Brushless marómotor

Indította gaben, 2024 április 09, 16:45

Előző téma - Következő téma

65hfjjmj

Nálunk is vannak ilyen „kittek”: kidobott nagylemez meghajtó, vagy DVD lejátszó motor,  néhány darab mágnes (40-90 Ft/db), 1-2 méter zománcozott huzal, és komolyabb kivitelnél csapágyak.
A hatásfok nyilván nem éri el a gyári 85 %-ot, de az előnyök 60 %-körül már értékelhetőek.
Ezekből 100-150 W-os motorok készíthetők, viszont ha összeraknak több vasmagot, és gyártanak külső forgórész, ezekből is komoly teljesítmény hozható ki.
Ettől én nagyobb méretben és teljesítményben gondolkodom, azaz alkalmas vasmagot keresek. Mágnesek, pl. NdFeB N35, N45, N48 vagy N50 különböző méretekben beszerezhetőek.

65hfjjmj

A donorok író - olvasó találkozón!
http://www.sasovits.hu/cnc/motor/ir-olvas.jpg" border=0>

4im2adcie

Hali Viktor
Igen van egy 600W os BL motorom, de még nem raktam össze. A kis fortuna csak készűlget- de a tengely partonház, patron spec csapágyak már megvannak. A 600w-os csak 10 000 -t forog, és nagyobb fordulatút nem is találtam.
Valóban azt tapasztalom hogy a nagyobb ford tartományban van nyomatéka.
Kíváncsian várom a Te fortunádat-hogy válik be.

5bzs27u7

Üdv.

Bl motor, adatairól kellene infó. Van köztük egy KV jelölés ami megadja a fordulatszámot voltonként, ha jól értem szorozni kell a KV a feszültséggel. Pl. KV 1500 * 12V = 18000, ez az én esetemben a max fordulat.
De azt nem tudom, hogy a li-polimer aksi celái 1.2 vagy 1.5 v, vagy más értékkel kell számolni.Mert ugye van ijen adat pl. 3 cella-lipo.
Ez azért fontos mert úgy kell majd méretezni a hálózati adaptert, fojamatos üzemmódra.

5bzs27u7

Más kérdés. Van a szabályzó adatai közt egy BEC 2A, ez mi lehet? Tud valaki esetleg róla valamit.

5bzs27u7

Üdv.

Felmerült kérdés, a Mach hogy fogja vezérelni a ki-be kapcsolását. Mindíg 0 álásból indul.
Ötlet esetleg?

9v9rb6gau

A BEC azt jelenti, hogy a szabályzóba be van építve egy 5V-os stabilizátor, így a vevőnek és a szervóknak nem kell külön akupakk.
A lipo cella névleges feszültsége 3,7V, max töltéssel 4,1V ha jól emlékszem. A 3 cella lipo kb 12V.

000000000

Sziasztok!
Nem tudom miért játék, ha pl. 1.5 KW-os BL modellmotort raksz össze kittből. Az azonos  technika alkalmazása a nagyobb méretek miatt sokkal egyszerübb. Ezzel szemben egy nagyobb teljesítményü  Bl vezérlő megépítése már tényleg nem "gyerekjáték". Az pedig, hogy a modellezés ma már nem csak játék azt az öcsényi eset is igazolja.

000000000

Kedves Géza!
Azt hiszem, Te abban a bővöletben élsz, amikor
egy asztali PC aktív hangfalára az van írva:
500W 20Hz-20000/2 decibel. Egy igazi 1.5 kW-os
AC szervo motor az egy átmérő 100*200 mm-es
hengernél kisebb nem lehet számos okból.
Persze a modellezés az más, ott 5 percig sem
működik egy ilyen motor, a folyamatos üzrmmód
kicsit más kategória. Már pedig egy maróorsónak, vagy mellékhajtásnak illik 8 órán át folyamatosan működni. Ezeknek tükrében
Te is beláthatod, két dologról beszélünk.

9v9rb6gau

A modellmotoroknál olvasott, a mérethez képest meglepően nagy teljesítménnyel azért óvatosan kell bánni! Ugyanis ezeket a motorokat szakaszos üzemre méretezik, max. 8 - 10 perc, ennyi idő alatt leszívja az akksit. A CNC gépen folyamatos üzemben joval kevésbé terhelhető!

xe44memnh

"Bruhsless marómotor"  Értem én hogy villanymotor de mi hajtja??? [#fejvakaras][#confused]

ncxe0hdha

Hallihó!
gépész ez igaz de mondjuk nyák készítéskor és fúráskor messzemenően nics kiterhelve plusz megfelelő kényszerhűtésnél semmi problem, s nem kell elfelejteni a kellő fordulatszám lehetőségét.
De van más lehetőség is pl. GEMINI motor ami jobb paramétarekkel rendelkezik és szerintem ez is megépíthető otthon egy kis fantáziával.
A neten sok oldal foglalkozik vezérlő és motor házilagos építésével, van olyan megoldás ami AVR-Chippel van megoldva progival együt!  
D.laci ez gyakorlatilag egy háromfázisú impuzus motor ahol a freki nagy volumen közöt változhat, durván olyan mint egyfázisról a háromfázisu motor hajtása frekiváltóval....
Használják az elektromos hajtású autókban
meg ahol fajlagosan kis súlyból nagy teljesítményt kell nyerni.

xe44memnh

Halihó!
Csak poénkodtam...

5bzs27u7

Üdv.

Motoros, milyen mélyen szoktál garvírozni. Hogy állítod a felületkövetőt? A BL motor, úgy tűnik nem szereti a szijhajtást, vagy nekem gyenge a moci, ijen felépítésbenn. Nem akar elindulni, csak ha csökkentem a tárcsa átmérőt, de ugye így nincs meg a fordulat. Vagy az is lehet, hogy a vezérlővel elkövetett malőr miatt. Mivel nem ismerem ezeket a kütyüket, nem tudom hol puhatolózzak. Ha esetleg ötlet lenne szivesen fogadnám.

000000000

Szia Tibor!
Természetesen igaz, hogy egy valódi profi marómotor más mint egy BL modellmotor. De hobby szinten még
nagyobb teljesítményű modellmotorból is készíthető olyan szerkó amit gravírozásra és nem brutális marásokra is prímán fel lehet használni. A tengelyek és a csapágyak megerősítésével, hatékony hűtéssel és végsősoron a motor alulterhelésével megoldhatók az élettartammal kapcsolatos problémák. Persze mérlegelni kell, hogy anyagilag ill. melóban megéri-e ez a játék.