Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Brushless marómotor

Indította gaben, 2024 április 09, 16:45

Előző téma - Következő téma

5bzs27u7

000000000

Valaki elmagyarázná nekem hogy ezek mire valok vagy mire használjátok pl a 30 ezres fordulatszámot?

bmejdz9nu

nekem olyan BL motorom van aminek a háza forog... lendkerék... de még nem tartok itt...

Motoros

Pl: gravírozáshoz, de oda még sok esetben kevés is a 30 000.

000000000

Az újkeletű BL modellmotorok többségében  ma már a ház forog. Ennek két előnye van. Könnyebb elkészíteni mert csak a belső állórészt kell elkészíteni amit kiegyensúlyozni sem kell. A másik nagy előny az alacsonyabb fordulatszám és a nagyobb nyomaték. Ezáltal nagyobb átmérőjű, jobb hatásfokú légcsavar használható. Ez számunkra nem okvetlenül elöny ui. egyes motorok max fordulatszáma még az 5000-et sem éri el. Ezzel a fordulattal pedig direktben gravírozni nem lehet. Egyébként a BL motorok fordulatszáma az állórész menetszámával fordítottan arányos. Viktor barátunk által mutatott motort is csak akkor célszerű munkába fogni ha fordulatszáma eléri a min 10000-et. Ha ez a motor ezt tudja akkor szerintem símán alkalmas marási és durvább gravírozási munkákra. Persze a motorhoz megfelelő fortuna elkészítéséről is gondoskodni kell ahol a megfelelő mechanikai áttételezés is  
biztosított.

5bzs27u7

Ha jól számolok ez határértéken van a fordulat.  Mert a KV értéke 259 szorozva 10 lipo-val az-az 4V*10, 40V akkor az 10360 f/min.
Ha nagyot bakiztam javítsatok.

Kristály Árpád

Hallihó!  
Ma a ZENN motorspot-ban azt az infot kaptam, hogy az a motor melyiknek a külső háza forog az jóval kevesebbet forog mint a belső mágneses forgórészüek. Azt tudja e valaki, hogy mondjuk az állórész (szeparátor) polúsa 9 akkor milyen arányú lehet  a mágnesek száma?
Ez vajon milyen összefüggében va a fordulat számmal?

Érdekes mert nekem vannak olyan japán motorjaim melynek a mágnes a forgórész  és a külső álló tekercseknek nincs vasmagja....
Érdekességként:
A legnagyobb motorom az több KW!!!!!!

5bzs27u7

Ahogy számolgatom , 1:1. Szerintem minél kevesebb a pólus annál gyorsabban, ahogy nézegetem az adatlapok szerint, ez szürhető le. De több tényező is van, huzalozás, frekvencia, mivel tud hajtani a szabályzó.

dg8n4i8x

Sziasztok!

Készül az én brushless fortunám is... Egy szakadt Dremel flexitengelyt kaptam, és ennek a tengelyvégét használom fel. A fortuna rész készen van már csak egy motort kell beszereznem hozzá!  
Képek:

http://cnctar.hobbycnc.hu/Balu/mini%20fortuna.JPG" TARGET=_fnew>mini fortuna
http://cnctar.hobbycnc.hu/Balu/mini%20fortuna2.JPG" TARGET=_fnew>nimi fortuna2

000000000

Hát igy Karácsony Sándor Úr! Minden nehéz rossz oldaról nézi a cnc-s világot:)

Karácsony Sándor

Szia Tramp!
Nem értem pontosan -Mi nehéz és ki nézi rossz oldalról a cnc -s világot.
Kérlek bővebben fejtsd ki.
köszi
[#wave]

D.Laci

Egy nagyszerü szerszámbefogó, igaz nem hobby kategória de valaki biztos megtudja oldani...
https://cnctar.hobbycnc.hu/D.Laci/noniusz%20001.jpg" TARGET=_fnew>Hidroplasztikus szerszámtartó Nóniusz katalógus. 466.o.

dg8n4i8x

Sziasztok!

Ma kiváncsiságból kipróbáltam egy RC szabályzót meghajtani mach3-al, a dolog tökéletesen megy! Két ellenállás és egy optocsatolót iktattam be az LPT és a szabályzó közé. Beállítottam machban a spindle setupot PWM-re és 1000Hz pwm frekire, meg a motor outputnál engedélyeztem az adott lábra(16-os pl. szabad H1-nél és profi1-nél is) a spindle kimenetet. Így a brushles motorhoz nem kell servodrive és akár g-kódból szabályozható a fordulat!  
http://cnctar.hobbycnc.hu/Balu/PWM%20kimenet.jpg" border=0>