Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

4um5b65d

Szasza, bassus csak a pofát szabályoztad ?
A net drótokat nem köszörülted el ? :))

skwby94ub

Tényleg, végülis melyik módszerrel sikerült a pofát jól felszabályoznod?

000000000

Már látom, ez valami forgórész lehet ? :)
Explorer búg volt biztos..

E1n-nek mennyi a csúcsmagassága, avagy úgy is kérdezhetném, hogy melyik esztergának 150mm a csúcsmagassága ? Mert nálam 150mm-n van :).

000000000

A turbó gépnek MDF-ből csináltam egy tartót. A késtartóba, beállítottam, aztán addig-ki-be köszörültem még nem jött egyformán a szikra, egész jó technika ez, de 8 órába azért nem csinálnám.  [#wave]

Annak ellenére, hogy jó lett, még egyszer neki esek, mert egyik pofa nekem nem tetszik, sajnos nem tudom órázni, mert vissza kellet vinnem. Nappal jobban megnézetem, és az egyik pofába még van pár század.
A szabályzógyűrű, nálam egy 4mm vastag ősrégi alátét, ami KB 40-s átmérő, 25-s lyukkal...
Úgy gondolom ez nem volt jó választás!?, ide egy 3mm vastag falú cső kellene, ami egy csöppet "megrogyna" és úgy kellene szabályozni?

4um5b65d

Nem kell megrogynia. 3 pofás volt ?

skwby94ub

Jól írta Laslie, 3 pofásnál nem kell megrogynia, mert beáll. De 4 pofásnál csak rogyasztva jó, mivel a fúrás a pofákban nem pontosan egy lyukkörön van, az esetleges fúrási pontatlanság miatt.

skwby94ub

Szép darab a forgórész! Permanens mágneses?
Milyen műveletet végeztél rajta?

4um5b65d

Nem motor forgórész, bár a permanens stimmel.
Egyfajta nyomdaipari tengely amire egy vékony fémlemezt helyeznek fel. Ennek a lemeznek a síkjából kiállnak pár tized mm-es magasságban a vágóélek. Van egy sima felületű párja és a két henger közt húznak át egy öntapadós címke fóliát. A fólia papír részét az élek kivágják a megfelelő formára míg a vékony szilikon hordozó réteget épen hagyják. Aztán ezt veszed meg a boltban tekercs vagy A/5-ós lapok formájában. Hasonlók,mint az árazó gép szalagok, vagy a floppy diszk címkék.

4um5b65d

Egy központfurathoz hasonló, de 90 fokos sülyesztést kellett csinálni bele. Jó pár darab volt, és hogy megtudjam, mi a szopás, még edzettek is voltak a tengely végek.
De ez még nem volt elég, az árát is közölték a tengelyeknek, ha elbaszkurálnám valamelyiket.
Kedvezményesen 250-300 ezer forint / db közti összegben állapították meg. :(

000000000

Nagyjából körvonalazódik a gépem típusa, 1970 körüli EAN 1000-es. A hálózatra kötésével kapcsolatban lenne pár kérdésem. Mivel a garázsban nincs 3 fázis, így frekvenciaváltóval hajtanám meg. Tehát 3x400 helyett 3x230-al. Motor szempontjából ez nem is gond, mert csak át kell kötni deltába. Na de! A gépkönyvben nézem, hogy van az eszterga villamos részében egy trafó, ami 380V-ból 48V-ot állít elő az un. vezérlő áramkörnek, mágneskapcsolóknak. Mivel én 230V-al fogom megtáplálni, így a trafón ha jól gondolom nem lesz meg a 48V, hanem annál jóval kisebb. El fog így indulni az eszterga?
Vagy csak egyszerűen kerüljem meg az egész áramkört és hajtsam direktben a motort a frekvenciváltóról? Viszont így akkor még külön kell gondoskodni a hűtőszivattyú áramellátásáról is...
Egyáltalán mit szolgál ez a sok mágneskapcsoló, biztosíték?
Bocs a láma kérdésekért, villanyos témában nem nagyon vagyok otthon :-)
nilsmasterson

000000000

A hűtőszivattyúnak is  kell egy frekiváltó.

yuagaci9g

A trafot egyszeruen csereld le 220/48-ra, ez a legegyszerubb.
Elotte azert nezd meg, nincs e kivezetese a primernek 220V-nal.
Ha  afrekivalto elonyeit ki akarod hasznalni, a fomotornal, akkor valoban kell meg egy a hűtőszivattyúnak is.  
De ezt megoldhatod segedkondenzatorral is, kicsi motor, kicsi terhelessel, biztos beindul.

svejk

A frekiváltó és a motor közé ne rakj semmilyen kapcsolót, esetleg reteszeltet, ami csak akkor kapcsolhat ha a frekiváltó nem megy.

svejk

Az adattáblákat http://cnctar.hobbycnc.hu/Svejk/EAN_340_1000/" TARGET=_fnew>ezekről a képekről pótolni tudod.

skwby94ub

Ezt nevezik kockázatnak. Gondolom, az árban is érvényesült.(?)