Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

szpinya

Hopp..ez a csapos kő nem jutott az eszembe, pedig elég kézenfekvő megoldás.

Ui: Nem cserélne valaki itt 350-es szürke 80 finomságú követ 300-ra?  
[#ravasz1]
Fotót esetleg teszek fel az adok veszekbe.

nvnshmpmn

Sejtettem, mert amúgy nagyon erős, rugalmas és a fűrészelésnél se volt az a jellegzetes szaga, ami a plexinek szokott lenni. A végén egész jó lett. Egy csepp hűtőfolyadék se fröcskölődött szét, pedig "pörgettem ezerrel":)

4um5b65d

A védőszeművegeket szoktam így helyrehozni, mikor nagyon karcos. Igaz volt olyan is, mikor eldeformálódott egy egészen hangányit aztán mikor használtam akkor fájni kezdett a fejem , mert kissé dioptriásra sikerült a melegítéstől.

nvnshmpmn

[#nevetes1]
Hát ez jó! Nekem is kissé hepehupás lett, hiába hűtöttem le hirtelen vízzel, vagy hagytam magától kihűlni. Viszont így komoly értéket sikerült kukáznom, hiszen egy ilyen, kb. 2,5-3 mm vastag tömör polikarbonát lemez nem olcsó. Persze nem egy táblával találtam, de azért még kiad kb. két ekkora darabot.

nvnshmpmn

Laslie!
Így elég szépen dolgozik a késem, de olyankor mi a helyzet, amikor mondjuk egy csapágyat illesztenék és már csak 0,2-et kéne levenni? Akkor már koránt sem lesz ideális a fogásmélységem. Akkor pont a végére lesz csúnya a felület, vagy még nagyobb fordulatot kell adni neki?

iy567t72g

Mlyen méretű kő kellen? Nekem 300x40x76 van és 350x40x127 kellene.

KoLa

Valószínűleg vizes alapú lehet , de bármiféle olajjal jól keveredik és megfelelő festett olajréteg az eredménye!
Kell egy filc darab, nylon harisnyába csomagolva és egy fa alapra ragasztva amit jól meg tudsz fogni!
Ha jól felitatod a filcet ezzel az olajjal kevert szinezővel, akkor nem fog beszáradni és néhány csepp olajjal rögtön aktiválható!
A nylon harisnya a külső felületén az egyenletes felhordást biztosítja!

4um5b65d

Az a lapka nem 0,2-es fogásmélységre van kitalálva. Sajnos ezeket az ajánlásokat kénytelen leszel betartani. Más forgácstörő kell oda.
A fordulat növelése egyébként segít a dolgon, de leginkább a 0,2-et kellene megnövelni, anyagtól függően 0,8 - 1mm-re. Én sokszor méretezek 1mm fogásmélységgel csapágyméretet. Az utolsó két fogás mindig legyen legalább tizedre egyforma, így az utolsó előtti fogásnál már egy mikrométeres méréssel be lehet lőni, hogy hány századot kell még pluszba vagy mínuszba rávenni arra az 1mm-re, hogy pont jó legyen. Az utolsó két fogásnál már ne változtass előtolás és fordulatot. A méretezéseknél mindig előbb el kell elindítani a gépet és utána beállítani a nóniuszon a méretet, sosem fordítva, nehogy elmozduljon valamid.
Egyébként azért van ez a sok óvintézkedés, mert az esztergától sokkal többet várnak el, mint amire ténylegesen kitalálták. Valójában, ha 5 százados beosztású a nóniusz akkor ennél pontosabb munkát nem szabadna kikönyörögni a gépből. Ha 1 százados illesztés kell akkor már köszörülni kellene. Csak hát ez a felgyorsult világ azt hiszi, hogy az eszterga az egy csodaszer, miközben egy gyárból kikerült tokmányra 1 tized ütést adnak meg.  Van néha, hogy a kuncsaft megkérdezi, hogy miért nem lehet az esztergával ezredre dolgozni, talán rossz a gép ? :)

nvnshmpmn

Kösz a tanácsokat. Ebből is az látszik, hogy nem a gép dolgozik pontosan, hanem az ember.
Ha pluszban marad az anyagon két század, az még nem olyan nagy baj nálam, mivel mióta feltalálták a csiszolóvásznat, ennyit prímán le lehet venni belőle, ráadásul igen fényes, sima lesz a felület is. Csak mínuszba ne menjek, az a lényeg:)
Szóval ez a 0,8 az min. 0,8, vagyis annál valamivel nagyobb is lehet, így kell kalkulálni. Van erre ökölszabály, hogy ahányas a lapka csúcsrádiusza, akkora az ajánlott fogásmélység?
Megpróbálok majd szert tenni a Vetesi75 által említett DCMT lapkára, azt is kipróbálom.

000000000

Hogy a kuncsaft mit vár el egy esztergától, az majdnem mindegy. Mivel, neki tippje nincsen arról, hogy mennyi 0.001.
De régebben, itt ahol lehet fogalmuk az embereknek a forgácsoláshoz, sértésnek vették amikor azt mondtam, nem fog menni az esztergával, maróval a sok tizedes jegy pontosság.
Nem tudom, hogy a turningnál mi a helyzet, de az esztergán, ha pontosan akarunk valamit „visszafogni”, azt nem tokmánnyal akarjuk megoldani. Patron, két csúcs közé, meg ilyesmi.
Vagy, ha lehet, egy állásból csináljuk meg a bizbaszt.

4um5b65d

Van rá szabály, de nincs teljesen kőbe vésve.
A csúcs rádiusz értékénél nem érdemes a fogásmélységet lejjebb vinni, ez egészen biztos. Inkább mindig nagyobb legyen a fogás.
Neked 0,4-es rádiuszú a lapkád, ehhez oldalazáskor minimum 0,7-0,8mm kell jó nagy általánosságban , de automata acéloknál elmehetsz max 1mm-ig. Persze 2mm-t is lehet oldalazni, de az ideális előtoláshoz párosítva az már sok. (ezzel a lapkával és főél-elhelyezési szöggel)
Másfajta főél szöggel, más lapkával lehet gond nélkül 5mm-t is oldalazni. Erős mechanikával 15-öt is.

000000000

Sziasztok.  
Négypofás tokmányt szeretnék vásárolni, valaki elmondaná mi a különbség a Tos, Lengyel, Magyar illetve az esetlegesen más típusúak között.[#confused]

u3xrz0cut

a régebbi magyarok jók, az újakkal amivel dolgom volt rossz az anyagminőségük. Ez a saját egyéni tapasztalatom.

000000000

Köszönöm az ötleteket.

Csuhás

Van néhány törött forrasztott lapkás késem, kopott lapkáim is vannak. Szeretném keményforrasztással ezeket felújítani. Egy kevés ismeretlen ezüstforraszom még van, az jól bekúszik a résekbe, szóval szépen lehet vele dolgozni. Most vennem kéne, de tanácstalan vagyok. Milyent vegyek, és hol? Sajna túl drága ahhoz, hogy próbára vegyek pár szálat. Szóval tanácsot kérnék tőletek!