Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Hagyományos forgácsológépek

Indította D.Laci, 2024 október 25, 08:56

Előző téma - Következő téma

bmejdz9nu

Vicces vagy :)... azt sem tudod ez mire jó és miért van... Olyan pontosságot csinálok...  na hagyjuk...

000000000

"Olyan pontosságot csinálok..." Igen, tudjuk. Te 0 mikron hobával dolgozol. A mesebirodalmadban!:)

bmejdz9nu

olyan pontosságot csinálok... ami egy ilyen géptől mér igencsak jó... Ez az új Zero mikron látom valami új duma - jópofa:)

HJózsi

Nem lassú az! ... Vegyél csak egy nem gravírozó fogást! ... :D

j3rx6bsjd

Nem tudom,hogy vagy vele,de én is gyakran alkalmazom több satut és az ismerős CNC műhelyben is gyakran látom.Pedig ott nagyon sok gép van,és nagyon jó szakemberek,nem hobbysták.
Nem Pétert akarom védeni és veled sem akarok kötözködni,de ha hosszú darabot munkálsz meg akkor ez a tökéletes megoldás az anyag rögzítésére.A stabil rögzítés növeli a szerszám éltartamát és nagymértékben hozzájárul a tökéletes felületi minőséghez.Ha remeg a darabod a befogás gyengesége miatt,max. kapirgálhatsz az anyagon,de szépen és pontosan marni biztosan nem tudsz.

000000000

A stabil rögzíztés fontos, csak nem mindegy, hogyan.
Ez a megoldás szerintem néhány készülék elméleti játékszabályt sért, ettől még persze lehet használni. Van egy olyan fogalom kör itt, hogy egyértelmű helyzetmeghatározás... Na itt a bibi.
Egyébként lehet mindent használni, erre ez a Fórum is kiváló példa. A műszaki életben az a szép, minden működik elég tág határok közt.
Optimummal, túlzott szakszerűséggel meg nem érdemes foglalkozni, ezt sokszor tapasztalom.

robroy007

ebben egyet értek!

az ismerőseimnél is ehhez hasonlóan van megoldva a hosszú munkadarab befogás

Pedig Ők Pétert még hírből se ismerhetik, nemhogy a satuelrendezését

annyi a különbség, hogy ők még nem szerelték fel hordozó lapra mivel mindig szét kéne szerelgetniük

j3rx6bsjd

Mire gondolsz pontosan a helyzetmeghatározással?
Célkészüléket valóban lehetne készíteni a rögzítéshez,de ha valakinek van több satuja az szerintem előbb felrakja és kiórázza,mint tököl valami felfogóval.
Egyébként ha ismersz ennél jobb megoldást akkor ki vele,mert pl.nekem csak 2db satum van és gyakran érzem,hogy de jó lenne mégegyszer ennyi.
Pont a héten kellett faragnom egy 500mm-es alu lapot,hát elég sokáig gondolkodtam,mire a 300-as satuból 500-ast csináltam.Muszály volt a 2 végéről megfogni,hogy mindenhez hozzáférjek egy felfogásból.

bmejdz9nu

Már egyszer megírtam... 4 precíziós satu... pontosan össze órázva, kalibrálva...
Ahogy írtad és látod... fontos a merevség... főleg ha 100-as tárcsamaróval megyek neki :)
Szoktam oldalt szorításokat is alkalmazni...http://www.lenzkes.com/modules.php?op=modload&name=eShop&file=index" TARGET=_fnew>Lenzkes cuccaim vannak... de... ez a kedvenc... ha hosszú a munkadarab...
Tibornak már semmi sem jó amit csinálok... de ezt már megszoktam...:)

bmejdz9nu

A szerelőlapra előre felfogatásnak sok kis előnye van... mire beóráznék négy satut rámenne egy délutánom :)
így pedig illesztő ütközőkkel pontosan feltehetem pár perc alatt... (szinte gondolkodás nélkül :)

000000000

Légyszi olvasgassál egy kis szakirodalmat hozzá, én is ezekből tanultam, pl.      http://www.google.hu/search?hl=hu&source=hp&q=egy%C3%A9rtelm%C5%B1+helyzetmeghat%C3%A1roz%C3%A1s&btnG=Google+keres%C3%A9s&meta=&aq=f&oq=" TARGET=_fnew>itt van pár leírás.

bmejdz9nu

Ilyen befogatóim is vannak... mindenből 4db...

http://www.lenzkes.com/modules/eShop/lang/deu/product_images/23ad4.jpg" border=0>

https://cnctar.hobbycnc.hu/VarsanyiPeter/R%f6gzitesTechnika_Workholding/Lenzkes_Spantechnik/19ad4.jpg" border=0>

http://www.lutter.hu/images/stories/termekek/nagykepek/N54014.jpg" border=0>

... és a saját gyártású kollekció...

https://cnctar.hobbycnc.hu/VarsanyiPeter/R%f6gzitesTechnika_Workholding/Excenter_CNC_system/P1270234.JPG" border=0>

stb.. stb... még sok Lenzkes befogató....Gyakorlatilag a 14mm-es teljes Lenzkes kollekció egy német eladó jóvoltából :)
... de a kedvenc a 4-es satusor... ha hosszú a munkadarab... persze van egy 25Kg-os 120-as Vertex satum is...
Lépcsős szorítókészletek, kalmaperek... T-fejes csavarok... tokmányok.... Vertex 160mm-es forgató...  
Nincs hiány :)... nagyon fontosnak tartom a munkadarab jó és megfelelő rögzítését! Ez mindennek az alapja... szerintem.

skwby94ub

Kedves Péter!
Ne is törődj vele! Könnyű a pályán kívülről bekiabálni!!! Akinek villamos létére ilyen szorító elemei vannak- annak csak gratulálni tudok![#integet2]

Motoros

Péter! Ha a munkadarab és a megmunkálás lehetővé teszi akkor a darabokat elsősorban közvetlenül (direktbe:)) az asztalra fogd le. Egyik oldalon pl egy padléc a másikon meg a #1921# első fotóján látható satu...a satuból akár több is egy oldalon.  
A satu is természetesen direkte az asztalra lefogva. Padléces lefogásnál egy jó gép esetében órázni sem kell. Hosszú daraboknál ez a nyerő és gyors és pontos. Ha ez nem megy csak akkor másodiknak a soksatus emelvény. A gépasztalhoz képest a satu az egy rezgő torony csak.

bmejdz9nu

Tudom... ebből a #1921-es oldalt/le szorítókból 4 féle is van (és mindegyikből 4db)... különböző méret és kissé más kialakítás (mind Lenzkes).
De... ha úgy kezdődik, hogy a "nyers" anyag pl. girbe-gurba... akkor az első (ref) felület megmunkálásánál a (több)satus befogatást szoktam alkalmazni...
Most azért volt fent mert egy 60mm vastag alu táblából fűrészelgettem 100mm-es "csíkokat" és azér jó a fűrészgép (szallagos) de azért a 60-as anyagot 600mm hosszban áttologatni pontosan nem egyszerű... kb. 2mm-en belül van a vágás "összevisszasága" ... ami tőlem egész jó eredmény :)