Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Brushless marómotor

Indította gaben, 2024 április 09, 16:45

Előző téma - Következő téma

bmejdz9nu

Azért vessetek egy pillantást itt a #100-ra...
Gyártanak ilyet... csak nem modell motorból... valószínűleg...
Ha a BL-el sikerülne pörgetni 60.000-et... igen jó volna....
A Precise HF motor drága, 1KHz-es frekiváltó kell hozzá, vízhűtéses rendszer... stb...

... nyák és egyéb gravírozáshoz, fúráshoz kellene... ott az erő nem annyira számít, csak a fordulatszám... mert kicsi a szerszám és annak a vágóéle...

000000000

Nyák és egyéb gravírozáshoz mondja már meg nekem valaki miért nem elég 25000-30000-es fordulat.
Kipróbáltam és tökéletesen fúr, mar, gravíroz.
Ezt a fordulatot még viszonylag olcsó csapágyazással meg lehet oldani.
BL építését modellező cuccokból meg lehet csinálni (elsősorban fortunás megoldással), de nem 2 mm tengelyű 5 dkg-os motorokból, hanem amit javasoltam Megamotor 22 szériából. Vastag tengely, nagy forgórész tömeg, kiváló csapágyazás.Egy év alatt legalább 500 órát üzemelt és semmi gond vele.
Külön kellene kezelni azok javaslatait akik azért építenek valamit, mert konkrét feladatokat, megmunkálásokat kívánnak elvégezni és külön azokat akik valamilyen sebesség és fordulatszám csúcsokat akarnak megdönteni, de nem konkrét gyártáshoz használják.
Tibor 45 is állandóan azt hagsúlyozza: a konkrét feladathoz kell megkonstruálni a gépet.
Nem lehet olyan univerzális sí lecet sem gyártani ami a futáshoz, lesikláshoz és a síugráshoz a legjobb legyen.
Végezetül:
- lehet modell BL motorból nyák, műanyag, plexi,fa, alu, réz gravírozására (hobbystáknál előszeretettel használt kefés fa felsőmarók helyett)fortunát építeni, de ki kell tudni választani a kereskedelemben kapható több száz közül a legmegfelelőbbet.
De nem szabad arra gondolni, hogy ezzel minden feladatot meg lehet oldani amit a CNC lehetővé tesz.

bmejdz9nu

Igazad van... a megfelelő motor megválasztása fontos!

Fordulatszám ... az előtolási sebesség függvénye - Én gyors gépre gondolok - Egy nyák (ki)gravírozása időigényes feladat...

Fordulatszám... Minnél kisebb a gravírtű szöge annál nagyobb fordulat kell....

A legnagyobb fordulatú (ipari, légcsapágyas, kw-os) motor amit láttam a neten: 425.000 rpm...

airfoil6205

A "silány" csapágyakról + a nem folymatos terhelésről ennyit szeretnék hozzáfűzni:
http://www.youtube.com/watch?v=lFLgpAMtjTw" TARGET=_fnew>edge-acro
Egy olcsó model is benne van 100k HUF-ba és beletesszük a "vacak" csapágyú motort is, ma csak a magyar piacon 1000-nél több méretű es teljesítményű motor kapható, mindenki használja azt ami neki megfelelő. A motor házilagos elkészítése jó szórakozás, de rengeteg buktatója van, pl. a külső forgórészes motorok alkalmazása is azért elterjedtebb mert a mágnes rögzítésénél a centrifugális erőt nem kell komolyan venni a ragasztó kiválasztásánál mert a forgórész ház kompenzálja. A modellező fórumokon rengeteg információ van a motorok építéséről, örűlnék ha valaki belefogna egy megmunkálómotor építésébe és megosztaná velünk a tapasztalatait. Sajnos én panelpatkány vagyok, műhely nélkül.

000000000

Igen én max 2000 mm/perc előtolással dolgozom, és ott elég volt a fordulat.
Kíváncsi lennék hányan dolgoznak a hobbysták között 2000 mm/perc felett.

ra8nsmk6w

Mivel engem is roppantul érdeklö a téma utánanéztem az rc által javasolt "mega" szériának.A nekem megfelelő motorok átlag 200 dollar, de van 500 és találkoztam 750 dollaros árral is.Ezek a motorok a relativ alacsony fordulat és a nagy nyomaték, átmérő 8mm tengely,65mm külső és 80mm hossz.Azért itt már az árak is összemérhetöek az ipari társaikal.

000000000

Az általam használt és javasolt motorok 25000.-31000.-Ft. között kaphatók az Origónál.

000000000

Irtam, hogy idezet egy rc modellestol. En meg azon a szinten sem vagyok, hogy elmondjam fogtam mar a kezembe barmilyen BL motort. Nem foglalkoztam soha ilyennel. Osszefoglalva O nem ajanlotta a motort fortuna hajtasra. Gravirozni, panelt marni peldak is bizonyitjak megfelelo, mint alternativa.
En eggyel tovabb akartam lepni, 3-4mm-es szerszamokkal torteno megmunkalasra hasznalni, fortunan keresztul.  

A video biztosan hordoz infot, nekem semmit sem mond.

Kristály Árpád

Hallihó RC!

Köszönjük a kimerítő válaszod!!!

Abban sajnos magszimálisan egyetértek veled, hogy egyes kollégák lusták arra, hogy végigböngésszék a fórumot.....és újra meg újra felvetődik úgyan azok a kérdés-sek.....
Minimum Tiszteletlennek tartom azt aki ezt teszi újdonsült társaival.....  
Lehet fujólni.....
Jelszó: Raciónalitás és rend, persze előszőr a fejekben....

Hallihó!
Üdv.: Árpád

bmejdz9nu

33mm/s sebességre... akkor a 400Hz-es 24.000rpm-es Teknomotor is megteszi... (Vagy egy Proxxon, Kress, Dreamel...)  
Te is vettél a Klaviótól asszinkron maró motort... (azt írtad.?)
Tapasztalatokat, típust nem írtál...vártuk...jó lett volna...a marómotor topikban...
De most már nekem is van - ma jött meg.

airfoil6205

Elnézést a videóért! A légcsavar által létrehozott vonóerő egyenlő a csapágyak tengelyirányú terhelésével, mikor a modell lóg a légcsavaron függöleges helyzetben, ez egyenlő a modell össztömegével, ami épített modellnél ebben a méretben kb. 1,5 kg. A légcsavar áttétel nélkül, közvetlenül a forgórészre van rögzitve, gázadáskor és elvételkor rendesen rángatja a csapágyakat. Bocsi az OFF-ért!

000000000

Nem emelem az előtolási sebességet 2000 mm/perc főlé.
Tehát nekem megfelel a 25000 fod/perc.
Nem most csináltam BL furtunát, hanem 1 éve, amikor még kefés felsőmarom volt, és nem a fordulat kényszere miatt, hanem a visító zaja miatt.
Most pedig igen nekem megfelel a Teknomotor.
http://magiist.fpn.hu/Kepek/hf%20004.JPG" border=0>

000000000

Sose fogom megtanulni képek betevését.
Valaki tegye be a File Tár-ból ide a hf004 képet.

airfoil6205

http://magiist.fpn.hu/Kepek/hf%20004.JPG" border=0>

000000000