Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Vectric

Indította gaben, 2024 április 09, 16:51

Előző téma - Következő téma

a86ifm7g5

Szia!

Sajnos ennyire nem értek az Aspire-hez, eddig ilyet nem volt alkalmam készíteni, csak sima előlapok kivágását csináltam eddig. Leírnád, hogy mit hogyan kell csinálni? Megköszönném.

gaben

Rajzolsz egy ívet a tölcsérnek megfelelően és azon ív mentén tud haladni a szerszám.
Ez akár egy lépésben is elvégezhető, természetesen anyagminőség és szerszámátmérőtől függően.

gaben

Szia,

Aspire-t nem ismerem, de gyanítom, hogy abban is ugyanezt meg lehet csinálni.
Gyakorlatilag egy pályagörbéről van szó, amit egy lépésben végrehajt a gép.
Anyagot illetve vastagságot nem írtál, nyilván ez aluban, acélban azért nem így működik, de fában simán jó lehet 1 élű maróval és nem túl nagy előtolással.

Fusion-ben 5 perc volt a modell és a szerszámpálya is, linkelek egy videót is róla, illetve kettőt, mert lehet szükség van a több lépéses megoldásra.

D.Laci

A 3d modellnek kel már lépcsősnek lennie vagy csak a marás kel, hogy lépcsős legyen?

Timár László

Látom, ugyanazt a dalt többen is akarják énekelni. Ez jó. Én egy picurka szerszámot vettem, de nyilván egy 25mm széles résbe akár 16-os maró is mehet, vagy ki tudja. Olyat már láttam. Soha nem CNC-t tem. És G-kódot sem ismerem, csak a G-pontot. Csak volt egy tanfolyamom a CNC-marásról a PTC-nél. És nem akarom elfelejteni teljesen. Ézért ökörködök nyugdíj alatt. A múltkor a hegedűnyakkal, most meg ez. És én azt gondoltam, nem kell a lépcső, ezért 4D-ben is megvakartam.

gaben

Hát ezek csak feltevések, mert egyelőre választ nem kapunk a fórumtárstól, hogy ő ezt hogyan is gondolta.
Reméljük 1 hónap után ismét erre téved és olvassa a neki szánt ötleteket. [#nevetes1]

mfj9u9tuu

Szia
Köszi
Pont most szemezek ezzel a programmal :)

Timár László

Timár László

Na, válaszolok magamnak.
Jól felraktam a bicska egy oldalát kétszer.
De már javulok.
https://videa.hu/videok/emberek-vlogok/bicska1-BENNyUtxG8md48EU
A kiskésit neki!

tekes

TLDR Kezdő vagyok, irodalmat, linket keresek az alapok tisztázásához.

Az Autocad Civil3D rutinos felhasználója vagyok, de nem gépész. Csatolok egy mintaképet. Ez a tengely -szerintem- egy négytengelyes marógépen egy felfogásból, egy szerszámmal elkészíthető  (a menetek nélkül). A csatolt képet a netről szedtem, de nem okoz nehézséget alakra hasonlót rajzolni. Azt viszont nem tudom, hogy milyen objektumokat használhatok, pl lemez, szilárdtest, etc. És még sok mindent nem tudok, ami ahhoz kell, hogy a dxf a CNC forgácsoláshoz szükséges adatokat tartalmazza.

Továbbá, ha készen van a munkadarab terve megfelelő dxf-ben, abból hogyan lesz forgácsolási terv? Pl. a nagyobb anyagleválasztásokat több fogásban kellene csinálni. A fogásokat "kézzel" be kell tervezni?

Szóval a teljes folyamat a gondolattól a kész termékig milyen szoftveres lépéseken keresztül zajlik? (Ja, csak egyedi barkácsolás érdekel, sorozatgyártás nem :)

Pl.:
-Tervezés:
--méret és koordinátahelyes 3D dxf a megfelelő tartalommal.
---Autocad

-Technológia:
--alapanyag, gép, szerszám ismeretében fordulat, fogás, előtolás választása, beállítása
---szoftver?, adatformátum? G-kód?

-Gépbeállítás:
--felfogás, koordinátarendszerek egyeztetése, ...
---pl. Mach3?

Meddig kell visszamenni, ha kellene mégegy példány, de más alapanyagból? Meddig kell visszamenni, ha elromlott a gép és a haveromén kell megcsinálni?

És más kérdések, amiket még föl se tudok tenni!

remrendes

Az ACAD-ot 3D-ben en nem eroltetnem, nem arra valo.
Iagzabol a folyamat egyszeru, CAD -> CAM -> postprocessz -> megmunkalas. A CAM-ben tudod megadni az anyaghoz tartozo specifikus ertekeket, szerszamokat. A postprocesszor tartalmazza a gepspecifikus parametereket.
A kepen levo tengelyhez eleg egy skicc a sarki esztergalyosnak.

tekes

Esetleg tudnál írni egy konkrét példát:
CAD szoftver neve -> adatformátum (fájltípus, és adattartalom) -> CAM szoftver neve -> a postprocess eszköz -> géptípus.

Karácsony Sándor

Gratulálok. Eszméletlen jól néz ki, főleg élőben a "bicskamaxi"

gaben

Szia,

csináltam erről gyorsan egy videót, megrajzoltam a tengelyt szemléltetésképpen.

A jobb megértéshez csak át kell fáradni a Fusion360 topikba. ;)