Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

zozo

Gépi kereszt-előtolással lehet megközelítő értéket kihozni kúpra, de nagyon nyűgös.
Csapfészek marót csináltunk régen, de többet inkább sose.
Kézzel nem tudod követni, CNC-sítve már egyszerűbb a dolog.

Csuhás

Kúpvonalzóval vagy szegnyereg eltolással pontos  menetet vághatsz. Kúpos hasítónak tudsz kézi követéssel is menetet vágni, a nagyobb átmérőtől indulva. Célszerű a késtartóba egy  csavarral állítható görgőt befogni a kés mellé, ami rátámaszkodik a kúpos menetre. Így a keresztszánnal ezt a görgőt kell nekinyomni a kúpnak. Fogást a görgő elmozdításával lehet venni.  

jani300

Azt mondták nekem a nálam nagyobb tudásúak , hogy rönkhasító kúpot nem lehet esztergálni kúpmásolóval , mert túl meredek a kúp . Ha esetleg ezen gondolkodnál . Enyhe kúpos menetet kúpmásolóval talán lehet .

jani300

Kúpvonalzót kellett volna nekem is írnom :(

Vetesi75

Én anno legyártattam a kapcsolódó párjával együtt az adott tengelytávolsághoz.
(Valamint az összeszerelés alkalmával, az alsó tengely végén lévő alátét elfordulás ellen is biztosítva lett...)

ywrxkjjky

Szegnyereg előtolás?

jani300

[#fejvakaras]Nem tolta el :) Jól írta .  Ha a főorsó és a szegnyereg nincs egy vonalban kúpos lesz amit esztergálsz .

ywrxkjjky

Bocsánat,már mindenhol előtolást látok,eltolás helyett!

jani300

Azért ez a görgős támasz érdekes ! Próbáltad már ? Erről még nem hallottam .

Csuhás

Nem. Videót láttam neten ahol görbe homlokfelületbe készítettek beszúrást görgős támasztással. De működhet a dolog. Lehet hogy a görgő kifutása miatt kell egy kis technológiai többlet a kúpra, ami leesztergálható ha kész a menet.

VighLajos

[#nevetes1][#nevetes1]
Látszik, hogy a nagy kúpszög esztergálásakor a szántekerő kart elfedi a szegnyereg és a munkadarab, valamint a munkadarab forgástengelyével párhuzamosan mozog a késszán.

morfeus

Sziasztok!
Az lenne a kérdésem felétek,hogy valaki vállal e esztergálást?
Egy menetes közdarabról lenne szó Dremel géphez azért,hogy passzoljon a Proxxon állványba!
Csatolom a képet róla,természetesen nem ingyen kérem!
A képen látható átalakítóból kellene legalább 1darab, illetve ugyan azzal a menettel kellene egy olyan darab ami egy nagyobb anyagban van pl:hatszög vagy egy kisebb tömb anyagban,az anyag vastagságát tekintve(hatszög,tömb) olyan vastag vagy hosszú legyen mint az átalakító közdarab.
Erre azért van szükség mert lehet,hogy szeretném majd felfogatni vízszintesen is a gépet!
http://kepfeltoltes.hu/view/140226/Dremel_adapter3__www.kepfeltoltes.hu_.jpg" border=0>
http://kepfeltoltes.hu/view/140226/Dremel_adapter2__www.kepfeltoltes.hu_.jpg" border=0>
Köszönöm a segítséget előre is,írjatok emaílt mert azt hamarabb észreveszem!

morfeus

000000000

Számomra elég furcsának tűnik, meg tudják csinálni az ívelt kúpkerekeket. 3 féle görbe mentén ívelik a kereket az ehhez tartozó lefejtő marógépekkel. Számtalan olyan paraméter van, amihez komoly mérőgép kell, ha az ember pont olyat szeretne csinálnii. Sokkal egyszerűbb párban elkészíteni egy hasonlót.  
Rendkívül kíváncsi lennék, hogy hogyan készül, de erősen csodálkoznék, hogy minden géptípusból lenne egy-egy példány(Gleason, Oerlikon, Klingelnberg, Fiat).

iy567t72g

Őszintén szólva nem tudom hogyan csinálják.
Küldtem róla képet, visszaigazolták, hogy vállalják, küldjem az ellendarabját is. Most várom vissza. Máshol százezres nagyságrendű ajánlatot kaptam a legyártásra. Minden bizonnyal az jobb lenne, de szegényember vízzel főz.:-)))
Azt ígérték hasonló paraméterekkel fog bírni mint előtte. Majd jön a puding próbája. :-))