Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Napelem, napkollektor és szélgenerátor. Technika és készítés

Indította rty42, 2025 szeptember 20, 12:58

Előző téma - Következő téma

ywathzay

Ha ez megnyugtat, a tuja visszavágása, és a kiszáradás között nem biztos hogy van összefüggés. Én itthon rendszeresen skalpolom őket, nagyon jól tolerálja, mert fenyőféle. A többiről meg annyit, hogy 15-20 éve a biomassza, meg az energiafű, energiafűz, stb volt kikiáltva világmegváltónak, most hamarosan ez is száműzetésbe kerül. Én úgy gondolom amelyik lobbi erősebb, annak az érdekeit fújják, -a politika, meg a pénz az egész világon kéz a kézben jár- mert valójában ez egy halálraítélt társadalmi berendezkedés.

Rabb Ferenc

Szép, de egy kicsit utána olvastam és számoltam is. Ha jól számoltam, akkor az ország villamos energia szükségletének kicsit több mint egy ezrelékét tudja biztosítani kb negyvenöt percig... Tehát kell még kb harminc-kétezer ilyen telep (1.5 milliárd/darab) és fényes lesz minden. De csak akkor, ha nem akar mindenki elektromos rollert-biciklit-autót-buszt-kamiont-vonatot-lakásfűtést stb.

És ha mindig optimális körülmények között használják (hát persze) akkor akár tíz évig is működőképes maradhat.

RJancsi

Sajnos részben igaza volt a szagembereknek és ezáltal a szomszédodnak is. Ezek a fránya napelem táblák éppúgy egyenként vannak felügyelve mint egy LiIon akkupakk egyes cellái (legalábbis nálunk hármasával vannak az inverterre kötve). Ha valamelyik mező egy része árnyékban van (kevesebb áramot termel), a rendszer a többit is "lehúzza" ugyanarra a szintre, hiába éri őket telibe a Nap. Nálunk is elég sokat mászkáltak a tetőn (szerencsére járható), míg sikerült úgy felpakolni a 15 táblát, hogy se fa, se villanyoszlop ne vessen rájuk árnyékot. A megtérülés érdekes dolog, nem hiszem, hogy sok értelme van a mai árakon kiszámolni, hogy mi lesz 10-15 év múlva.
Amennyibe a napelem rendszer került, rengeteg tüzifát vehettem volna téli tüzelőnek. De ha csak egy kicsit is kevesebb füstöt eregetek ki a kéményen már azzal áltathatom magam, hogy tettem valalmit a levegőért. Abba megint ne menjünk bele, hogy mi a "zöldebb", egy hagyományos hőtárolós kandalló vagy egy napelem legyártása...

Motoros

Nem nyugtattál meg mert a visszavágás után kb 1 hónapon belül kiszárad a tuja...és csak az az egy tuja amit visszavágtak... akkor logikusnak tűnik az összefüggés.
Itt nem kis tuja bozótról van szó hanem tuja fáról aminek a törzsmérete átmérője 20 cm, az életkora 16 év.  De mindegy is mert nem ez a lényeg.

Motoros

Biztosan elkerülte a figyelmedet hogy a beárnyékolás mint írtam csak a felkelő napnál volt reggel  kb 7 óráig. Tehát szerintem csak mosakodott a szerelő cég.

PSoft

IdézAz akkumulátorok Samsung Litium technológiájú termékek az SDI sorozatból...

Mindenki tudja, a Lítium akkumulátor jó, fasza, de...vakvágány, zsákutca, akármilyen szép "zőőőd" dobozba is csomagolják.
(már...látni az utca végét)
No de majd lesz hegyekben szemétre dobott villanyautó, villanykamion, meg villanyroller is. :(

Rabb Ferenc

IdézAbba megint ne menjünk bele, hogy mi a "zöldebb", egy hagyományos hőtárolós kandalló vagy egy napelem legyártása...

Pedig bele kellene menni, és az egzakt végeredményt a sötétzöldek pofájába dörgölni. Vagy az enyémbe...

RJancsi

Már volt róla szó itt a fórumon is, hogy mennyire "zöld" a villanyautózás. Attól, hogy nem az egyes autók végén pöfög a kipufogó hanem valahol messzebb egy fosszilis erőmű okádja a füstöt, attól nem lesz tisztább a levegő. És a mai akkumulátorok előállítása messze környezet szennyezőbb mint egy hagyományos benzin vagy dízel motoré, az újrahasznosítás pedig gyakorlatilag nincs megoldva. Az sem túl vígasztaló, hogy a fejlett európai és amerikai gépjárműipar szemet húny az afrikai és ázsiai bányákban gályarabként robotoló gyermekmunka felett. De itt mi hű de környezettudatosak vagyunk... [#mf3]

keri

Mert a szolgáltató eladja a 3*16Ampert minden házhoz ha kell, jó zsíros hálózat bővítési díjért, aztán hálózatot meg nem tesz mögé csak a pénzt rakja el, hisz normál fogyasztóknál soha nem lesz ilyen egyidejűség. Aztán a napelemeknél meg mégis lesz, mert minden háznál egyszerre fog sütni a nap, legalább is trafó körzetben.

Egyik barátomnál rendszeresen előfordul ilyen túlfeszültség.
Erre a megoldás a villanyautó.[#fogmosas]
Pont ezen probléma okán épp most fejlesztek egy olyan villanyautó töltőt neki és természetesen magamnak, valamint később a közkincsnek, ami figyeli a hálózati feszültséget, és akkor kezd tölteni, amikor elér a hálózat feszültsége egy adott szintet, ezzel beterhelve a napelemet és lejjebb húzva a feszültséget, elkerülendő a leoldást, és a veszteséget.

Mindenesetre ha ez elterjedtebb probléma lesz azért lépnie kell majd a szolgáltatónak is.

A másik hogy már a hibrid rendszer a menő amiben van kisebb nagyobb akku is. Elsődlegesen ezeket tölti a napelem, és áramszünet esetén képes erről üzemelni a ház, illetve minimalizálni tudja a hálózat használatot ami szaldós elszámolás kivezetésével roppant hasznos lesz.

A probléma felvetésben említett 8 tábla amúgy túl kicsi rendszer. Ilyen kicsivel már nem érdemes kezdeni, mert arányaiban az inverter sokkal drágább és így jelentősen kitolódik a megtérülési idő, illetve sajnos valóban sok a kókler a piacon.
Találkoztam olyannal hogy a túlfeszültség védőt, úgy kötötte be a villanyreszelő nem szakember, hogy bekötötte a fázisokat, majd a levezető részeket egymáshoz kötötte, és sehova máshova. Vagyis túlfeszültség esetén pont nem csinált volna semmit. Amikor kérdem hogy ezt hogy, akkor mondja, hogy de hát így szoktuk [#falbav]

keri

Ezért hiszek én a független önellátásban, a lehető legnagyobb mértékben.
Kollégámon röhögtünk. Annó ugye rábeszéltek mindenkit a villanyfűtésre, meg a tömegkályhára, mert olcsó az áram. Amint megcsinálta drága lett
Aztán rábeszélték a gázra. Megcsinálta. Az is drága lett.
Megcsinálta a fatüzelést, az is rohadtul megdrágult.
Most megcsinálta a hőszivattyút és gondolkodott a napelemen, de lebeszéltük rólam mert akkor az is drága lesz [#hehe]

keri

Ez a hálózati ingadozások kiegyenlítését végzi.
Önmagában ez a két konténer a kiegyenlítési kapacitás 8%-át fedi le az országnak, ami nagyon jó bolt mert erőművekkel ezt a szabályzást jóval drágábban lehet megoldani.

MoparMan

és mi történik ha éppen nincs otthon egy felesleges villanyautó? mert ugye a legtöbben napközben - amikor süt a nap ezerrel - éppen használják...

keri

Én soha nem nyírtam a tujáimat, mégis tönkrementek. Van valami lepke amitől van most ez a pusztulás.
Valamennyire ellenállóak a tuják, de amelyik legyengül az elveszítheti a harcot. Gondolom itt is ezt történt.

Megjegyzem én örülök neki, mert akitől vettem kicsit túl zsúfolta velük a kertet, aztán így ami megmaradt azzal sokkal szellősebb lett.

keri

Te is tudod, hogy akkor nyilván leáll ahogy eddig is.
Szerencsére főleg hétvégén fordul elő inkább, amikor az ipari fogyasztás visszaesik.
Ezen felül én sem és a barátom sem 8 órás munkarendben dolgozunk, tehát jellemzen itthon vagyunk napközben.
De nálam a bojler is akkor fűt amikor a nap, ez is segít, valamint ha a fűtés is rá lesz kötve, nyílván azt is erre állítom rá. De a mosó és mosogatógépet is rá lehet állítani, az sem időkritikus alkalmazás.

MoparMan

értem. akkor ez igazából csak keveseknek jelent megoldást mert akinek jól jönne azok 95%-a normál munkarendben dolgozik.