Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

KoLa

Szia Sanyi! most látlak!megismerted őket!Nagyon prímák!

KoLa

Te nem vagy esztergályos!

4um5b65d

Ez igaz, ebben egyetértek.
Külső paláston nem csípem.
Valszeg azért vagyunk ebben eltérő véleményen, mert Te javarészt hagyományos bicskával dógzol, én meg szinte csak váltólapkással.
Nálam, ha egy mód van akkor 1db kunkorból áll a forgács amit azonnal lefelé dob.

s7manbs8

Forgács olyan az esztergályosnak, mint földművesnek a disznó paréj. :)

Rabb Ferenc

Klapka után szabadon: Ne a gombot nézze Uram! A FORGÁCSOT!!! [#ejnye1]

000000000

Sziasztok !

Új vagyok a fórumon is...és kezdő az "esztegálásban" is.  
Sikerült hozzájutni egy E1N géphez, de van egy kis gondom. Tokmány cseréltem rajta, de a befogott anyagnak (régi nyomtató fejvezetője) jelentős, kb. 0,1 mm-es ütése van közvetlen a tokmánypofa mellett mérve.  
Természetesen a hátlapot a helyén felszabályoztam. Mi ilyenkor a hiba és hogyan lehet megszüntetni ?
Ha a pofák felköszörülése, akkor valaki legyen szíves elmagyarázni a lépéseket.(gyugodtan lehet "szájbarágós", mert nekem minden új)

KÖSZÖNÖM előre is !
Üdv.:
sector55

000000000

.....és bocs a sajtóhibákért ! ("esztergálásban"....és "Tokmányt cseréltem"...helyesen)

4um5b65d

Az egyik módszerre http://cnctar.hobbycnc.hu/LASLIE%20%28%20Eszterg%e1l%e1s%20%29/Tokm%e1nypofa_szab%e1lyoz%e1s/" TARGET=_fnew>ITT találsz pár képet.

A szabályozó szerszám lehet esztergakés is vagy egy kisebb köszörű korong.  

Szokták még linkelni Sasi fórumtárs honlapját is ahol szintén egy módját láthatod a szabályozásnak. Hirtelen nem tudom a weboldal címet, de majd valaki tudni fogja.

D.Laci

designr

Laci,régebben említetted hogy négypofás tokmány hasonló felszabályozása problémás.Mire gondoltál?Mire kell annál vigyázni?Előre is kösz a választ.MN80-as,80-as Tos tokmány ,ismerős ugye?

000000000

KÖSZÖNÖM !

...és D.Lacinak is !

4um5b65d

Látom D.Lackó eltűnt mint szürke szamár a ködben, így gondoltam jó lesz a válasz tőlem is.

Szóval az a lényege a dolognak, hogy a 3 pofás tokmány esetén ha befogsz egy kőkemény, rugalmatlan gyűrűt a szabályozáshoz ami egyáltalán nem deformálódik a tokmány szorítóerejétől akkor a 3 pofás tokmány simán felszabályozható, mivel mindhárom pofa azonos szorító erővel nyomja a gyűrűt.
A 4 pofásnál más a helyzet.
Vegyünk egy durva példát. 3 pofa fogja a kőkemény gyűrűt, de a 4-ik pofa le van késve 1mm-el. Megszorítod a tokmányt. 3 pofa "faszán" fog, de a 4-ik lifeg a levegőben mert nem támaszkodik az anyagnak.
Ebben az esetben valójában a lifegő pofával szemben levő "szorító pofa" sem fog ugyanannyit , mint a másik 2 szemben szorító pofa, de valamennyire foghat.
Mi a megoldás ?
4 pofás tokmányt csak olyan gyűrűvel szabad szabályozni ami deformációra képes. És méghozzá úgy kell eltalálni a gyűrű méretét, hogy ne az következzen be, hogy húzod a tokmányt, már majd berosszsz az erőlködéstől és csak akkor éri el a 4-ik pofa az anyagot, hanem egy olyan méretű gyűrű kell amit ha elkezded összeroppantani a 3 pofával akkor legyen egy megfelelő ellenállása az anyagnak, de csak akkor érje el a maximum ellenállását amikor már a 4-ik pofa is elérte és még akkor is tudj húzni rajta valamennyit.

Ha ezt a magyarázatot valaki megérti akkor mellkasomra szúrom a kiváló dolgozó emlékérmet...[#nevetes1]

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/3/35/Kiv%C3%A1l%C3%B3_dolgoz%C3%B3.jpg/82px-Kiv%C3%A1l%C3%B3_dolgoz%C3%B3.jpg" border=0>

KoLa

Na ezt jól 'kielmagyaráztad' LEZ! most már én is értem!:))) a plecsnit kitűzheted![#nevetes1][#nevetes1][#nevetes1][#taps][#taps][#taps]

000000000

Nosza rajta! Jó és érthető magyarázat![#worship][#worship][#integet2]

4um5b65d

Bakker , ezt most csak azért is szándékosan megértettétek, hogy élvezhessétek szenvedésemet, mííííííííí ?
[#mf2]