Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Marószerszámok és karbantartásuk

Indította gaben, 2024 április 09, 15:59

Előző téma - Következő téma

Motoros

Valahogy így nézett ki:

Motoros

6rk75uezn

Ilyen golyôm nekem is van,ezek valamilyen örlésre lettek használva?

Borcz

Sziasztok!

Keresek jó marószárat. :)

Bútorlap, MDF megmunkálásban szeretnék foglalatoskodni.

Eddig amivel gyötörtem magam az egy csoda szépen dolgozó szép végeredményt nyújtó 4mm es kukoricamaró. Nagyon megkedveltem. De a napokban 2 is eltört a bútorlap minőség miatt. És megkeseredtem.
2 körben vágom át vele a 18mm lapot. A résből a port kifújom és el is szívom.
Néztem videókat mint pl:
https://www.youtube.com/watch?v=g7ZnCDvfXNY
És ha nem is egy körben de szeretnék spirál marót használni.

Ami jelenleg van az egy 1,5kW-os motor. Fejlesztett testvére 2,2 vagy 3kW. Ez még nem tiszta előttem hogy a kettő között van e akkora különbség hogy érdemes a nagyobbat venni.

Sajnos még az előtolás és fordulatszámmal hadilábon vagyok a bútorlapnál is. A kukorica marót kitapasztaltam hogy mi a Jó hogy ne égjen el... D e a spirált nem értem hogy rá ragad az anyag, talán ezzel nincs is baj, de rémisztő számomra. Az élek jók. De a bútorlapnál kipattog a széle. És az nem kívánatos látvány.

Milyen marószár jó a bútorlap megmunkáláshoz? És még tartós is legyen. Átmérő, Fordulatszám és előtolás is érdekel a fogásmélységről nem is beszélek.

Előre is köszönöm
Borcz

Lacibácsi

Szia!
Gondolom nem csak a szárát keresed, hanem az egész marót. A szárát befogod, a dolgozó részével forgácsolsz...
Merjük használni az igazi nevét[#kacsint]

PSoft

IdézGondolom nem csak a szárát keresed...

Nem hinném...
Én úgy vettem ki Gábor írásából, hogy szárból, már...most is több van a kelleténél. [#kacsint]

gaben

MDF-hez én is hasonlót használok és szép felületet hagy maga után, bútorlapot még nem martam, de itt nézz körül.

felsőmarók bútorlaphoz

Borcz

Haha
Nem is egy van.
Van fekete is :) én csináltam. De még jó lehet pontozónak

d30xhrezp

Elnézést,de csak most láttam a kérdésed!
Igen,perlit örlésre használták.

Borcz

Ehhez mit szóltok?
Nem használtam ilyet. Remélem valaki igen. szerintem ez a legideálisabb a két oldalt szép felület elérése érdekében.

http://kentech.hu/termek/spiralis-horonymaro-negativ-pozitiv-hwm-z22-kulonbozo-meretben/

dtb

Ha van türelmed várni, akkor ilyet javaslok:
1pcs 4/6mm Two Straight Flute Mills Wood Cutter Tools CNC Router Blade
Sokáig bírja, nem tapad bele a forgács, de ha nem hűtöd, akkor nagyobb mélységben hajlamos megégni... és irgalmatlanul hangos. Van hasonló kétélű, amit a piacokon dobozos szettben lehet kapni (általában sárgára van festve) az masszivabb, halkabb, talán még jobb minőségú is... de jóval drágább. Az is van az alin. A kétélű kialakítás a lényeg. Szerintem.

Borcz

Igen emlékszem ezt a fajtát égettem el :)
Sajnos nem ez a szakmám próbálok utána olvasni dolgoknak.

Bámulatos mennyi fizika van ebben a szakmában.

Valamiért a spirálra vagyok ráállva. Az inkább vágja az anyagot. - szegény véredényem

Borcz

Sok videót néztem meg
Találtam egy ilyet:
https://www.youtube.com/watch?v=mUIVKWqtT8w

Fel-Le maró. :)
A mtek azt monda hogy 18-24000Fordulaton 10-15métert tud megtenni percenként. Ami 166-250 mm másodpercenként. [#guluszem1] Ha jól számolom.

Ez már íjász kategória.

Magyarországon a Perfor árul ilyet.
PERFOR
Itt még többet ír az előtolásra.

Próbálkozott valaki ilyennel dolgozni?

Vagy vennem kell egyet és hadd szaladjon :)

robroy007

én használtam gyémánt 12-es hasonló kialakítású marót

6-os átmérőnél nekem kétséges a megfelelő forgács kihordás telibe fogás esetén segítség nélkül
ha van hozzá masszív mechanika akkor esélyes a tudása

az nagy előny, hogy tényleg nem foga szaggatni a felületét a bútor lapnak!

robroy007

illetve akkor jön ki az igazi előnye a szerszámnak ha tényleg bírsz vele 1 fogásban dolgozni!

különben a talpa elkopik mire a teteje még vadonat újnak számít akár fában is