A030-as ,és ahogy nézem ,pont ennél ugrik eggyet a táblázat ,tehát csak egy paraszthajszálnyival is de pont nem jó hozzá.
 Amplifier model No: PY2A015 kellene hozzá ,ha jól értettem a dolgot.Azért köszönöm a segítséget[#worship][#worship][#worship][#worship]

cc7nypid

Sziasztok, elakadtam az összeállított yaskawa vezérlőkkel és servókkal + sneci féle kártyákkal.
Segitség nélkül belefáradtam , mert nem működik , az egyik servo letiltja az egészet, Sneci szerint lehet az egyik encoder rossz. Már hónapok óta nem érem el, hogy hogy javítsam-tassam ki, így a mach 3-mal sem lehet vezérelni semmit. Gondoltam rá beszerzési áron megszabadulok az egésztől, hátha valaki ért hozzá, hogy kell yaskawa servón encodert cserélni, javítani vagy javítatni. 3 db 300w os ac servos cuccról van szó. Ötleteket, segitséget, ajánlatokat kérnék elsősorban ....üdv.

000000000

A PY2A30 30A-es.
Neked 15A kellene.
Szerintem egy 30A tud vezérelni 15A motort.
Gondolom szoftveresen megoldható a túlvezérlés lekorlátozása.
Szerintem fordítva lenne a gond.

z2a2u8wf

mennyi a beszerzési ára? külön is eladod őket vagy csak egyben?
egy vezér egy mocival érdekelne.

pvmyc6p5

Lehet benne valami,megbeszélem "nyiszi"-vel ha megjött a nyaralásról,egy próbát csak megér,még egyszer köszi a segítséget.

Kristály Árpád

Árat légyszíves!

Árpád