Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Brushless marómotor

Indította gaben, 2024 április 09, 16:45

Előző téma - Következő téma

bmejdz9nu

Olyan egyszerűnek hangzik... hogy hihetetlen...
Opto az szükséges? vagy csak biztos ami biztos?
Én még nem néztem a WinNC-PC-ben, hogyan van... de valószínű így...
Van nekem egy szabályzóm a lenze motorhoz... rajta egy poti... akkor egy szervóval tekerhetem?  
Nem akarom a lekivilágát feltérképezni a vezérlőnek...

dg8n4i8x

Igen biztos ami biztos, így le van szigetelve a géptől, képzeld el mi lenne ha a vezérlőben valami beüt és mondjuk 12v tizenamperes terhelhetőséggel az lpt-re megy...
Akár szervóval is tekertetheted! Ha megnézed egy rc szervó működését rájössz milyen egyszerű! 1khz pwm-et kap 50%-os kitöltéssel, ez a középhelyzet, ha csökkented a kitöltést akkor elfordul az egyik irányba, ha növeled akkor a másikba... Ennyi az egész! Csak az a kérdés hogy van beállítva a szabályzó, mert ugye vagy 0 kitöltésről indul a jeled, vagy 50%-ról. Nagyon egyszerű az egész! Szervóval akár a Proxxont is szabályozhatod... De akkor táp kell a szervónak, mert ugye ha szabályzót raksz akkor az a motortápból csinál 5v-ot amit az opto is használ!

000000000

Kiváló! Gratula! Jó ötlet!

dg8n4i8x

vezérlő=motorszabályzó

bmejdz9nu

Ismerem a modellező szervót és egyebeket... modelleztem én is... sőt Ausztriába egy modellező boltban is dolgoztam... pár évig...
A gatyám majdnem ráment... repülők, hajók, autók... de tudtam szokni róla... akkoriban (15 éve) még nem volt cnc...[#nyes]

Az optóhoz a 300 ohm-os ellenállást... 5V-ra... te méretezted? vagy "gyári" javasolt méret?
Hány milliamper kell a belső led biztos nyitásához? (4N25)
Lpt-port bírja? Az 5V 5V marad? Csak azért kérdezem mert rossz tapasztalataim vannak bármiféle terheléssel...

dg8n4i8x

Bírja! A galvanikusan leválasztott IO feltétnél is ezt alkalmaztam, meg ha megnézed istván is ilyen értéket alkalmazott a profi1-ben tehát bevált és kipróbált dolog(elvileg 16.66mA)! Amúgy néztem szkóppal a kimeneti jelet és tökéletes négyszög jött át az optón, a frekit pedig a mach is szép egyenletesen adja.

000000000

Nem tud valaki bruhsless motorhoz valami statort(remélem nálatok is így hívják- állórész, amin vannak a tekercsek)Kiszedtem CD mechanikából, de mindegyik más, így nehéz minden egyeshez hozzáalakítani a testet és a forgó részt. Kb. 23mm átméro kellene, de más is jó, csak tobb egyforma kellene. Ha valaki tudna valami forgalmazót...

000000000

Lóránt!
Nézd meg a www.brushless.de német oldalt. Ott kitteket árulnak és külön mindenféle átmérőjű és vastagságú sztátorokat, mágneseket, harangokat, stb. Én is tőlük vettem 3 db sztátort amalyből egy bikább (kb 300 wattos) gravírmotort tekerek majd.

000000000

koszi, megnézem![#worship]

000000000

sajnos nem jon be ez az oldal...

000000000

5bzs27u7

Üdv.

Tetszik az ötlet. Ezért én is neki áltam , hogy megcsináljam. De nem műkszik.
Első kérdésként a ltp csatinak mej pontja a GND,
a Motor Outputnál step 16, dir 1, .
Ja még valami én a második portra raktam. Így port kettes aktiválva. A relay controlt ki kell kapcsolni?

dg8n4i8x

Csinálok képet a beállításokról és beteszem ide!

dg8n4i8x

Az LPt porton a 18-tól a 25-ös lábig van GND.
Ennyit állítottam be:
http://cnctar.hobbycnc.hu/Balu/motor%20out_resize.jpg" border=0>

http://cnctar.hobbycnc.hu/Balu/spindle_resize.jpg

dg8n4i8x

http://cnctar.hobbycnc.hu/Balu/spindle_resize.jpg " border=0>