Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Napelem, napkollektor és szélgenerátor. Technika és készítés

Indította rty42, 2025 szeptember 20, 12:58

Előző téma - Következő téma

keri

[#eljen]Kicsit így is túl van már az inverter kapacitásán a napelemed, így eleve kiszélesedett a termelés, emiatt duplázni nem fogsz, a reggeli felfutás meredekebb lesz, az hasznos.

rotaryfun

Köszi, én elégedett lennék 30-40% többlettel és az talán reális is. Meglátjuk !

Rabb Ferenc

Észak-keletről 30-40%, mihez képest? [#conf] Onnan ritkán süt a Nap és akkor is csak egy kicsit...

Kíváncsi vagyok az eredményre. Sok szerencsét hozzá! [#integet2]

rotaryfun

Ferenc tettem be termelési grafikonokat kicsit lejjebb, ahhoz képest. - Viszont elképzelhető hogy a jelen áramárak  mellett ( 2523 Kwh ig 36 Huf ) nincs értelme mert olcsóbb megvenni 10 évig a várható többletet a szolgáltatótól. Jelenleg nullásak az éveim de tudnék értelmes célra még elhasználni 1-1.5 Mwh  val többet.

lala56

Kísérletezőknek!
1új monokristályos 25db
1uj polikristalyos 25db
2x0,15 ribbon 50 m ?
5x0,2 ribbon bontatlan
Flux pen 6 db
Kivitelezési leírás
+ajándék
A csomag ára 35 000ft

lala56

LEÁRAZÁS

Kísérletezőknek!
1új monokristályos 25db
1uj polikristalyos 25db
2x0,15 ribbon 50 m ?
5x0,2 ribbon bontatlan
Flux pen 6 db
Kivitelezési leírás
+ajándék
A csomag ára 30 000ft

TBS-TEAM

Egy kis információ sziget üzemre váltásról:
12 éves napelemek 10Kw. (jelenleg a legnagyobb leadott mért teljesítmény 8Kw volt 20% teljesítmány csökkenés 12 év alatt).
3 fázisú 12Kw DEYE inverter kerűlt fel.
Elsőnek 2db 10Kw DEYE akkupakk, mely kevésnek bizonyúlt a teljes szigetüzem megvalosításához.
Két hónap múlva +2db 10Kw DEYE akkupakkal egészűlt ki.
Igy már megvalosúlt az a terv, hogy nem kell a szolgáltatótol vételezni energiát egyenlőre.
Átlag 24 órás fogyasztás 28,8Kw.
Akkumulátorok a gyártó szerint 6000 teljes ciklust tudnak.
Az akkupakkok információja alapján 109-108-106-53 ciklusnál tartanak 223 nap után.
József

gaben

Idézetet írta: TBS-TEAM Dátum 2025 szeptember 21, 08:57Egy kis információ sziget üzemre váltásról:
12 éves napelemek 10Kw. (jelenleg a legnagyobb leadott mért teljesítmény 8Kw volt 20% teljesítmány csökkenés 12 év alatt).
Elsőnek 2db 10Kw DEYE akkupakk, mely kevésnek bizonyúlt a teljes szigetüzem megvalosításához.
Igy már megvalosúlt az a terv, hogy nem kell a szolgáltatótol vételezni energiát egyenlőre.
Az akkupakkok információja alapján 109-108-106-53 ciklusnál tartanak 223 nap után.

Köszi az infókat Józsi.

Én is úgy tudom, hogy minimum 3x-os akkupakk szükséges a hatékony működéshez.
Nekem 10kW-os rendszerem van, egyelőre akksik nélkül, szerencsére még pont beleestem a szaldósba, így nincs is rá szükség, de hátha majd a gyerekek is építkezni akarnak egyszer....

Ez a Deye típus tényleg mindent tud? Mennyire megbízható márka?

TBS-TEAM

Idézetet írta: gaben Dátum 2025 szeptember 21, 10:23Köszi az infókat Józsi.

Én is úgy tudom, hogy minimum 3x-os akkupakk szükséges a hatékony működéshez.
Nekem 10kW-os rendszerem van, egyelőre akksik nélkül, szerencsére még pont beleestem a szaldósba, így nincs is rá szükség, de hátha majd a gyerekek is építkezni akarnak egyszer....

Ez a Deye típus tényleg mindent tud? Mennyire megbízható márka?

223 nap tapasztalat alapján még csak egyszer kapcsolt át
hálózatra külső ok miatt.
A teraszon űltem a párommal esett az esső és a szomszéd kertjébe
30m-re a napraforgó napelemtől becsapott a villám a földbe.
Nem vettük észre a fény és a hangsebesség közötti sebesség eltérést.  :rohog
Nagyon jól programozható.
Jól türi a fázisonkénti asszimetrikus terheléseket és a túlterhelést is.
Több inverter is összeköthető, ez a közeljövőben meg fog valósúlni.
10év gar.
József

vadember

Idézetet írta: TBS-TEAM Dátum 2025 szeptember 21, 08:57Egy kis információ sziget üzemre váltásról:

Most megnéztem, 225 kWh  havi fogyasztásom, az napi 7,5 kW. A negyede a tiédnek.
Mi négyen lakunk a lakásban. A két huszonéves fiam a feleségem és én. Ők nem néznek tévét, a laptop gyakorlatilag folyamatosan megy délután 16 óra után. Nálam is inkább a számítógép megy, de a TV-t szoktuk nézni az asszonnyal. 2-3 órát lehet bekapcsolva naponta. Nem vagyok notórius villanylekeapcsolgató.
Én azért szoktam bütykölni otthon, bár egyre kevesebbet, de az eszterga és a marógép időnként használatban van. Három légkondit ebben az évben szereltem fel az majd valamennyit dob a fogyasztáson. Szakaszosan egy óra működés bőven elegendő volt a szobák lehűtésére.
A melegvizet gázzal készítem, minden nap fürdünk. Az átlag nyári gázszámlám amikor nincs fűtés 3000 Ft volt.
Most áttértem az átalánydíjas fizetésre így havi 7500 forintot fizetek gázt. 22 fokra van állítva a termosztátom, 15 éve hozzá sem nyúltam. Padlófűtés van mindenhol. 0.5 C fokon belül van a lakásban a hőmérsékletkülönbség. 124 nm a lakás.
Miért a négyszerese a te villamosenergia fogyasztásod az enyémnek? Villanyautót töltesz?
Mennyibe került a rendszered összesen?

TBS-TEAM

Idézetet írta: vadember Dátum 2025 szeptember 21, 14:44Most megnéztem, 225 kWh  havi fogyasztásom, az napi 7,5 kW. A negyede a tiédnek.
Mi négyen lakunk a lakásban. A két huszonéves fiam a feleségem és én. Ők nem néznek tévét, a laptop gyakorlatilag folyamatosan megy délután 16 óra után. Nálam is inkább a számítógép megy, de a TV-t szoktuk nézni az asszonnyal. 2-3 órát lehet bekapcsolva naponta. Nem vagyok notórius villanylekeapcsolgató.
Én azért szoktam bütykölni otthon, bár egyre kevesebbet, de az eszterga és a marógép időnként használatban van. Három légkondit ebben az évben szereltem fel az majd valamennyit dob a fogyasztáson. Szakaszosan egy óra működés bőven elegendő volt a szobák lehűtésére.
A melegvizet gázzal készítem, minden nap fürdünk. Az átlag nyári gázszámlám amikor nincs fűtés 3000 Ft volt.
Most áttértem az átalánydíjas fizetésre így havi 7500 forintot fizetek gázt. 22 fokra van állítva a termosztátom, 15 éve hozzá sem nyúltam. Padlófűtés van mindenhol. 0.5 C fokon belül van a lakásban a hőmérsékletkülönbség. 124 nm a lakás.
Miért a négyszerese a te villamosenergia fogyasztásod az enyémnek? Villanyautót töltesz?
Mennyibe került a rendszered összesen?
Már egy párszor végigrágtam magam ezen a napi átlag fogyasztáson, mert én is soknak tartom.
Mások az 1/4-ból kijönnek.  [#fejvakaras]
A párom a gigantikus fogyasztó mindig ez derűl ki ~12-14Kw/24óra, persze mindanyiunk érdekében.  [#worship]
Minden, felsorolni egy A4 lap is kevés lenne, tüzhely-sütő-stb... elektromos, minden A+ vagy ++ kategória.
A párom a főzés-mosás-szárítógép mindent úgy szervez, hogy a napelemek termelési időszakbába essenek ha lehetséges.
Nyáron az öntözés kúti vízről megy 1500W szivattyú 2x3óra az 1000m2+200m csepegtetőkkel termelési időszakra hangolva.
3 vagyunk már csak folyamatosan, a legfiatalabb 20 éves fiú él még velünk együtt, a számítógépe nonstop megy az 7,5Kw/24óra, ez ami még óriási.(hiába mondom neki kapcsolja ki ha alszik vagy nem használja, süket fülekre talál)
Egyszer majd elköltözik, mint a másik kettő, ha eljön az idő. :Q
Lakás hűtés nyáron stabilan 4,7Kw/24óra. Falhűtés. 145m2 lakás.

József

kgl

Nekem is most kellene még 3 db klímát vásárolnom a meglévő 2 db mellé. 2 db 3.5 Kw-os kellene a földszintre, az emeletre ahol már van 2 db klíma oda még egyet a középső szobába is. 2 éve használok klímákat amikor felemelték a gáz árát akkor fektettem be egy valag pénzt a klímákba. Addig kombi cirkóval gázzal fűtöttünk, és a gázáremelésnél kiszámoltuk, hogy havi átlagban télen, csak a gázszámlánk lenne kb 300.000 ft havonta!!!

Így muszáj volt lépni valami más irányba. A+++/A+++ Hiesense Energy pro klímákat vettem, át kellett építeni a teljes villanyóra szekrényt a ház másik végébe szabványosítással, új tetőtartó, új légvezeték, a padlástérben a régi villanyóra szekrényhez átvinni a 3 fázist. + H tarifa engedélyeztetése. Elég durva végösszeg jött ki. Akkor már nem maradt pénzem arra, hogy bővítsem is a hálózatot. Most vennem kell még 3 db klímát, A+++/A+++ jöhet szóba csak mert állandóan mennek az emeleti klímák. A mostani hálózat 2*10A + 1*16A ez már kevés lesz a 5 klímához, fel kell bővítenem 3*16A-re a 3 fázist és a klímákat el kell osztani a 3 fázisra.

A klímás + gáz padló fűtést használtuk az utóbbi 2 évben. 2023-ban a klímák használata miatt már csak 831m3 gáz fogyott, tavaly meg már csak 615 m3. A két darab klímával H tarifáról fűtve drasztikusan leesett az éves   rezsi költségem. A villanyszámlám ugyan szépen emelkedett, de így is 2023-ban 306.000 ft volt, 2024-ben meg 352.000 ft volt a gáz + villany számlám. Tehát nekem nagyon megérte áttérni a H tarifás fűtésre + nyáron az emelet hűtésére. Nyáron nem lehetett megmaradni az emeleten régen olyan hőség volt, most 27C fokra van állítva a klíma és még egy kicsit a földszintet is hűti kb 28 fokra nyáron. Télen eddig 18C fokra állítottam a gáz termosztátot a földszintre mivel csak főzni kell ott, 90%-ban az emeleten vagyunk ott meg elég  a 2 db klíma a legkisebb energiatakarékos fűtésre 23-24C fokra.
Most csináltam kalkulációt, évi további 50.000-el tudom csökkenteni a ház rezsi költségét (gáz + villany )még ha veszek 3 db klímát. Akkor a gázt csak főzésre meg fürdésre használjuk majd. Ebbe a kalkulációba már benne van a 3 tervezett klíma fogyasztása is. Persze az én életemben nem fog megtérülni az a 3 db klíma de legalább az utódaimnak nem kell majd ezzel szenvedniük. Nemsokára közeledik az 50. házassági évfordulónk, addigra szeretnék ezekkel elkészülni.

Persze csináltam kalkulációt arra is hogy mennyi napelemet kéne vásárolnom, melyik éri meg jobban, a klímátkat vásárolnom vagy a napelemet. A kalkulációm szerint az 5 db klímához már 10KWh napelemre lesz szükségem a 3 fázisra elosztva, akkuval de az tovább durván másfél misi lenne állami támogatással. Erre most nem telik a nyugdíjból. Aztán majd ha még adatik egy pár év nekem, akkor megcsináljuk ezt is.

Még persze vacilálok, hogy a klímákba fektessek vagy a napelembe. Még gondolkodnom kell ezen. Most van állami támogatás jövő év közepéig a 5000 főnél kisebb településekre, szorít az idő is.
Viberen is elérhető vagyok : 06-20-976-6330

remrendes

A műhelybe én is ezt néztem, csak a 15kW-ost, viszont akku nélkül. Nekem matematikailag (egyelőre) nem éri meg akkupakkba fektetni.