Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Marószerszámok és karbantartásuk

Indította gaben, 2024 április 09, 15:59

Előző téma - Következő téma

MacGyver

Nekem a 6-os kétélű úgy beletört a bútorlapba hogy el se hittem... pedig csak 3..4 mm-t fogott és nem is siettem hogy gyorsan toltam volna... cseréltem 8-asra és azzal vágtam ki.. Fehér bútorlapnál csak itt -ott pattogott ki a széle de barna kicsit faerezetes lapnál eléggé kipattogzott a széle.

A spirál maró bútorlapra szerintem azért nem jó, mert a spirál felfelé húzza az anyagot, gyakorlatilag letépi a bútorlap felületét.

Honnan van olyan kukoricás maród ami leér 18mm-re? hm.. keresek a kínaiaknál..

frob

Sziasztok
Talán ismerős pár embernek az úgynevezett fekete vaslemez, ezen van egy viszonylag kemény fekete ráéget vasoxidos réteg.
Ezt kellene áttörni gravírozással.
Ha jól emlékszem valamikor Motorostól vettem olyan gravírtűt, amit főorsóba befogva úgy ahogy megkarcolja, ha megforgatom akkor jobb az eredmény de még úgy sem az igazi...

A felület egyenetlen, tehát valami hasonló megoldás lenne jó, már mint rugós, vonalrajzot kell rá készíteni ( logó) , a sima vas marószárak azért sem jók mert a kicsi kínai főorsó alacsony fordulaton használhatatlan...

Szóval milyen más megoldás lenne használható?

Minden ötletet szívesen fogadok!

R.

Miki2

Én ilyen gyémánt élű szerszámmal vágtam a bútorlapokat.
Stabil gép kell hozzá. Nekem egy SCM TECH90 típus volt.
A bútorlapban előforduló kavics darabokat nagyon nem szerette.

Miki2

Még annyit: amit én használtam 12-es átmérőjű volt.

2nbj3n5m

T. Cim.
Forgó gyémánttal megoldható
Mfg. Janko

gaben

Szia,

itt én a fotón látható szerszámot használtam és gyönyörűen vitte.
Ez azt hiszem alcrona bevonatos gravírtű.

Üdv, Gábor

frob

frob

Igen, ez van készülőben, vette sima fúróba fogható keményfémes fúrót, és azzal próbálkozom...

D.Laci

Egy kis érdekesség...
Mirror Finishing
STAVAX / 52HRC
PCDRB / PCD Ball End Mill

https://www.ns-tool.com/en/technology/case/sample07/

Szalai György

A hematit és a magnetit réteg megmunkálását az ásvány/kristály megmunkáló PCD eszközökkel végezhetnéd.

Szedlay Pál

Az érdekessége az, hogy gyémánt és acélt munkál vele, ráadásul 63 óráig. Szép lehet a Gcode hossza is.
Itt miért nem diffundál az anyagba a szén, hisz ezért szoktak acélt inkább köbösbórnitrid szerszámmal megmunkálni. Nagyon szép lett a felület. A szerszám ára sem elhanyagolható kb. 110.000Ft netto.
https://www.askul.co.jp/p/U705328/

D.Laci

Hirtelen felindulásból nézve soknak tűnik az ára, de ha a munkadarab úgyis a gépben van péntek délután otthagyják hétfőn reggelre kivan polírozva.
Azt a felületi minőséget és pontosságot máshogy nehéz tartani.

Vetesi75

Szerintem mert alacsony a megmunkálási hőmérséklet a vágási zónában. Kb. 150m/min vágósebességet, meg folyadékhűtést látok - CBN-nel hűtés nélkül általános a 800+m/min vágósebesség acélban, jól láthatóan izzik a forgács.

Szedlay Pál

Szia! Egy 2mm átmérőjű maró gömbcikk átmérője 0,005mm húrhosznál kb. 0,02mm. 45,000 fordulatnál így sík felületen 3m/min lesz a forgácsoló sebesség.

szf

Igaz, hogy nem maró de szerszám karbantartás.
Megkopott a kevéske fúró élező kézségem.
Kellene valami segédberendezés.
Az alábbi linken találhatót használja valaki, használható?
Vagy tud valaki jobbat?
élező