Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Marószerszámok és karbantartásuk

Indította gaben, 2024 április 09, 15:59

Előző téma - Következő téma

Csuhás

Atyavilág ilyen kincseket őrizgettek és nem ajánljátok fel a közös könyvtárunk számára! :-)
Tisztelettel kérném én is a könyvet megosztás céljára!

e7c897sd8

Csuhás! Van egy felesleges példányom Dr. Kalán-Huszák-Mátray Fémforgácsoló szerszámok címmel. Valamiért sikerült két példányt beszereznem. Régebben nagyobb cégek felszámolásakor kilóra árulták a vállalati könyvtáraik könyveit. Sokat ott lehetett megmenteni a pusztulástól.

Ha kell a könyv szívesen neked ajándékozom!

Csuhás

Átkonvertáltam djvu-ra, mégis csak kezelhetőbb a 30Mb mint a 400. Pár perc múlva letölthető lesz.

kw484wg29

Üdv!

Pontosan honnan letölthető?

Csuhás

Nézz be a linkek topikba.
Egyébként itt a teljes lista:
http://cnctar.hobbycnc.hu/Csuhas/szakirodalom_linkek.txt" TARGET=_fnew>Könyvek

kw484wg29

Üdv!

Megint előbb járt a kezem, mint a szám, vagy fordítva...
Itt találtam meg, már akit érdekel:
http://data.hu/get/8151639/ForgacsoloSzerszamokElezese.djvu

hostya

000000000

Sziasztok,

egy 1 modulos profil ujjmarót keresek 3D-s CAD formátumban. Kerestem interneten, beszállítóknál, de sehol semmi.. Valaki esetleg tudna adni linket ahonnan le lehet tölteni ilyen szerszámot? Üdv, Danszterhttp://www.tankonyvtar.hu/hu/tartalom/tamop425/0007_02-Forgacsolas_es_szerszamai_HU/375f335f335fc3a16272615f6b.png" border=0>http://www.tankonyvtar.hu/hu/tartalom/tamop425/0007_02-Forgacsolas_es_szerszamai_HU/375f335f345fc3a16272615f6b.png" border=0>

PITU

szia  danszter

az elemi fogazás szerszámai (tárcsamaró , ujjmaró)
minden modulhoz 8db szerszámból állnak.
7db a fogaskerekekhez , 1 a fogasléchez.
a fogaskerék marók fogprofilja változik a fogszámoktól függően.
1. 12-13
2. 14-16
3. 17-20
4. 21-25
5. 26-34
6. 35-54
7. 55-134
az alapprofil DIN 3972 I.tartalmazza
ennyit tudtam , de cad rajzot nem
egyébként a profilt pontosan megtudhatod úgy,hogy az aktuális fogszámú kereket az osztókörön legördíted egy fogaslécen ,és amit kitakar a fogasléc  az lesz a fogárok ami megmarad az a fog.  ( MAAG eljárás )

000000000

Pitu,

köszi a gyors választ! Tehát ha magam szeretném legenerálni a szerszámot akkor gyakorlatilag a fogárok negatívját kell a szerszám dolgozó részeként használnom?! A szerszámon található hornyoknak a forgácskihordás miatt van szerepük?

Üdv,

danszter

PITU

szia danszter  
kb igen
de a fogárkon kívül a szerszám éle  hátra is van köszörülve

olvass egy kicsit a MAAG  féle  fogazásról  
ott  jól meg lehet érteni ezt a legördülős dolgot
ha  nem iskolai feladat  nem éri meg ilyen szerszám gyártásba  bonyolódni
ilyen módszerrel  és szerszámmal  nem lehet  szépen legördülő pontos fogaskereket gyártani

kuv5p7226

Alapvetően élettartam. Ipari méretekben gondolkozz, ne hobbistában.:-)

Gyanítom, hogy NYÁK marásnál az üvegszál miatt számottevő az éltartam növekmény, mert az még a karbidot is eszi.

kuv5p7226

Az 1-es modul kicsi az ilyen szerszámhoz. Az alsó csücskén eltűnik az élsebességed.

ha már ISO kúpba fogod be, aakor ingább a 8 részes tárcsás modulmarót fogd be hosszabb befogóba és ne felülről hanem oldalról marjad. A munkadarab befogása marad ugyanaz.

s5f8tmfv3

Köszi! Akkor nem különösebben érdekes, a natúrt sem tudom elkoptatni.