Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

KoLa

A motor 3kw a frekiváltó 5.5kw, ez nem az eredeti motor, az 5kw volt!mechanikusan csak egy 1:10 osztó maradt a főorsóházban, a motor felező áttételen hajtja a főorsót, gyakorlatilag 50 Hz-n 700 rpm a főorsó fordulata, ugyanezzel a frekvenciával az 1:10 -s osztón keresztül nem tudok mit kezdeni a Mach-al mert 90 rpm alatt nem ismeri fel a fordulatszámot, nincs szinkronizált előtolás , menetvágás!pedig néha jól jönne!
Ide illeszkedik a Linux-os EMC2 cnc vezérlő program amire Sneci hívta fel a figyelmemet!
Ez pont úgy működik mint, ahogyan képzeltem a fordulatonkénti előtolást, szinkronizált módban a Mach3-n ! Ha nem forog a főorsó nem megy sehová a szánszerkezet! csak ha megmozdítod kézzel akkor rögtön leköveti kód szerint, csak ehhez nem egy rés, hanem egy minimum 100 réses enkóder kell a főorsóra!

Evodiron

Ötletes emulzió és forgács fogó esztergára (vagy nem az?):
http://elektronika.vatera.hu/ipari_gep_berendezes/egyeb/eszterga_188862639.html  :)

4um5b65d

Nehezet kérdeztél.
Ha fogsz egy lemez és egy gömbgrafitos öntvényt és egymás után megesztergálod akkor egy életre tudni fogod, hogy miként ismered fel a különbséget.
Ez olyan mint a p.na , nehéz elmondani, hogy mit érez a farok, míg ki nem próbálod. :)

Leginkább úgy lehetne jellemezni, hogy a lemezgrafitost esztergálni olyan mintha egy kemény grafit ceruzát forgácsolnál, míg a gömbgrafitos olyan mint egy lágyabb , a papíron könnyen nyomot hagyó cerkát gömbölyítenél.
A lemezgrafitosat sokkal porózusabbnak, szilánkosabbnak érzed/ látod.
De az érzékelt dolgok nincsenek teljesen köszönő viszonyban az anyag tényleges fizikai tulajdonságaival.  

svejk

Ha mocid most csak 60 %-a az eredetinek akkor nem is olyan meglepő az állításod szerinti 50%-os forgácsolási teljesítmény, nem gondolod?
Arra nem emlékszel véletlen hogy ama bizonyos fúrásnál mekkora lehetett a frekiváltó frekvenciája?

svejk

Értem köszi, valóban az lenne az igazi hogy nesze itt egy ilyen és egy amolyan, próbálgasd.
Akkor Te már biztos nekimentél a tokmányodnak, ha tudod hogy az milyen fajta :)))

4um5b65d

Neki nem mentem, csak a furatát esztergáltam ki nagyobbra.
Egyébként sokkal nagyobb százalékban találkozik az ember lemezgrafitos cuccokkal.

svejk

Ej, hogy neked mindenre van hihető, frappáns válaszod :)

4um5b65d

Azt nem mertem írni, hogy 3 évig volt egy rongyra állítva a betonon a tokmány. Alulról meg valami nedvességet szívhatott fel és tiszta rozsda lett a ronggyal érintkező része.
Diók kiugrottak, majd külső palást felszabályoz, hogy ne égjen a pofám a hanyagságom miatt.

Egyébként meg keresztkérdésnek azt kell ilyenkor feltenni, hogy: " és furatozásnál nem verte ki a kés hegyét az edzett betét? "

Mire én: " Á, csak éppen pár tizeddel esztergáltam ki nagyobbra, hogy beleférjen egy anyag. Épp annyi hiányzott. "
[#nevetes1][#wave]

sasi

Szia Svejk!

Az öntvények gömbgrafitos, vagy lemezgrafitos mivoltát én csak mikroszkópos vizsgálattal tudom megállapítani. Ilyenkor nem csak az a kérdés, hogy melyikről van szó, a grafit mennyiségét is meg kell határozni, mert csak így lehet szabványhoz rendelni a mintát.

A módszer nagyon egyszerű, a fém felületét egy kis területen (akár 2-3 négyzetmilliméternyi) a felületet csiszoljuk, polírozzuk, majd megfelelő maratószerrel kezeljük a felületet. Kis mennyisédű ötvöző esetében 3-5 %-os tömény salétromsav alkoholos oldatát használhatjuk. Kb. 2-5 perc elteltével lemosva, szárazra törölve (labor körülmények között tömény alkohollal szárítva!), már 20-30x nagyításban látható a szövetszerkezet. Szabványos vizsgálat 100x nagyításnál történik.

A rozsdásodás sebességére nem bíznám az öntvény milyenségének meghatározását, ugyanis olyan gömbgrafitos öntvény is van, mely korrózióálló.

A belinkelt leírás 6. oldalán tetszik a gépírónő tévedése, szilícium helyett szilikont írt, vajon min járhatott az esze…

A kép, baloldalt (a) gömbgrafitos, jobb oldalt (b) vegyes, gömb-, és lemezgrafitot is tartalmazó, 100x nagyítású mikroszkópos felvételt mutat.

A tokmányok gyártásáról nem sokat tudok, de az öntvényből készültek rezgéscsillapító hatásúak, és olcsóbbak, az acél erősebb, és pontosabb, gyártása költségesebb.

http://www.sasovits.hu/cnc/vegyes/ov_szovet.jpg" border=0>

sasi

Szia KoLa!

Évek óta fékellenállással használom az esztergámon a frekvenciaváltót, teljes megelégedéssel. Nagyon finoman lehet programozni a fékezés mértékét. A kézi mentevágás nagyon kényelmes így, de általában jó az, ha gyorsan leáll a főorsó, és nem kell szobrozni a tokmánykulccsal a kézben.

Első nekifutáskor maximális fékerőt állítottam be, brutális gyorsasággal ált le a főorsó, majd némi játszadozás a fordulatszámmal és a forgásiránnyal, a tokmánytárcsa lecsavarodott, így újabb tapasztalattal gazdagodtam…

ebalint

Szia sasi!

Ne haragudj, hogy beleszólok, de nálunk is vizsgálnak néha fém szövetszerkezetet hasonló módon.
Itt is 3-4 % -os salétromsav-oldatot használunk, de ez vizes oldat. /Én szoktam higítani.../
A többi stimmel.
Üdv, e.

svejk

Köszönöm a kimerítő választ!
A Te munkahelyeden öröm lehet dolgozni, legalább is nagyon sok érdekes témával foglalkozol.

svejk

A salétromsav azért kell, hogy kiemelje az ötvözőket? (esetünkben a grafitot nem támadja meg?)

sasi

Mért haragudnék, így alkalmam van kicsit részletesebben kibontani a témát.

A salétromsavhoz, kénsavhoz, sósavhoz az irodalom alkoholt ajánl, ennek ellenére desztillált vizel is hígítható, viszont a vizsgálat során figyelembe kell venni, hogy ilyenkor erősen korrodálódik az anyag, ezért korlátozottan használható, és azonnali értékelésnél jöhet csak szóba. Hegesztés csiszolata vizes vegyszerrel percek alatt korrodál, mikroszkópon rozsdafoltok akadályozzák a kiértékelést.  

Sok járatos maratószer (Oberhoffer, Fry, A. Schrader stb.) csak alkohollal állítható elő, de pl. a Rollason (sósav ferri-klorid) csak desztvízzel. A lúgos maratószerek mind vizes hígításúak.  
Mintegy 30-40 recept, és azok bizonyos keveréke forog a köztudatban, mindig a feladathoz kell a megfelelőt kiválasztani. Más kell ötvözetlen szerkezeti acél szálírányának meghatározásához, más kéndúsulás kimutatásához (Baumann-lenyomat).

sasi

Kimaradt: a grafitot nem bántja.