Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Mach3 CNC

Indította gaben, 2024 április 09, 16:55

Előző téma - Következő téma

xfg6v697j

Itt egy makró a problémádra.
Az alsó és a felső érzékelőt rá kell kötni,a probe bemenetre,és a felsőt még az  input4-re is.

If IsSuchSignal (22) and IsSuchSignal (21) and isactive( Input4) Then'ellenorzi be van e allitva a probe és az input4 bemenet és az input4 aktív e
code "G01 Z-5 F200"'lejárunk a felső érintkezőröl
code "G31 Z-300"'addig megy,míg az alsó érzékelő nem jelez
code "G01 Z-295 F200"'lejárunk a alsó érintkezőröl
code "G31 Z0"'addig megy,míg az felső érzékelő nem jelez
While IsMoving()'varakozas mig a tengelyek mozognak
Wend
End If

xfg6v697j

Az alsó és a felső érzékelő között elektromosan vagy kapcsolat legyen a probe bemeneten,hogy az imput4 csak a felsőre reagáljon.

Miki2

Köszönöm a választ.
Mint írtam, ez egy hidraulikus prés.
A medvét egy mágnesszelep irányítja.
A MACH3-nak egy relét kell kapcsolgatnia.
Ha a relé elengedett állapotban van, a medve megindúl felfelé, a felső holtpont érzékelő adja a jelet, hogy megérkezett.
Ha a relé zár, a medve megindúl lefelé, az alsó érzékelő tudatja a programmal, hogy megérkezett a kívánt pozícióba. A relé elenged, a munkahenger megindúl felfelé, ha megérkezik a felső érzékelő jelez, és indulhat a mozgás.

Ami számomra nem világos, honnan fogja tudni a MACH3, a g01, vagy a G31 hatására meg kell húzni egy relét.
Vagy hogy a G01 hatására meddig kell azt meghúzva tartania.
Itt nincs léptető impulzus, nincs encoder.
Egyszerűen annyi kellene, hogy az "X"  pozícióba állása után a jelfogó meghúzzon, és addig úgy maradjon, míg az alsó érzékelőt el nam éri.
Ekkor a jelfogó elenged, vár míg a felső érzékelő jelet ad, és indulhat az "X" pozícionálás.

Talán most sikerült érthetőbben körülírni, mit szeretnék elérni.

Köszönöm.

xfg6v697j

If IsSuchSignal (20) and IsSuchSignal (21) and isactive( Input3) Then'ellenorzi be van e allitva a input3 és az input4 bemenet és az input3 aktív e  
ActivateSignal(OUTPUT1) 'lefelé indítja a Z-t
While and isactive( Input4) 'varakozas mig a Z eléri az alsó kapcsolót  
Wend  
DeactivateSignal (OUTPUT1)"leállítja a lefelé szelepet
ActivateSignal(OUTPUT2) 'felfelé indítja a Z-t
While and isactive( Input3) 'varakozas mig a Z eléri az felső kapcsolót  
Wend  
DeactivateSignal (OUTPUT2)"leállítja a felfelé szelepet
End If  

input3 felső érzékelő
input4 alsó éezékelő
output1 lefelé mozgató mágnesszelep
output2 lefelé mozgató mágnesszelep

Rabb Ferenc

Számomra pedig az nem világos, hogy minek ide program, MACH, ámítógép és sok egyéb szemfényvesztés [#nemtudom]

Lehet, hogy én vagyok túl simaagyú, esetleg sokat voltam ma a napon, [#lama] de szerintem néhány relével és végálláskapcsolóval megoldható ez a primitív vezérlés. Na meg egy ciklus indító és egy vészleállító gomb azért nem árt. Kb ennyi, oszt kész [#csodalk]

xfg6v697j

Az előbb maradt benne egy kis hiba.

If IsSuchSignal (20) and IsSuchSignal (21) and isactive( Input3) Then'ellenorzi be van e allitva a input3 és az input4 bemenet és az input3 aktív e  
ActivateSignal(OUTPUT1) 'lefelé indítja a Z-t  
While isactive( Input4) 'varakozas mig a Z eléri az alsó kapcsolót  
Wend  
DeactivateSignal (OUTPUT1)"leállítja a lefelé szelepet  
ActivateSignal(OUTPUT2) 'felfelé indítja a Z-t  
While isactive( Input3) 'varakozas mig a Z eléri az felső kapcsolót  
Wend  
DeactivateSignal (OUTPUT2)"leállítja a felfelé szelepet  
End If  

input3 felső érzékelő  
input4 alsó éezékelő  
output1 lefelé mozgató mágnesszelep  
output2 lefelé mozgató mágnesszelep  

xfg6v697j

output2 felfelé mozgató mágnesszelep  

Miki2

Még egyszer köszönöm.
Igen, erre gondoltam.
Igy már azt csinálja, amit szerettem volna elérni.
És megvilágosodtam a While> >Wend utasítás pár használatát illetően.

Köszönöm csewe

Miki2

Mint korábban írtam, ez egy sorozatprés.
Ráadásul a szerszámok nem a műveleti sorrendben vannak az asztalon.
Ezért az asztalt a műveleti sorrendnek megfelelően a medve alá kell pozícionálni.
Ezért nem elég egy egyszerű relés rendszer.
PLC-vel talán meg lehetne oldani, de ahhoz annyit sem értek mint a MACH3-hoz.

2f428kduf

Tisztelt Hölgyeim (mert remélem vannak)és Uraim
Mint korábban jeleztem elkészült egy kis karcoldám, és már akkor is sejtettem: most jön a neheze. Mivel még nincs rajta végállás kapcsoló, vélvén ilyen kicsin, talán nincs is rá szükség, szerettem volna szoftver-limittel korlátozni, ne úgy mint mi magyarok, ne menjen a falnak. Kis naivként úgy képzeltem: felveszem a bal alsó sarokban, a koppanástól 5 mm-re a 0,0 pontot origónak, a Config/Homing/Limits-ben megmondom mekkora a munkaterület, és enyém a világ. Sokadszori próbálkozás után, aminek egyetlen eredménye az volt, hogy a mozgás irányok fordítottak lettek, feltűnt, minő csoda, a 5.6.1.3 pont alatt a -999999 - +999999 számnak NINCS dimenziója, nem méter a Föld átmérője, csak egy szám. Ráadásul+-. A kérdésem: Ily módon elérem az áhított célt, miszerint a gép nem megy ki a jelölt területről, ha működik a dolog, milyen mértékegység ez.
Válaszotokat köszönöm   Sásdi Zoltán

Kicsa

Szia! Én szerintem a beállításokban lévő mértékegységet veszi alapul a szoftver. Más ablakban sem ír ki mértékegységet,például rádiusz állítás vagy biztonsági magasság.

Így szerintem a Config / Select Native Unit résznél kiválasztott mm vagy inch az egysége annak is. De hamarosan tudom tesztelni is,pont itt járok én is!

2f428kduf

Nos azt értem,mm vagy col, de mihez képest plust-minusz

Révész Richárd

http://cnctar.hobbycnc.hu/Daniba/CNC%20IR%c1NYT%c1BLA/Felv%e9tel1.bmp" TARGET=_fnew>ITT vannak az irányok ez alapján el tudod dönteni merre van az előre.

Rabb Ferenc

Természetesen a felvett "0"-hoz képest. De Ricsi ábrája mindezt tökéletesen szemlélteti.  

Szerinted megéri a három végálláskapcsolót megspórolni, és mindig kézzel állítgatni az origót? Koppanásig neki a falnak, aztán vissza 5mm [#nemtudom]

Elvileg a pozíciók tárolhatók, kilépéskor rá is kérdez a mentésre. De szerintem sokkal egyszerűbb induláskor nyomni egy HOME gombot, és minden azonnal a helyére kerül.

Révész Richárd

Nekem is kéne egy kis segítség.
Csináltam egy felületet a Mach-hoz de valamiért hiába nyomom a billentyűzeten a nyilakat a tengelyek nem reagálnak.

http://cnctar.hobbycnc.hu/Ricsi/sajat1.zip" TARGET=_fnew>innen letölthető