Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

000000000

Valóban vannak motorok, amelyek csak az egyik irányban szeretnek forogni.
(Nincs minden tekercsvégződés kivezetve.)
Egy fázissal nem sokra fogsz menni.
Szerezz egy másik motort és azt használd fázisváltónak.

Rabb Ferenc

Bódi javaslata a megoldás. Cserélj gyorsan villanyszerelőt! Ezt az embert ne engedd a gép közelébe, mert még felgyújtja a tokmányt.

Az egy fázisról történő táplálás esetén nem lehet gyorsan irányt váltani pl menetvágáskor. De azért nem teljesen használhatatlan tőle a gép. Én is így üzemeltetem a kis EMU200-ast. Csak fürgébben kell kikapni a kést a menet tövében

Vetesi75

Irányváltó kapcsolóval a kondenzátort kell átkapcsolni másik tekercskivezetésre. Nem üzemikondenzátoros, indítókondis gépnél még kicsit bonyolultabb a helyzet, de megoldható. Ennek ellenére, ha kicsi a motor indítónyomatéka, előfordulhat, hogy kontrázáskor elfelejt iránytváltani...   :)

Rabb Ferenc

Itt nem teljesen erről van szó. Az esztergán általában háromfázisú aszinkron motor van, és nem egyfázisú indító vagy üzemi kondenzátoros. Tehát ezt a három fázisú motort kell egy fázisról üzemeltetni.  

Ehhez (ha a névleges feszültsége 400/230V) deltába kell kötni, mert csak 230V áll rendelkezésre. Két kivezetésre megy a fázis és a nulla, a harmadikra pedig egy kilowattonként 70uF-os üzemi kondi. A forgásirány attól függ, hogy a kondi másik végét az előző kettő közül melyikre kötöd. A kivehető teljesítmény az eredeti kb 75%-a.

000000000

Nem lehet, hogy sok az a 75% ?
Ami ennél még súlyosabb.
Egy fázison a terhelés hatására gyorsan nullára csökken a fordulat. Ami egy keményfém lapkás késnél komoly gond.

Vetesi75

Ha adott a háromfázisú motor, akkor egyértelmű, hogy frekiváltóval jár a legjobban - feltéve, ha elbírja az egyfázisú hálózat. Ha pedig háromfázisú motort táplál egyfázisról kondenzátorral, a leírtak arra is ugyanúgy vonatkoznak.

Rabb Ferenc

Névleges fordulaton jó a kb 75%. A probléma az alacsony indító nyomaték, mert nincs szabályos forgó mágnesmező csak egy elliptikus pulzáló tér.

000000000

Volt próbálkozásom, de gyengének tűnt a motor.
Volt egy egyfázisú hálózatra készült motorral történő kísérletem esztergára.
Három kivezetése volt a motornak. És egyik irányba tényleg jobban szeretett forogni. Annak tulajdonítottam, hogy mivel csak három kivezetése van, nem tudom megcserélni, változtatni a fázistekercs és a segédfázis tekercs végződéseit.
Ekkor jött a fázisváltó kipróbálásának gondolata. Ezzel az elrendezéssel úgy tűnik, hogy széles határok között egyenletesebb a motor nyomatéka.
Hogy csak én hiszem, vagy tényleg így van, azt nem tudom.

svejk

"Három kivezetése volt a motornak. És egyik irányba tényleg jobban szeretett forogni"

Esetedben bizonyára a segédfázis tekercselése nem volt azonos a főfáziséval. Ilyen esetben csak akkor lehet két irányba járatni normálisan ha mindkét tekercs mindkét kivezetése ki van vezetve, azaz mind a 4 szál drót.

Két irányra készülő motoroknál szimmetrikusra tekercselik a két tekercseket és ekkor elég a 3 kivezetés.

000000000

Tudnátok nekem valamit mondani az EAN340/1000 esztergáról?Mennyire pontos gépek ezek? Mekkora a motor teljesítménye?
Itthoni barkácsolásra megfelelő lenne vagy inkább maradjak az E2N-nél?

000000000

Köszi!
Hasonlóra gondoltam én is.
(Úgy félnapi görcsölés után.)

000000000

Véleményem szerint az E2N univerzálisabb gép, jobban megfelel a céljaidnak. (Otthoni barkácsolás)
A pontosság pedig szerintem csak 20%-ban függ a géptől.
A többi a gépészen múlik.

000000000

Javított már valaki tengelyéről lerepedt Peugeout kettős tömegű lendkereket? A nyomótárcsa levált a tengelyről, ahogy nézem, koncentrikusan kirepedt az anyag. Ilyet lehetetlen hegesztéssel javítani, és felszabályozni?

hostya

Ahogy lentebb Miklós írta...
Az E2N korszerűbb, univerzálisabb.
Az EAN főorsója siklócsapágyas, az E2N főorsója gördülőcsapágyas.
Az EAN főhajtóműve 8 fokozatú (45-1120 1/min), az E2N 12 fokozatú (46-2160 1/min)  
Az EAN motor telj. 1,5kW  E2N motor telj.  2,2kW
Az E2N sokkal több kiegészítő tartozékkal rendelkezik pl. patronkészlet, magassági szán stb...

hostya

"Ilyet lehetetlen hegesztéssel javítani, és felszabályozni? "

Ha úgy vesszük, semmi sem lehetetlen, :))  DE ilyet nem szabad csinálni! [#ejnye1]