Épül a gépem ::: Aknai Gábor gépe

Indította gaben, 2025 január 13, 13:14

Előző téma - Következő téma

gaben

Köszönöm a dícsérő szavakat, de amiket Ti alkottok itt a CNC masináitokkal azon én csak ámulok és bámulok.  
De most már eldöntöttem, hogy nekem is kell egy kis CNC marógép, lézerfejjel együtt. [#vigyor5]
Szép kis álmok mi? [#vigyor]

Melyikre gondolsz, a gumisra vagy a meghajtó kerékre? Mindenképpen az alut választom ami a motor tengelyén van, mert így is jó nehéz a 200mm-es átmérőjével, hogy ki van könnyítve. Még lehetne szerintem jobban is, de eddig nem volt vele gond. A frekiváltó szépen viszi ezt a nagy dögöt is.

p75e6i8vg

Ezt a kicsikét el tudnám képzelni a műhelyben :)
Az ő rövidebb szalagja aránytalanul rövidebb ideig bírja, mint a két méteres?

Mekkora koszt csinál egy ilyen gép, mondjuk a flexeléshez mérve, sima szerkezeti acélnál?
Az első alatt függőlegesen látom a szenny gyüjtő csövet...
Vízszintes szalaggal nagyon szórják az anyagot?

gaben

Szia János,

nyilván kevesebbet bír el, mint a 2 méteres szalag, de az sok idő míg egyet elkoptat az ember. Piszok jó minőségűek, nem kell összehasonlítani az OBI-s szalagokkal. ;)

Ha beltéren használják a szalagcsisza gépeket, leygen az bármelyik típus is, ajánlatos elszívásról gondoskodni. Én most kinéztem egy frankó kis hamuporszívót amit valahogyan rá akarok aplikálni a tárgyasztal alá, mert ott megy el a por 99%-a. Ha ezt meg tudnám fogni egy szélesebb szájú elszívócsővel, akkor az mindenképpen egészségesebb munkakörnyezetet jelentene. Ettől függetlenül szem és légzésvédelemről mindenki gondoskodjon magának. Minden féle por ártalmas, de pl. ha valaki tiszafát csiszatol és nem visel maszkot az nagyon veszélyes. Iszonyú toxikus anyag.

Van egy kis videóm a kisgépről meg talán a nagyról is, belinkeljem?

üdv, gaben

gaben

Csatolom a tesztvideót. Kérlek nézzétek el, hogy én csináltam a felvételt. [#vigyor]

https://youtu.be/czVUIZ-j9Ig" TARGET=_fnew>kisgép

ncxe0hdha

Gratula!

Gábor!
 A szalagot, hol veszed?
Ha te csinálod mivel ragasztod össze?
[#taps][#worship][#worship][#worship][#integet2]

t5jvxzhgc

gaben

Szia Árpád,

az inox.hu-n szoktam rendelni, minden van amit csak kíván az ember. Csinálnak még Work Sharp géphez is szalagot. Gondolkodtam már rajta, hogy megpróbálok én is ragasztani, de lehetetlen olyan minőségben és persze biztonságosan megragasztani.

Más, hazaérkezett az új gépsatum. Istvánnak köszönöm szépen a gyorsaságát.  [#worship]

http://www.imgserv.com/images/2015/10/20/UBDGqAY38.jpg" border=0>

http://www.imgserv.com/images/2015/10/20/1fqaF8jnL.jpg" border=0>

Az állványos gépem firma tábláját azért tettem föl, mert ismét kéne egyet cisnáltatnom hozzá. Az előző esztergályos végülis jó munkát végzett, de sajnos túl rövid lett a B16-os kúp és nincs leedzve sem, így a tokmányom már megette a tengely véget és néha leesik róla. Ami nem éppen kellemes dolog menetfúrás közben valljuk be. [#nyes]
Ki tudna ilyesmit vállalni?

köszi szépen, Gábor

gaben

Bocsi a lényeg kimaradt a nagy sietségben balettóra előtt. [#vigyor]  
Tehát, a fúrógépem tengelyéről volna szó, amiből újat szeretnék csináltatni.

p75e6i8vg

Köszönöm a videót (is)!
Először meglepő volt, hogy nem annyira szikrázik, de gondolom anyagtól függ... A vége felé a medveölő kés már szépen világít :)

bj34emsd7

Ha valaki elvállalja rögtön kettőt csináljon, nekem is kéne egy :).

vyvk7xm7

Nézem a tesztvideót.
A melós a tárgyasztalra, nem támaszt rá munkadarabot, de még kezet sem.
Csak a köszörülék gyűlik rajta, akkor pedig az nem tárgyasztalként működik, hanem forgácsgyűjtő gyanánt.
Az élszalag lemunkálása közben, a feltámasztatlan kézben tartott munkadarab szögstabilitása a dolgozó kézügyességén áll, vagy inkább bukik.
A 30-40 fok szögű, és a csiszolószalag szélességénél többször hosszabb pengéknél ez legalább is kritikus.
Javíthatna a helyzeten egy beállítható munkadarab befogó, ami munka alatt szögben stabil, de a szükséges irányokban biztosítja az elmozdulást.

(Azt nem dolgom forszírozni, hogy a gépen így nem megfelelő a munkadarab támasz és nincsen szikrák elleni védőernyő sem.
Ha dolgom volna, csak felírnám egy darab papírra, hogy MSz EN 13218:2003 és alá az összeget.)

xurjejws6

Szia Gábor,

Nagyon tetszenek a gépeid, igényesen kivitelezted őket!

Írtad, hogy üveget is csiszoltál. Arra milyen szalagot használtál?

gaben

Szia Gyuri,

Ha megnézel több késes videót, láthatod, hogy a leélezésnél általában mindenki kézben tartja a vasat, mert ehhez nagy kézügyesség kell. A tárgyasztal a késpenge kontúrjaihoz kell leginkább. Védőszemüveg és egyéb védőfelszerelés természetesen kötelező a géphez, elszívást lehet rá tenni.
Ez egy prototípus, a tárgyasztal mérete egyéni ízlés szerint módosítható.  
A melós pedig egy komoly múlttal rendelkező késes barátom. [#wave]

üdv, gaben

vyvk7xm7

„kézben tartja a vasat, mert ehhez nagy kézügyesség kell”
Nem fordítva van ez? Azért kell nagy kézügyesség, mert kézben tartja a vasat. [#nevetes1]