Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Ezt készítettem a CNC gépemmel...

Indította gaben, 2025 január 13, 12:05

Előző téma - Következő téma

ukcge40u

Így van, ezek tulajdonképpen nem marók, csak a szó legszorosabb értelmében.
Szinte mindenhol sorjázásra használják őket, vagy modellezésben pici profilok kialakítására. Jellemzően a leválasztott anyagmennyiség csekély, folyamatos forgácsolásra az általad leírtak miatt sem alkalmas.
Tényleg csak arra jók, hogy az ember kicsit megkapirgálja velük az anyagot...

000000000

Köszönöm, hogy válaszoltatok! Ha jól értem, gravírtűt használtok, és jó nagy X/Y sebességgel finoman szedegetitek le az anyagot. Épp most cseréltem le a vezérlőimet a Klavio-féle digitálisra, amitől egész megtáltosodott a gép, már tud olyan 8-10m/min-t. Ez az a sebességtartomány, amit Ti is használtok? Úgy emlékszem, Vbodi-tól láttam régebben videót, ahol 'raszteresen', csupa párhuzamos (pl. X irányú) mozgásból hozta ki a képet. Ezzel szemben pl. a Vectric trial programjai a vektorokat követik, így alakítják ki a kontúrokat, utána szedik ki a felesleget a kontúrok között. Ilyesmit próbáltam már 'rendes' maróval kialakítani, és úgy tűnik, időben ez sokkal hatékonyabb -de a felület nem lesz olyan mint 'gravírozással'.
Szóval ezt az utóbbi módszert már elvetettétek?

Nem tudom, mekkorák ezek a szép reliefek, amiket csináltok, de úgy érzésre azt gondolnám, egy komolyabb méretű és megfelelő Z mélységgel rendelkező képet napokig csiszolgatna a gép. Egy dolog a gép kopása, hogy ha ilyen sebességen napokig járatom, de hogy a szomszédom kiontaná a földre a beleimet, az biztos.

Nádházi kolléga, ha jól emlékszem, Te eladásra termelsz. Neked akkor az is biztos számít, hogy mennyi a gépidő. Ahogy figyelem, az iparban eléggé komoly rezsióradíjak vannak, egy napnyi 'bér'marás eladási ára sok 10eFt. Ez hogy' jön össze Neked a reliefek értékesítésével? Persze ha úgy tekinted, hogy ez hobbyból megy, és nem ebből akarsz megélni, az más kérdés...

000000000

Gábor sokat beszéltűnk már itt a forumon az ideáls gép,és megmunkálási sebességről,és azt kell modjam, hogy az általad irt sebességet azt még az elején felejtsd el!!!!a relif marásnál a "Z tengelyed dolgozik a legtöbbet,és ehhgez fogja a controllered beállitani ugy is a a többi tengelyt.örűlj ha relief marásnál eléred az 1500mm/percet!!!!ne ess a sebesség bűvöletébe,mert a gép ugy is vissza fog pofázni,és meg fogsz őrűlni mikor a félig ki mart diszednél lépést vesztessz,és elmászik az egész!!!én relifet kimarva ritkán adok el,én inkább a reliefeket,art,rlf,vagy stl formátumba adok el!ebből nem nagyon lehet megélni,és csak kv pénzt tudsz vele keresni,meg besegit a villanyszámlába esetleg!igény lenne rá,csak pénz nincs!az utolso munkám amit itt láthatsz,az 3.5 orán keresztűl készűlt,és plusz tizperc,a pácolás,és kisebb uto munkákra!

000000000

Nem is akarok én ilyen sebességgel dolgozni, azt hittem a gravírozásban ilyen számokkal dolgoztok. Nem tudom mekkorák a Te munkáid amiket itt látunk, de a 3,5 órából én olyan tenyérnyit saccolnék.

000000000

hát ha olyan jo péklapát méretű kezed van?!:)))én tényleg nem marok nagy méretben,ez az anyag sporolás miatt van!:)))meg szegénység van!:)))

000000000

Szia Új kolléga!
Nálunk azt hiszem senki sem szedi ki az anyagot egy lépésben, egyetlen gravírtűvel. Az általunk legfőképpen használt Sw, az Artcam lehetőséget ad arra, hogy a dombormű készítése során egy vagy több nagyobb méretű maróval először "kiraboljuk" a sok és felesleges anyagot, a végső megmunkálást pedig egy vagy több vékony maróval csináljuk. Így a megmunkálási idő drámaian lecsökkenthető. Tanulmányozd az Artcam un. "rest machining" logikáját.

000000000

Géza bácsi ha nem veszed rossznéven,én vitába szálnék ezzel!én egy fogásbol marom a relifjeim 98%-át,és a Varsa,vagy motoros féle marokkal,én lemegyek akár 10mm"Z-ig!de Misi csinál igényszerint hoszabb maro éllel is marot!idöt a vektorba marással lehet inkább sporolni,de annak is van előnye és hátránya is!relife válogatja!van olyan relifem, ami "200x300-n 65mm "Z-vel bir!!!azért az átlag relief minták 10mm-n belűl vannak!az én utolso relifemen hiába nagyolnál,mert az apro részletek lelassitják ohatatlan a műveletet!!!

000000000

Szia Géza!
Új én csak szeretnék lenni :)
Azt tudom, hogy az Artcamban van ilyen, már korábban leveleztünk itt róla (úgy fél éve). Viszont ha nem olyan CAM programmal nyomul valaki, ami tud ilyet, akkor már nem annyira egyszerű a helyzet. Csináltathatok egy durvább szerszámmal egy marópályát, de annak az eredményét már nem tudom beadni a finom szerszámnak, az egy girbegurba felület lesz.
De az induló kérdésnél a 3766-ban pont azt kérdeztem, hogy egy izmosabb ujjmaróval és egy V-vel érdemes-e dolgozni. Ha gravírozással dolgozik itt mindenki (ezt nem tudtam), akkor ez az egyetlen észszerű megoldás.

000000000

Számomra így még mindig kérdéses, hogy milyen az a maró. Mert a hagyományos félbehasított gravírtűnek csak az a pár tized a munkaéle ott a hegyén. Régebben én azzal próbáltam mélyebb fogást venni (igaz rézben), de az oldala csak 'túrta' az anyagot. Azért gondoltam, hogy valami Dremelhez hasonló hosszú élekkel, vagy egy csiga-formájú, V-re köszörült egyszerű (pl ujj) maróról van szó.  De én itt csak filozofálgatok, Ti vagytok a gyakorlati emberek.

000000000

cnc marok furok topik,és ott láthatod a jo féle marokat!ezek kemény fém marok,és naghyon jo éltartoságuk van,és nekem 1db elég egy félévig!!!:)))

yt36cm40d

Szia Tibor akkor mikor tudnad elkuldeni azokat amikrol beszeltel ? :)
Udv : Tamas

000000000

a héten elkűldöm,a holnapot nem igérem!

yt36cm40d

000000000

lassu a netem,és bontják az antennámat lehet holnap,és valahogy megoldom hogy jo legyen!

000000000

A mai termés! :)))  

http://cnctar.hobbycnc.hu/N%e1dh%e1zi%20professzor/DSC00837.JPG" border=0>