Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Hagyományos forgácsológépek

Indította D.Laci, 2024 október 25, 08:56

Előző téma - Következő téma

000000000

mivel lett hegesztve???Úgy értem Corgonnal vagy Co-val?Hagytad hűlni??Vagy hűtötted?Gyökölted előtte?
 Ha mázlid van,nem repedezik meg a varrat a rezgéstől 1-2év után....

hyuekyh7a

Co-val lett hegesztve két lépésben.
Először össze lett állítva az U gerenda, ezután  kihűlt teljesen. Utána lett rátéve szakaszosan meghegesztve az a 90x20 mm es merevítés. Ez szakműhelyben készült, ami a jelenlegi vázam azt én hegesztettem sima zártszelvényből 60x40. Azon is volt ilyen motor -olyan motor félkilós-tízkilós és nem repedt még meg a hegesztés.

000000000

Félre ne érts, nem kívánok semmi rosszat, csak láttam már karón varjút.Amiket idáig építettem hajókat, majdnem mindegyiknél tapasztaltunk olyat, hogy a főgépek rezonanciája miatt, majd 20 méterrel odébb repedt meg varrat, olyan, ami nem is volt nagy erőknek kitéve.....persze van ellen példa is.Jópár éve, dinamóval hegesztett varratnak sincs néha kutya baja, hatalmas igéybevételek mellett...de jobb az ilyet észben tartani! Viszont ennyi pénzből amit rááldoztál, nem jött volna ki öntvényből......hobby felhasználás mellett, ár-mennyiség arányban messze jól hozod ki a dolgokat!!!

hyuekyh7a

Igyekszem!
A kereszt asztal és a Z egység az gyári öntött kerül rá. Azon is gondolkodom, hogy meghosszabbítom X irányt a gyári asztalon hogy hosszabb legyen a munkaterülete. Rászerelek egy 20,25mm vastag lemezt, vagy az egészet ilyen lemezekkel gyártom le az öntvényasztalok helyett. Vélemény?  

000000000

az öntvénynek nincsen párja,de az is kompromisszumos megoldás.Egyrészt ahogy Te is említetted;a mznkaterület, másrészt a fecskefarok megvezetésnek nagyon nagy a surlódása és nagyobb erő kell a mozgatásához,mint a golyós-sines linvezetők mozgatásához.Kisebb gyorsulások viszont jobban lesz terhelhető és ellenállóbb a rezonanciával.Mire szeretnéd használni?!?Ha nem pakolsz fel rá 150kg munkadarabokat és nem akarsz 3mm-es fogásokkal dolgozni,akkor jó a kazánlemez lin.vezetőkkel.Vagy csinálhatod azt is,amit Varsányi Péter még a régi optimum BF20-asával,hogy csinált egy expander keresztasztal feltétet nagyobb terjedelmű kis tömegű munkadarabokhoz,a húzósabb munkadarabokat meg megmunkálnád az öntvény keresztasztalon,ha már úgy is ilyen jó merev oszlopot csináltál neki.

000000000

Síkba mart kazánlemezekből,megfelelő méretű négyzetacélokból is klassz gépet lehet építeni. Ennél már csak az a jobb, ha régi nagy öntvény gépre szerelünk fel lin. vezetőket.

wcsxp0uxa

Ezt az "excenter" nevű eszközt én is megcsináltam bf16-ra ,pontos munkára nem jó. 25mm vastag 120x1100 alu profil ,2x1100mm 15 -ös sín ,4db kocsi ,max 700mm x elmozdulás -többször csökkentettem. Szerintem saját súlya alatt hajlik .Jobban jársz ha veszel 150-ért egy kereszt asztalt , ez legalább 700mm x elmozdulást tud.

wcsxp0uxa

Nem nyertem!

A helyes elnevezés : Extender

wcsxp0uxa

Egyszer megmértem mennyit hajlik egy 40x40 négyzet acél 800mm -en ,szélein alátámasztva ,középen kb 50N-al terhelve .0.1mm mértem a közepén.

besirkyjh

Szia  

Ez már olyan érték ami munkaközben jo nagy csillapitatlan rezonanciákat tud csinálni , nem is biztos hogy a hajlás a gond hanem az abbol adodo rezonancia csillapithatatlansága .

hyuekyh7a

A marót 15, 20mm vastag alu alkatrészek marására szeretném használni. Nem gondolom hogy ezt ne tudná rezgésmentesen, sőt vbodi gépei vas gépek de elég szépen muzsikál a vasban is. Azon is töröm a fejem, hogy az asztalokra lin sint szerelek.

svejk

Egyre több fórumtárs épít komoly nagy gépet.
Nem értem miért nem ugrotok Tóth Zoltán komplett X-Y egységére. Ahhoz "csak" egy komoly Z oszlop kellene.  
Úgy tudom jócskán alkuképes is lett az ára.

svejk

Bocsánat, T.Laci az eladó.
Adok-veszek: #25784
Én láttam élőben, brutál egy darab.  

wcsxp0uxa

Rezgés szempontjából nem volt gondom.(45-ös homlokmaró , a már említett 40x40-es négyzet vas 0.1mm fogással) Nekem az történt ,hogy amikor végig mentem rajta nem látszott rossznak. Megmérve az oldalait a végén 0.1mm kisebb lett mind a négy oldal. Gyakorlatilag így jött ki a használható x elmozdulás.Az utolsó 2x50mm-t valamilyen íven tette meg ,még ha csak .05mm is a difi(oldalanként). Ha jól emlékszem volt is valami mérő órás kép róla (Varsányi bf20),azt mondta rá valaki "Na fiam ez bizony ék lett". Hát ez az én népi megfigyelésem....

Vetesi75

Mikor az asztal súlypontja a vezetéken kívülre kerül le/átbillen? A hagyományos nagygépeknél is jelentkezik ez a probléma. (Sokszor elég durván, de az egyenlőtlen kopás miatt nem lehet ráállítani, mert megszorul a szán.)