Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Fémöntés házilag

Indította gaben, 2024 április 09, 16:27

Előző téma - Következő téma

0gbwyh99

SŐT ! Kemence sem szükséges ! Ha a PMC3-ast használod akkor kis propán-bután páklyával is kiégetheted és az egész nem tart 2 percnél tovább (ha ezüst vagy arany agyagrol van szó) !

0gbwyh99

Tök jó dolog az a PMC !!!!!!!!!!!!

0gbwyh99

Van egy kis film amelyiken az ember kigyúrmázza a gyűrűt , utána egész éjjel szárítja , utána előbb fémreszellővel , majd finom manikűrős reszellővel gyakorlatilag készre reszeli a formát és kiégeti . KIRÁLY !

Szedlay Pál

Nem olvastam végig sőt a technikai részeket csak az itt lévő hozzászólásokat.
Ez egy szinterezési elrás, a szénre azér van szükség mert melegítés hatására enyhén redukáló gáz szénmonoxid keletkezik ami megakadályozza a szemcsék oxidációját. A szinterezési technológiával már mindent gyártanak az iparpan pl. fogaskerekeket váltóba és még ki tudja mit.
A lényeg itt nem egy homogén szerkezetű anyagot kapunk mint olvasztáskor, hanem olyat amikor a mikroszemcsék diffuzióval rögszülnek egymáshoz.
A lényege a dolognak, hogy a zöldfázisban lévő anyagot folmálják és hidrogén gázban szintezerik.
Alapvetően egyedi darabok készítésénél gazdaságos lehet, de az acél, szerintem egy bizonyos darabszám felett gazdaságosabb.
Én kifejlesztettem egy nagyon gyors eljárást erre.
Szénszerszámot készítek és ebbe préselem a port majd a szerszámot nagyon gyorsan ( 1-3sec) felmelegítem 850C fokra nagyfrekvenciás hevítő segítségével. Ha kihült a darabot a nagyobb hőzsugor miatt könnyen ki lehet venni a formaüregből.

sasi

Ez a porkohászat, illetve annak egy változata. Régen csak a fémpor keverékeket préselték nagy nyomással össze, majd szinterelték.
15 évvel ezelőtt a Ford gépkocsik alkatrészeinek 28 % készült így. Mai adatom nincs, de odáig jutott a tömeggyártásban ez a technológia, hogy ma műanyaggal keverve a fémport, közönséges fröccsöntő gépen – mint a vásári játékfigurákat - állítják elő az alkatrészt, majd hevítés közben visszanyerik a műanyagot, így fillérekért készül a félkész, és kész termék.  
A zsugorodás jól kézben tartható, és szükségtelen a nagyon költséges présgépek használata, mely korábban komoly akadálya volt a technológia terjedésének, főként a terjedelmesebb alkatrészek előállításánál.
Nagy előnye a technológiának, hogy olyan új tulajdonságú anyagok állíthatók elő, mely olvasztásos ötvözéssel nem, pl. hőállóság (sugárhajtómű), hogy a forgácsoló lapkákat ne is említsem.

43pbwjg8s

Szinkronagyak, készülnek nekünk (evolvens bordával), fogaskerekek hátrametszett kapcsolófogakkal, ilyen technológiával már egy ideje.
Szimpatikus a cucc.

Szedlay Pál

A fröccsöntéses szinterezési előkészítést ismerem, de nem hallottam még azt, hogy a kötő anyagot visszanyerik. Erről a technológiáról ha tudsz linket megköszönném.

3vv2btrhv

Ez csak viasz lehet , azt lehet visszanyerni.

3vv2btrhv

Én kifejlesztettem egy nagyon gyors eljárást erre.  
Szénszerszámot készítek és ebbe préselem a port majd a szerszámot nagyon gyorsan ( 1-3sec) felmelegítem 850C fokra nagyfrekvenciás hevítő segítségével. Ha kihült a darabot a nagyobb hőzsugor miatt könnyen ki lehet venni a formaüregből.  
De a szénszerszámot hogyan készited ( Negativ marás ? )

3vv2btrhv

Köszi a forditást , nekem ezzel sok pénzt takaritottál meg .

3vv2btrhv

Nagy dillemában vagyok a két technologiát illetöen . Szerintem mindkettö mehetne , sok a közös eszköz ( égetö kemence , negativ szerszám )

sasi

Elég régen kerültem kapcsolatba a porkohászattal, majd az ezredfordulón a műanyagok fröccsöntésével egy projekt kapcsán (Tab, Sárvár), akkoriban alaposan körbejártam a témát, sok anyagot gyűjtöttem, de ma már csak az elektronikusak vannak meg részben, abban viszont nem találtam a hordozó anyag visszanyerésével foglalkozót, de az is lehet, hogy előadáson, konferencián hallottam róla. Csupán annyi rémlik, hogy előhevítés közben, (talán) gázok hozzáadásával légnemű állapotból történik a hordozóanyag visszanyerése.

Miki2

Szervusz Tíbor !
Bocsi, ha csak okvetetlenkedem, lehet, hogy már rég ismered az eljárást.
Azért mégis leírom, hátha valakinek ez is új.
A bronzot anno a KÉNMÁJ nevű fojadékkal tettük patinássá.
Ezt kis mennyiségben gyógyszertárakban lehetett beszerezni.
A felületet bekenve , azt bebarnítja. Ezután a polírkorong a kiálló felületekről leviszi a bebarnúl részt, a mélyedésekben ott marad a sötét árnyalat.
Mikor már volt elég gyakorlatunk, a polírozás erősségével árnyalatokat is lehetett csinálni.

3vv2btrhv

A képkereteknél a metál-lapokat igy patinázom , de köszi minden segitséget .