Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

ywathzay

Úgy jártál mint én. Én is vettem egyet, tavaly, persze a bolt (pedig hivatalos üzlet) a termékkel együtt nem küldött sem számlát sem blokkot. Azért akartam használni, mert 180-200 mm hosszon képes a beépített nóniusz 0.5mm-ert "csalni", ez néha sok. Kicsit kopott már szegényke. Beépítettem, beázott. Szólok nekik mi a helyzet. Kikérték maguknak, ők nem állították hogy vízhatlan. Ja mondom de forgácsoló gépeknél előfordul nedvesség, ők pedig ehhez árulják. Fújjak porcukrot. Úgyhogy beburkoltam, mivel az ágyszerkezet hátsó részére tettem fel teljes burkolat lett rajta csöpögés ellen, ráhulló forgács ellen védve, de néhány nap után feladta újra a küzdelmet. Az emulzió valahogy eljutott hozzá és újra be..art. Azóta úgy van, már nem küzdök vele. Csak sajnálom mert az árából ki lehetett volna hozni az Antal Gábor által említett üvegléceset. viszont én nem tudtam erről. Legközelebb előbb fórum, aztán vásárlás.

595852ar

Sziasztok!
Elsősorban az EAN-os szakiktól kérdezném, hogy hogy lehet levenni a tokmánytárcsát?  
Egy régebbi tipusú, gömbölyü gépről van szó. Szerintem menetes lehet a tárcsa, semmilyen biztosítást nem látok rajta, de letekerni nem tudom.  
A segítségeteket előre is köszönöm! :)

595852ar

Lenne még valami. Hogyan lehet a saját PC-ről képet ide beilleszteni?

ANTAL GÁBOR

Ha biztos hogy nincs biztosítva  akkor veszel egy alu darabot és kicsit kitekered a pofát . A tokmány sikjába az ágy hátsó részén állítva elhelyezed az alut  aztán egy alacsony fordulatba váltod a gépet és hátrafele forgatva a pofa kiálló részét nekiütközteted az alunak . Ezt úgy kell csinálni hogy éppen csak megpöccinted a motort és rögtön ki is kapcsold. Elég ha a svung viszi. A bátrabbak a be és kikapcsoloás után tolják be a pofa alá az alut  
A lényeg hogy a gép nyomatékát használod a letekeréshez. A pofának nem kell nagyon kiállni a tokmány síkjából . Ha megértetted akkor üresbe kapcsolva  gyakorolj

gorbi

Én ugy veszem le, hogy a legkisebb fordulaton megindítom hátrafelé a főorsót egy pillanatra, és a kihajtott kilógó tokmánypofa alá beteszek egy keményfa darabot ami nekiütközve lelazítja a tokmánytárcsát. A fatuskó alul az ágyon fekszik és a felső vége kb. tokmányközépvonalig ér. De csak akkor teszem alá mikor már majdnem megállt a tokmány, mert különben gyorsan letekeredik a tokmány és nagyot üt. Egyébként is érdemes egy deszkát betenni alá mikor kézzel tekered lefelé.

595852ar

Próbáltam így, de alu helyett egy fenyőfa stafli volt a támaszték, ami persze egyből szét- szana tört. Nem szeretném sem a tokmányt sem a főorsót tönkretenni, ezért gondoltam, hogy inkább kérdezek.
Egészen biztos, hogy nem vágok így haza semmit?
160-as Tos tokmányom van.

595852ar

Köszönöm  mindkettőtök válaszát! Holnap megpróbálkozom.

595852ar

Még egy kérdés: A gépem nóniuszai 1tizedes osztásúak, ez minden Ean-on ilyen? Ha igen, akkor hogyan lehet ezzel pontosan dolgozni?

r2u4n063m

Képet saját gépről tudomásom szerint nem tudsz beilleszteni, fel kell tölteni valami képmegosztóra - picasa, képfeltöltés stb -, majd azt linkelni a "mehet" gomb alatt látható [kép] gomb segítségével.  

Nekem E2N-em van, különbözik a főorsó másokétól, úgynevezett hosszúkúpos, a tokmánytárcsát egy retesz rögzíti elfordulás ellen, ezt másképp kell levenni, egy nagy anya rögzíti.

jani300

Az én EAN-om egyfázisról ment . Ha nagyon rászorult a menetes tokmánytárcsa , megfogtam a nyakánál egy nagy  svéd fogóval és jól megrántottam a legkisebb sebességben . Nem kell feltétlenül utánozni  , nem a legszabályosabb megoldás .

Robika37

Igen és azt se felejtsd el , hogy az ennél a típusnál a keresztszánon sugárban értendő....elő szemüveggel [#wow1][#wow1]

000000000

Valamelyik videón láttam hogy menetvágáskor a kéziszán el volt forgatva kb 60 fokra és mindkét szánon fogást vettek vagy állítottak valamerre,mi ennek a jelentősége mert angolul nem értek.

nvnshmpmn

Ilyeneket nézegettem én is. Azt gondolom, persze lehet, hogy nem helyesen, hogy a keresztszánnal csak érintő fogást vesznek a legelején, aztán a nóniuszt beállítják nullára. A késkiemelés után így könnyű visszaállni a kiindulási értékre. Azután a menetvágásnál már csak a kéziszánnal vesznek fogást.
Értelme az, hogy a kés nem forgácsol mindkét élével, hanem csak az egyikkel. Gondolom, így szebb lesz a menet, vagy nem tépi annyira az anyagot. Gondolom, mikor már elég mély a menet, akkor a keresztszánnal vesznek egy utolsó, simító fogást.
Lehet, hogy nem jól értelmeztem, de nekem a videókból ez tűnt ki.

4um5b65d

Kéziszánon veszed a fogást. A menet profilnak csak az egyik oldalát forgácsolod ilyenkor. Kisebb terhelés, szebb felület. Nem rágódik be olyan könnyen, mint teljes profilos vágásnál.
Ha mindkét oldaláról jön le a forgács , az összetalálkozik középen és gyakran előfordul, hogy forgácstorlódás , élsisak képződés jön létre.

4um5b65d

Bocsi... lemásoltalak.  
:)