Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

000000000

Szépen néz ki, remélem jó is lesz! Használd sokáig gond nélkül!

hyn6ys8wt

Az egyik fórumtárstól vettem egy zsír új 160-as TOS 2M1-es hárompofás tokmányt.
Felraktam a gépre, egy az egyben felment a gyári tokmánytárcsára, mivel a régi tokmány illesztőpereme és felfogatócsavarok furatai egyeztek.
Gondoltam megnézem az ütését a tokmánynak. a tokmánytárcsám 4 csavaros felfogatású és mind a 4 féleképpen felcsavaroztam, de a legjobb eredmény is csak 0,04mm volt a tokmánytesten a főorsó közelében.  
Majd a tokmányba fogtam egy edzett  köszörült rudat ami 30cm-t lóg ki. 0,15mm ütést mértem rajta!!!
Mi lehet a baj?
Egy kínai esztergám van különben, hasonlít az E3N-hez és nem nagyon volt használva...

http://cnctar.hobbycnc.hu/Amp/C0630A/C0630A_%e1tm%e9retezve.jpg" border=0>

KoLa

Sejtettem hogy darálood otthon a kódokat![#taps]
Ma már nem tudom kipróbálni, de holnap fúrások következnek!

Robika37

Az illesztőperem ütését mérted?

000000000

Órázd ki a felfogó tárcsát is!

000000000

30 cm? Biztos, hogy centi?
A tokmány ütését az anyagon a tokmányhoz legközelebb mérd.
A tokmánytól 30 "centire", már nem biztos, hogy ütés.

hyn6ys8wt

Holnap azt is megmérem. Összejelöltem a főorsót a tokmánytárcsával, ahol a legkevésbé ütött. gondolom ebben az állásban esztergálták a tárcsára az illesztőperemet...

hyn6ys8wt

A felfogótárcsát külön nem óráztam ki, de ahogy írtam is mind a 4 féleképpen felcsavaroztam és a legjobb eredmény 0,04mm volt...
amúgy a tárcsa a főorsóra nagyon passzentosan megy fel, ha kilazítom a csavarokat nem esik le magától, le kell ütnöm.

hyn6ys8wt

Igen 30cm. Azért mértem meg ott is mert kiváncsi voltam mennyire növekszik a pontatlanság távolabb a tokmánytól...

0uuaaky4s

T.amp! Ellenőrizd a felfogótárcsa /tokmányhátlap/ oldalírányu ütését is. 0.01-0.02 század is pontatlanságot idéz elő. Nincs e felütődve az illeszkedő perem vagy az oldala. Ha minden rendbe akkor gyártási pontatlanság a probléma.

3k74cecek

Ez szerintem teljesen jó. A befogott cuccok ennél többet fognak ütni, egy kis használat után. Ha valami olyan dolgot kell majd befogni, aminek pontosan kell futni, azt úgyis külön ki kell órázni majd. Én nem csinálnék semmit se vele.

KoLa

A tokmány menesztő tárcsát ha felszereled nem lehet órázni mert annak csak egy helye van!meg kell esztergálni a menesztő felületeket, ha már nem adja mert pont annyi és üt is, akkor érdemes tovább esztergálni vagy 3 mm-t és illeszteni keményen hogy csak a csavarokkal menjen fel!
Ha simításra vagy kis fogásokra akarod használni a tokmányt, akkor nincs szükség a 'beton' illesztésre lehet lötyögős is sugár irányban így állítható az ütése minden befogott anyagra!
Persze mindezt a kiórázott tokmánypalást utáni, tokmánypofa szabályozás után értendő!

3k74cecek

Szerintem nem sok értelme van a tokmány pofákat szabályozni (már csak azért sem, mert zsír új tokmányról van szó !!) ugyanis az csak azon az átmérőn lesz pontos amin szabályozod. Ha más méretre állítod akkor már a spirálmenet pontosságán múlik, hogy milyen lesz. Az pedig a használat közben úgyis változni fog.
Ha pontos munkákat akar csinálni a gépen, akkor szerintem többet ér ha lötyög sugárirányba és a munkadarabot ki tudja órázni pontosan.

000000000

Nem tudjuk, hogy mennyi az átmérője a befogott anyagnak.
Szerintem, nagyon jó az eredmény.

Emberek!
Ez itt a valóság!
Itt nem 5 tizedes pontossággal méricskélnek az emberek.
Ahogy írja. 0,04 az ütése a pofáknál.
Aminek ennél jobban kell szaladnia, azt patronban, vagy két csúcs között esztergálja az ember és nem hárompofás tokmányban!
Na mindegy.

000000000

Bocsi.
5 helyiérték.
Ha nem egy Laslie, vbodi kaliberű egyén próbál valamit szabályozgatni a tokmány körül a négyszázad ütésből könnyen négytized is lehet.
Ilyen kis hibánál szerintem többet árt egy beavatkozás, mint használ.