Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Hagyományos forgácsológépek

Indította D.Laci, 2024 október 25, 08:56

Előző téma - Következő téma

000000000

Az alap asztal amin az egész van le lett ellenőrizve ? Különben ahogy dől az asztal az úgy kopírozódik a felerősítésre váró darabon.
Na innen nem ér semmit az egész , mindent le kell ellenőrizni még a beállító vízmértéket is .  
Amúgy a kolléga a precíziós vízmérték alatt a 0,02 mm /m pontosságút érti.

mxjj54gxi

Annak a szögmérőnek a felbontása tizedfok, és nem a pontossága.A kettő nem ugyanaz!
Tapasztalatok szerint ezek a digit szögmérők elég ratyik.

yuagaci9g

0,2mm pontosság az feltételez majd kétszer annyi eltérést,  
ez lehet, hogy megmunkálaskor nem zavar, de a lineárok
párhuzamba állitasakor végzetes!

A képen lévő szerkezet négy sarka csavaros lábakon áll;
A csavaron pár fok állitással vágállásba lehet tériteni ezt a szögmerőt,
én sem hittem a szememnek először.

.

ra8nsmk6w

Ilyen szögmérőt én is vettem. Egy napig mértem vele, inkább szenvedtem. Sajnos nem érdemli meg az elemet. Ajtót beállitani majd jó lesz

hyuekyh7a

Nem akarok én senkivel vitázni, mert igazatok van,de ez még mindig hobbi kategória minek állítani százados vízmértékkel azt a vázat mikor majd munka közben mm-eket fog csavarodni a váz? Betesszük a trapéz orsót, meg a szíjakat meg csapágyakon gurulgatnak tengelyek valami húzott anyagon,kinek mi az elképzelése. Nekem az első gépembe több volt a fa mint a vas és örültem neki, ma mikor már vagy a 20. cnc gépet építem tudom minek hol a helye és min múlik a pontosság, 14600mm X tengely ez volt az előző gép egyik mérete, ezt hogyan állítanátok be?

mxjj54gxi

nem elírtad: 14600mm?
Van ötletem, csak beszerezni nehéz a cuccost hozzá.
Mondjuk lehet, kis erőfeszítéssel legyártható elég pontosan.

yuagaci9g

Jóvanna!  megnesértodjélmá!
Azt hittem, marógépet épitesz, mert ez az a topik.
Azt a nagy asztalt meg részenként kozelitve, sokszoros mérésekkel, tobb napon keresztul állitanam egy hasonló vizmértékkel.

.

ra8nsmk6w

Most a nyáron volt alkalmam látni egy hasonló kb 10-12 méteres gép beállitását. Hozzáteszem, hogy időnként, néhány percre. A gépet 6 ember épitette, a beállitása több mint egy hét volt. 0.02mm vizmértéket nem láttam csak néhány 2 méterest amit az alapozásnál is használtak. Ez egy plazmavágó volt

mxjj54gxi

Na nem lelem a fényképet tartalmazó cédét....
Szóval én optikai ellenőrzést alkalmaznék, kell egy szálkeresztes, vagy skálás kollimátor,ami egy szálkereszt vagy skálás szálkereszt képét a végtelenbe kivetíti, meg kell egy legalább 30x nagyítású céltávcső, ami tulképpen olyan, mint egy geodéziai szintező. A kollimátorral végiglőni a szálkereszt képét a mérendő hosszon, és több ponton megmérni az egyenestől való eltérést a céltávcsővel.  
A mérendő hossz két végének vízszintességét is rettenet pontosan be lehet lőni egy ilyen céltávcsővel, egy harmadik pontról, állványról.

hyuekyh7a

Dehogy is sértődöm, csak én is főállásban cnc plazmákat készítek, és a legutóbbi gép volt 14600X5500x1700mm és egy csőáthatásvágó mellette 1000mm átmérőig.

hyuekyh7a

Ja és gyökvágást is tud.

kuv5p7226

Urak!

Valakinek van a kezében BF20-hoz golyósorsó szett? Ugyanis a gyári ára (~240.000+áfa) kicsit bicskanyitogató, s ahogy nézem, ezt meg lehetne oldani úgy az 1/3-ából. Viszont a pontos méreteket (a golyósorsó hosszmegmunkálási méreteit a végeken) le kéne mérni. A netet túrtam, de rajz nincs róla.

000000000

Mérd le a gyári orsókat , kivétel a Z tengely.
Nekem így lett legyártva és jó.
Ha nem hiszed megnézheted élőben is nálam.
A többit magánba.

kuv5p7226

r5565inr

Helló !

Hagyományos marógép átalakításnál , ( strigon , ... ) használt már valaki pneumatikus rásegítést a z tengelynél ?
Tapasztalatok ?  

Üdv.