Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Épül a gépem ::: Aknai Gábor gépe

Indította gaben, 2025 január 13, 13:14

Előző téma - Következő téma

pvmyc6p5

Köszi a linkeket,tényleg ügyesek,de a probléma nem a "holkeres" konkáv profilban van,hanem a penge tövéből induló szép rádiusz kialakításában,úgy hogy egy szinte gömbfelület alakuljon ott ki.
Mintha egy gömbvégű maróval,vagy köszörűkővel csinálnál "lapolást,persze kellő szögben,és a megmunkálás vége adja ki a kellő profilt.
Szalagon is próbáltam már,úgy hogy a görgő hordósra volt kiképezve,de a szalag nem igazán szereti ezt,főleg kis rádiuszra ráerőltetve.
Talán ezeken a képeken jobban látszik.

Vagy ezen :

Talán még ezen is látszik valami :

gaben

Jaa, most már értem miről beszélsz. :)
A rikasszó és az élprofil találkozásánál arról a körívről?
Ehhez nem tudok hozzászólni, de megkérdem profi késes barátaimat, hogy van-e rá ötletük.

Egyébként ezeket a vasakat Te csináltad?
Piszok jók és a scrimshaw is tuti! [#worship]

Bicska

Abszolút laikus vagyok (azon kívül h késeket gyűjtök), de valami ilyesmi nem jó erre?
http://www.gepdepo.hu/upload_files/products_thumb/thumb_large_makita_9032.jpg" border=0>

pvmyc6p5

A "vasakat" csak szemléltetésnek raktam be,nem én csináltam őket.
Hasonló,de saját tervezésűeket csinálok most egy vadásztársaságnak,kifejezetten munkára,helyszíni nyúzáshoz,daraboláshoz,és nagyon bejön nekik a vastag,masszív pengehát,"borotva" szerűen holkeresen kihúzott éllel.
Igaz én csak damaszt pengéket csinálok,saját anyagból.
A honlapomon : blacksmithmasters.eu - n van pár "korai" darabom,amiket még próbálgatásként csináltam kb 10 éve.
Amennyiben valamelyik késes profi tud adni iránymutatást,azt nagyon megköszönném !

pvmyc6p5

Előnagyolni ilyesmivel szoktam,csak levegős kivitelben,de "készrehúzni,illetve polírozni már nem az igazi,mivel a szalag széle "sarkos",és óhatatlanul is belefut az ember vele,oda is ahova nem kellene.

Bicska

Értem a problémát, dolgozni még nem dolgoztam ilyennel :)

ra8nsmk6w

Szinte kikerülhetetlennek tartom az egymással szembe elhelyezett profilra kiképzett csapos köszörü párost.
Valahogy úgy mint az első linkelt videón.
A nagyolást nem ezzel végezném csak a végső simitást.

gaben

Szia,

megkérdeztem a késes barátaimat és egyből mondták, hogy: A képeken BUCK kések láthatóak. A Ranger modell limitált változatai. Mivel a világ egyik legnagyobb gyártójáról van szó, tuti, hogy robotizált, gépi munka a pengék kialakítása - gondolom, megfelelő célgépekkel...

Ezt az ívet a kontaktgörgő "sarkánál" (szélénél) dolgozva lehet elérni, piszok sok kézi gyakorlással.
Mivel van ehhez hasonló kialakítású késesünk magyar viszonylatban is, Kertész Attila (AFK knives) személyében, én megkérdezném Őt a helyedben.  
[#wave]

pvmyc6p5

Nagyon köszönöm az utánjárásod. A "piszok sok " gyakorlás már megvolt, de szalaggal nem sikerül sehogysem elfogadhatóra.
Körbenézek a neten,hátha találok olyan szalagot,ami gyárilag ilyesmire van kitalálva,ha nem lesz,akkor marad az eddigi flexes,profilköves megoldás. Csak 30-40 pengénél elég húzós az időigénye.
Esetleg van tudomásod olyan szalagrõl, aminek az széle irdalt lenne ?  
Köszi

gaben

Nem tudom mit értesz irdaltságon, de a Norax szalagnak a szemcseszerkezete teljesen más, mint a normál szalagokénak.
Bandi barátom imádja, mert sokkal szebb felületet tud vele készíteni ill. tovább kitart, cserébe jó drága. Ja és nincs kötött forgásiránya.  

http://www.imgserv.com/images/2015/11/06/BQVUXWfn.jpg" border=0>

gaben

Itt talán még jobban látszik a szemcseszerkezet és segít megtalálni az optimális típust.

http://www.imgserv.com/images/2015/11/06/Z9GPa.jpg" border=0>

drehás

Szevasz Gábor!
Ha lehetne kérnem pár szót az általad használt csiszoló gépek szalag méreteiről,esetleg más márkát a NORAX-on kívül.És a Low Cost gépen lévő szalag méretei,márkája,és hol vásárolod őket?

gaben

Szia,

a gépeimhez Norton szalagokat szoktam venni, mert olcsóbbak, de mégis kitűnően használható darabok, jók az illesztések is gyárilag.
Az inox.hu-tól szoktuk rendelni őket.
Nagygéphez: 50x2000mm, kisgéphez: 50x940mm hosszban. Természetesen a 300mm széles mestertekercset ki kell fizetni, így 6db-ot lehet csak ebből a méretből rendelni egyszerre.

000000000

Sok mindent látok a topicodban, teljesen lenyűgöz![#eljen]

gaben

Köszönöm szépen, de csak ismételni tudom magam: amit Ti műveltek a gépeitekkel, számomra az az elképesztő! [#worship]