Bipoláris motor vezérlés

Indította rty42, 2024 május 27, 11:05

Előző téma - Következő téma

bmejdz9nu

Tied a az a video a cnctar.hunbay.com-on?
Mert az tényleg nagyon megy....

bmejdz9nu

HaHa...
Nekem van 4db Scientic Pacific léptető motorom... (Nema23)
A cég reklámja szerint ezek a világ leggyorsabb léptető motorjai... 1500rpm...  tényleg jók... de azért túloznak... kicsit speckó a vasmag kialakítása... és kicsit jobb mint az átlag... ennyi...

Nem vagyok "szervó bérenc" nem fizettek le a szervósok... de egy ilyen nagyméretű (Nema34- 5,5A)léptető motornál az az érzésem támadt mintha mágnesreléknek kellene nagyon gyorsan kapcsolgatnia, hogy forogjon... és ennek meg vannak a maga fizikai határai...

4mjnxdwuu

Ha rám is vonatkozik, Sajna nem tudom, most járok kb 250 - 270 kg-nál és  még nincs kész... De ha kész küldök videót. szerinten azért lehet ilyen nagy számokkal dobálozni, mert nagy mocit én nagy mozgó tömeghez teszem, annak pedig van lendülete is. (megfelelő gyorsítás, lassítás)szerintem nem kis erő kell egy száguldó 40 - 50 kg-s asztal szinkronból való kilökéséhez, de lehet hogy tévedek így éfél környékén...(nyugottan lehet hülyézni...
Bár ha belegondolok ez csak pillanatnyi impulzusra érvényes...

4mjnxdwuu

Ja azt nem montam Tibornak abban igaza van hogy léptecs ezt a sebességet csak pozicionálásra, illetve könnyebb munkákra tudja használni, de 10-es marót telibe 1mm mélyen nem...

bmejdz9nu

Engem az nem zavarna, hogy erőtlenné válik... de más a szitú...  
pl. 40V-nál 180-es fordulatnál mint úthenger... de 220-nál saját maga megáll és "magában" berreg... na ez már rossz...

000000000

Túrkáltam az arhívumomban és csak 2200-as tesztet találtam egy korai P2A-val és egy hatamas léptetőmotorral (2×-nagyobb mint egy NEMA34)!
A sebességet és gyorsítást szignálgenerátor adja 15kHz-ig (ment feljebb is csak a dekádja miatt már onnét nem lehet startoltatni)!
http://www.hobbycnc.hunbay.com/2250ford.wmv" TARGET=_fnew>2250 f/min wmv korai P2A és 6A-es motor

bmejdz9nu

000000000

És a motor eredetileg unipoláris (én csak a közepét és egyik oldalát kötöm be)! Ez egy normáli (eredeti) bipoláros, párhuzamos kötésű motornál még jobb lehet!

bmejdz9nu

Jól értem... van hat kivezetése (tehát belül 4 tekercse) és te ebből csak 2 tekercset használsz...?

000000000

Ez egy eredeti, 2fázisú, 6 kivezetéses, unipoláris motor, amit bipoláris módban, csak 4 vezetéket felhasználva használom (lásd a P2A leírását a lehetséges motorbekötéseket)!
Idézek:
http://www.hobbycnc.hu/CNC/Profi2/Profi2A/Motor1_s.jpg" border=0>
(magamtol...)

bmejdz9nu

Csak egy utolsó... A két "szélső" azaz sorba a tekercsek... nem jobb? vagy hül..éget kérdezek?

000000000

Sokkal rosszabb! Néz meg a P2A leírásában ezt a részt, ott részletesen kifejtem a lehetőségeket (előnyök és hátrányok)!

bmejdz9nu

bmejdz9nu

El nézegett a neten az újabb fejlesztésű bipolár motorokat...
Miért jó az, hogy egyre kiebb a feszültségük az áram meg nő... pl 1,65V 6A... stb... ???
Gondolom az induktivités miatt... nade miért nem gondolnak a drága vezérlésre? A hobbistákra...?

000000000

Sebességet csak az induktivitás csökkentésével tudják tovább fokozni.