Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Marószerszámok és karbantartásuk

Indította gaben, 2024 április 09, 15:59

Előző téma - Következő téma

5z7aew5x

Lapkát nem élezünk...[#csodalk]
Megfordítjuk, vagy cseréljük. Soha nem lesz olyan mint az új. [#wilting]

000000000

üdv, eladó gömb(2-12mm) illetve endmill (10-12 mm) marók több darab is! keményfém bevonatos marók, érd: 12elado12@mailbox.hu

Szedlay Pál

Sajnos ezzel a beírásoddal sok ember viszel az alagútba.
"amit köszörüléssel nem, csak szikraforgácsolással lehet megmunkálni hatékonyan."
Ezt a beírásodat egy kicsit támaszd alá tudományosabban. Azért, hogy mindenki meggyőződhessen az ellenkezőjéről.

p09ux3dyb

Bocsánat, igazad van, nem támasztom alá, inkább elismerem a tévedésem. Remélem azt a sok embert kivezetem az alagútból :)

Kedves Pál!
PCD hullámos kontúrmaró gyártásáról láttam egyszer egy videót, hasonló volt mint egy menetmaró, 5 tengelyes huzalszikrával munkálták meg, abból vontam le téves következtetést, illetve nem mélyültem el ebbe a témakörbe, tehát bocs :$ :)
Felmerült viszont bennem egy kérdés ebben a témakörben. A többi nagy keménységű lapkát, hogy munkálták meg idáig? (CVD)
Olvastam olyasmit, hogy lézerrel a leghatékonyabb... ez igaz?

r2u4n063m

Négy élű keresztéles bevonatos tömörkeményfém marószárat szeretnék újra élezni, a gyémánt tárcsa az adott, de a jelenlegi 5mm széles koronggal nem tudom a keresztélnél lévő beszúrást elkészíteni, oda ~1,5mm-es tárcsa kellene, kinek van rá valami frappáns ötlete? Megfordult a fejemben a sima élű gyémánt vágókorong - csempe, márvány stb -, de ez elég meredek ötletnek tűnik még számomra is [#fejvakaras]
https://lh5.googleusercontent.com/-evdrRpTR5DE/Ufn7jm7U7WI/AAAAAAAAEJQ/CR01zrz-myk/w720-h542-no/IMG_20130731_084907.jpg" border=0>
https://lh3.googleusercontent.com/-LcY9f7r0sDk/Ufn78KUaxrI/AAAAAAAAEJY/AKhiiSlo4R0/w726-h542-no/IMG_20130731_085017.jpg" border=0>
https://lh4.googleusercontent.com/-pCirVSGezS4/Ufn8Vj_RpMI/AAAAAAAAEJo/8VE-fKB0IxY/w726-h542-no/IMG_20130731_085058.jpg" border=0>

designr

Vannak ezek a 130watt körüli kis kézi-nagyfordulatú csiszolók..ezekhez árulnak vékony gyémánttárcsát..neten mindíg látom.Szerintem az erre ideális lenne..Persze kézből ezt pontosan nehéz..kell valamiféle szögbe állítható vezető..

r2u4n063m

Köszönöm, ez érdekesnek tűnik [#worship]
Jó lenne megtapogatni egy ilyent, illetve a fő kérdés, hogy vajon milyen felületet csinál a vágás helyén, miután itt cél volna a minél simább felület elérése. Közben találtam sima élű csempevágót, elég húzós, de talán működhet http://www.vektor2000.hu/?999,diatech-smx-standard-folyamatos-%E9l%FB-gy%E9m%E1ntkorong-professzion%E1lis-felhaszn%E1l%E1sra" TARGET=_fnew>Gyémánt vágókorong

000000000

Szia,
a kőzetvágó korongoknak eltérő a paraméterei a fémvágótól.
kötésszilárdság, szemcsesűrűség, szemcseméret
persze, ha egy-10 db-ot akarsz kézben, akkor nincs jelentősége, de a "profi" korongnak se...

r2u4n063m

Szia!  
Kerestem "rendes" korongot is, de eddig még nem találtam, amelyik cég visszajelzett, ott nyári szünet van, így most evégett keresek más alternatívákat is, no meg azért csak olcsóbb -rövidtávon-, mint a cbn korong. Élezni való az mindig akad, ha dolgozik az ember, fogy a szerszám :)

mxjj54gxi

Lehet most megköveznek páran, de a Kőbányai bazárban mindig van gyémántkorong, finomszemcsés, fémlemezhordozón, kb 20mm-től felfelé 50mm-ig klf átmérőkben.Vékonyak, lehet odaférne.
Rendesen meg kell pörgetni, de én üveget vágok és csiszolok velük, nagyon szépen dolgoznak.
És olcsó is.
Esetleg egy próbát megér

svejk

Kadánál is volt a budapesti találkozón, úgy 120 mm átmérőjű, sacc. 1 mm széles.

r2u4n063m

Az egy kicsit messzi van nekem, a helyi piacon kellene körbenéznem, hátha akad :) Amit te használsz, az a sarokköszörűre való, vagy rendes köszörűre?

r2u4n063m

No, majd alkalomadtán őt is meginterjúvolom :)
Találtam időközben egy céget, akik gyártanak is, remélem ott nincs épp nyári leállás.  

Szedlay Pál

Igen igaz!
Ma lézerrel a leghatékonyabb és a csiszolás után ezzel érhető el a legjobb élsugár.
A PCD-nál megadják az ideális megmunkálhatóságot.
Természetesen van olyan amit jól lehet huzalozni, van amit nem.
És abban igazad van, ha speciális geometriára van szükség akkor a huzal a megoldás, de ez mindig szerszám függő, mivel érdemes élezni.
Azt azért tudni kell, hogy huzallal soha nem lehet olyan éles szerszámot készíteni mint köszörüléssel vagy lézerrel.
"A többi nagy keménységű lapkát, hogy munkálták meg idáig? (CVD) "
Lézerrel, vagy csiszolással.
A brill mint csiszolt ékszer gyémánt nem újdonság és már nagyon régen tudják csiszolni.
A lézer technika előtt szinte minden gyémántot gyémánt tárcsával munkáltak meg, legyen az ékszer, esztergakés vagy szemészeti szike.
Tudomásom szerint a CVD nem huzalozható, ezt viszont nem tudom biztosan.
Viszont az árát azt igen pl. egy 4mm*1,5mm*1,5mm-es "MT L401515
165-120-0796-01
$117.19 " Csak nagyon speciális alkalmazásokhoz éri meg.
Egy 70mm átmérőjű jól szikrázható PKD  
CMX R70.0-360-2005PL 850 Preis EURO 675,-