Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Vectric

Indította gaben, 2024 április 09, 16:51

Előző téma - Következő téma

3wm3x3zz

sziasztok   tálálkozott már  valaki  azzal  a problémával   hogy  egy   64  bites  aspire   mentést   egy  32  bites nem tud  megnyitni?

urpwig5xe

Sziasztok. Egy Y-Z síkban leírt (fél)ellipszis pályát szeretnék valamilyen programmal generálni. Jó lenne nem ágyúval verébre kategória. Van erre valakinek javaslata?

iiidyyiy3

Nekem evolvensre volt szükségem. A megoldásom a következő volt:
Excellel matematikai függvényekkel koordinátákat kiszámoltam, majd SolidEdgebe beimportáltam a pontokat, majd erre splinenal tettem egy görbét.
A tökéletes görbe hiába volt, ugyanis a CNC-n már csak közelítő körívekből készült a cucc...
http://www.imgserv.com/images/2015/05/25/mPfrn5b.jpg" border=0>

urpwig5xe

Köszönöm a választ, csak pont a hasonló helyzetet szeretném elkerülni. Ki tudom szerkeszteni 3d-ben a modellt, majd powermillbe be és onnét pályát generálni. Ha létezik akkor valami egyszerűbbet keresnék :)

000000000

Egyszeri feladatot ez, vagy többször előfordul más-más mérettel? Mert ha egyszeri, a függvény görbéhez tartozó G kódot elküldhetem ingyenesen neked, ha ez segítség.

urpwig5xe

Most egy próbához lenne rá szükségem, ahhoz teljesen jó ha elküldöd a konkrét G kódot. Ha sikerül, akkor sem biztos hogy tovább bonyolítanám, de azért érdekelne alternatív megoldás is.
A teljes ellipszis tengelyek mérete: Y150, Z50. Ennek a felső fele kellene nekem. Tehát a fél felső ellipszis Y150, Z25. Ha még rászámolom a 8-as marószár méretét, akkor a végleges méret: Y158, Z25. Remélem érthető volt. (Ilyenkor egy kép mennyivel beszédesebb lenne :o). A segítséget előre is köszönöm.

hyvjns6kk

Tudnátok ajánlani ingyenesen használható 3d laser scanner programot? Faragás CNC maróval másolásához kellene

000000000

A marószerszámod milyen kialakítású?, ugyanis korrekciózni is kell adott esetben.
(gömbmaró, hosszlyukmaró, ....?)

000000000

Tudom, hogy sokára válaszolok, talán aki kérdezte már meg sem nézi, de van pár "kommerszebb" 3d modellező program is. Google Sketchup, Adobe 123D. A blendernél számomra egyszerűbb volt elsajátítani a kezelését mindkettőnek.

000000000

Szia!

Jó lenne tudni, hogy milyen vezérlőben szeretnéd ezt az ellipszist leírni, mert Fanuchoz van ellipszis  makróm, ami üregmakró, de negyed óra alatt át lehet patkolni kontúrra és G19-re. Ha még aktuális egyáltalán...

000000000

Egyébként tovább forgatva a gondolatot, bármely cam program képes neked generálni a felvázolt feladatot. Általában a kimenetnél állítható a simuló görbe maximális eltérése az elméleti görbétől.

000000000

Más felől azt sem ártana tudni, hogy melyik a szerszám tengelye.

urpwig5xe

Húúú..... :) Kezd bonyolódni... :) Na... a szerszám tengelye függőleges, vagyis Z.
Egyenesvégű maróra gondoltam. De korrekciót csak annyival kell figyelembe venni, hogyha nagyobb Y irányban +/-4-el, akkor az már megfelelő. Nincs jelentősége hogy nem pontos ellipszis, csak a befoglaló méret stimmeljen.

Ha bárkinek több ideje megy el rá mint 15 perc, akkor hagyja, annyit nem ér. Akkor megcsinálom CAM-el, ráadásul akkor lesz gyors nagyolás is a simogatás előtt. Csak kíváncsi voltam nincs-e valakinek egy egyszerű "görbe vonal" -> G code konverter módszere :)

000000000

Az ellipszis G kódot elküldtem az email címedre.

000000000

Hát a görbe vonal -> G kód converter a CAM. Nem? :-) Egyébként, igen, a nagyoló mozgásokat nehéz leprogramozni parametrikusan, vagy nagyon sokáig tart.  
A simítóhoz meg Z és Y tengelyre kell számítani a koordinátákat az ellipszis parametrikus képleteivel, hozzáadni Y-hoz a sugarat. Ciklust szervezni rá, fokonként, vagy fél fokonként, léptetni, ahogy tetszik. Vannak buktatói, 15 pecbe  belefér, de ez csak egy ív. Gondolom abszcisszán is van kiterjedése a formának.  
Minden esetre Tibor már meg is oldotta a problémát. Jó éjt!