Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Ezt készítettem a CNC gépemmel...

Indította gaben, 2025 január 13, 12:05

Előző téma - Következő téma

3z4pi4rei

Sziasztok!

Én 220mm/perc-cel szoktam vágni és 4 körből már a lapszabászati 4 mm-es is kiesik.

Ugyan az a kompi zörög nálam is, nagyon szeretem. Nem egy zajos darab, de halknak semmiképp sem nevezném...

Igen, azt én is akartam kérdezni, hogy a tervekért jól gondolom, hogy fizetni kellett?

PSoft

Egy kis..."céges reklám".:)

Fekete elox. alu tábla, CO2 lézer.

PSoft

Hirtelen jött, farsangi ötlet...
Varázspálca varázsdoboza.
Apuka farigcsálta tetőlécből, én csak kérésre..."összefirkáltam".:)
(ami a lényeg, kis varázslócsajnak 'teccik)

zozo

Frankó lett! -ez bádogos fekete lemez, vagy gravírozóanyag?
Így a kép alapján matt feketének tűnik, ezért kérdezem.

PSoft

A képen valóban mattnak tűnik, de...
Fényes/tükrös, UV álló, lézerezhető elox. alulemez a tábla anyaga.

jh45ebsf2

J-Steel

Nem teljesen CNC de ...
 HMB BF 30-as marógép X-Y tengelyére felszereltem optikai lineáris enkódert. Majd összekapcsoltam a PC-vel készítettem egy segédprogit ami kijelzi a koordinátákat (mint egy DRO).
 Aztán továbbfejlesztettem, hogy a segítségével körvonalat kívülről tudok marni. Ezt úgy kell érteni, hogy a kézikereket én forgatom (először X aztán Y - soha nem egyszerre), a program csak azt mutatja, hogy mennyi van hátra. Ha elértem az aktuális célt, akkor automatikusan vált az új pontra.
 A program olyan, hogy megadhatom a maró átmérőjét és aszerint korrigálja az átmérő marását. Megadhatom a felbontást, hogy  mennyire legyen szögletes. Ugye minél több a pont, annál tovább tart a procedúra.
 Ebben az esetben D=61mm kört martam 6mm-es keményfém maróval aluba 8mm mélyen emulziós hűtéssel.
 A felbontást 96 pont / félkörre választottam. A félkör a segédprogramnak köszönhetően kb 10 perc alatt készen volt. (A végére már egészen belejöttem)

A képeket megnézve jól látható a felbontásból adódó "szögletes" palást.
 Legközelebb talán már eljutok oda, hogy a motor fogja hajtani az orsót, és akkor már CNC lesz.

J-Steel

Itt pedig a szoftver grafikus ablaka.

Ugyanúgy működik mint egy bármilyen gyári DRO. A cél eléréséhez mindig addig kell tekerni a kézikereket amíg 0.0 nem lesz.
 Az a tapasztalatom, hogy azok az emberek akik NEM minden nap használnak marógépet és DRO-t, könnyen túlforgathatják a kézikereket a célon. Mivel a digitális számokat az ember nehezebben értelmezi mint az analógot, ezért bevezetettem a folyamatkijelzőket - egy durva felbontásút és egy finom felbontásút -, ami segít nekem vizuálisan, hogy mennyi van még hátra. Azóta nem is forgatom túl. (nem marok bele véletlen a kontúrba a sarkoknál)

A Z tengelyem még nincs digitalizálva, ott a kézikerék skáláját néznem.

Az előzménye a dolognak az, hogy kezdő marósként észrevettem, hogy mivel nem vagyok gyakorlott benne, nem tudom megjegyezni, hogy mennyit forgattam a kézikereket, emiatt képtelen voltam távolságokat követni. Ezzel a rendszerrel azonban minden sokkal gyorsabb lett ráadásul ha egy furat középpontját kiórázom és oda nullázom a tengelyeket, akkor meg is tudom vele jegyeztetni, és később visszatérni erre a referenciapontra.

000000000

"kört martam 6mm-es keményfém maróval aluba 8mm mélyen"
Egy fogással tetted ezt?

J-Steel

Igen! Egy fogásban. Amikor ilyen sokat kell "dolgozni" az operátornak egy nyamvadt félkör miatt, akkor jobb nagyobb fogást venni, hogy ne kelljen annyiszor ismételni.

Egyébként a előtolási sebesség nagyon lassú volt, mert ugye a rabszolga (én) lassan dolgoztam.

Ha automatizált gép csinálná, akkor kisebb fogásmélységet vettem volna.

000000000

Kicsit sok ez a fogásmélység ha kézzel, ha géppel tolod.
Gondolj bele, hogy amikor mechanikai elhajlásra méretezed a szerencsétlen 6-os maród húskeresztmetszetét, akkor a forgácsolási erők milyen deformációkat okoznak, ebből milyen mérethibák, felületi érdességi gondok, netán szerszám törés következhet be.

Mellesleg amikor így ötletelsz elektronikailag, nem értem, miért kell ilyen nagy fogással szórakozni, a kör generálási próbád eredményét 1-2 mm mélyen is láthatod, sőt érdemes előbb egy puhább anyagban (fa, műfa, műanyag) farigcsálnod kezdő marósként fém helyett.

J-Steel

Lehet félreérted. Itt nem arról van szó, hogy kitaláltam egy szoftvert és tesztelgetem, hanem arról hogy van egy projektem amit marnom kell magamnak, és ahhoz készítettem a szoftvert, mert több darab kell, és az elkészítési időn akarok javítani.

A formáknak, amiket marok olyan a tűrése, hogy bőven megengedhető lenne az elhajlásból adódó eltérés. Kritikus helyeken hagyok 1mm-t, amit a második menetben már pontosabban meg tudok munkálni. De egyébként az elhajlás miatti eltérés nem is olyan nagy mint hinnénk. A gép jól vizsgázik.

A képen látható eset inkább design, ott nem fontos a tűrés. Ha esetleg csapot kell kialakítani, akkor megmunkálom így 1-2mm ráhagyással, és kiesztergálófejjel méretre igazítom.

A marófej nagyon jól vizsgázott bő emulziós hűtéssel. Csak úgy ömlik a munkadarabra. Az alu nem rágódik be a fogak közé.
 Általában 10-es maróval szoktam 20mm mélységet nagyolni. A HSS maró bírja (szintés emulziós hűtéssel).

J-Steel

Ígérem ha rajta lesz a tengelyen a motor, akkor 1-2mm-es fogásmélységnél nem veszek nagyobbat. Ha automatizált lesz, akkor majd nagy előtolással kis fogásmélységgel fogok dolgozni.

KBalázs

Volt egy problémád, amit a rendelkezésre álló eszközökkel + leleménnyel leküzdöttél.  Ügyesen. [#eljen]

J-Steel

Remélem a feltörekvő generáció is ihletet kap az ilyen történeteken, és ők is előállnak egyedi jó megoldásokkal.