Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Marószerszámok és karbantartásuk

Indította gaben, 2024 április 09, 15:59

Előző téma - Következő téma

7vpav5d32

Forgás közben szemben forgatott szürke kővel elő jönnek az új élek. Levegős köszörűhöz csináltam felfogatást és azzal szoktam szemben forgatni a szürke, száras követ.

laca

Volt már hasonlóról szó valahol a fórumon. de most megismétlem a tapasztalatomat.
Az én "gyémántkövem" bronz ágyazású, tisztítani puha, szürke, vízben áztatott korund kővel lehet.
A bronzon nagyon "kócosan" működött a szabályzás, de feltételezésem szerint a bakelit, vagy műgyanta ágyazás gyémánttal szabályozható.

000000000

Azért a képen látható koronggal óvatos legyél, mert viszonylag puha a kötőanyaga. Könnyen szétköszörülhető.  

PSoft

Köszönöm mindenkinek a gyakorlati tanácsokat a gyémántkoronggal kapcsolatban.[#worship]

kuv5p7226

Gyémánttal. De nekem még a puha, bakelites is hupás maradt, mert túl mélyen megbarázdáltam vidiával és a hupa nemhogy nem jött le, még a gyémántot is megette.

Szedlay Pál

Kell egy olyan korong Sziliciumcarbid vagy aluoxid szemcsével ahol ezeknek a mérete jóval nagyobb mint a szabályozni kívánt gyémánt tárcsában lévő. Az ármérője kb. harmada legyen mint a gyémántrácsáé. Könnyen forgó csapágyazás kell neki és nem kell hajtás, majd ezt elvégzi a gyémánt korong.
Told finoman a forgó gyémánt korongnak ezzel ezt is forgásra készteted. Természetesen egy rúd forma a tökéletes mert folyamatosan mozgatni kell a szabályozandó tárcsa előtt.
Ha csak eltömődött az is elég ha egy falapra kiszórsz sziliciumkarbid szemcsét és 8-ast írva mozgatod rajta.

9hntvxya5

A kanalas vagyok  !   A Szilikátipari Kutatóintézetben, ahol csak gyémántmegmunkáló eszközök szolgáltak a gyémánthoz közeli keménységű különleges anyagok- circonium-  megmunkálására , a gyémánt tárcsák karbantartására a 2000 oC feletti hőmérsékletű égetőedények törött darabjait használták sikerel !

Szedlay Pál

Elképzelhető, nem vagyok szakértője a dolognak, de még nem láttam szemcse nélküli szerszámmal gyémántot szabályozni.
Én az ötletemet egy annak idején a Vasipari kutató intézetben dolgozó mérnöktovábbképző tanártól tanultam a másodikat egy 30 éve gyémánt lapkákat élező cégnél láttam.

sanka74

Sziasztok! Nem tudja valaki hogy hol gyártanak méretre száras marót? Egy kontúrt és  egy lekerekítést szeretnék egy lépcsőben marni..Köszönöm!

4um5b65d

besirkyjh

Itt Debrecenben csinálnak ilyet ha minden igaz :)
http://www.metalmix.hu/index.php?mod=sdoc&id=22" TARGET=_fnew>Metalmix

Sanyi Bá

Kérek egy kis kritikát a leendő gyémánt köszörű gépemhez. Egy amatőr abból építkezik ami lehetőleg otthon megtalálható, én találtam egy régi repró állványt és az asztali kőrfűrészről levettem a motort majd esztergáltam egy csapágyházat az ER11-es patron szárnak és itt megakadtam mert nem találok megfelelő alapot itthon amire ráépíthetném az egész köszörűt. A képek megtekinthetők a "cnctar.hunbay.com" oldalon.Képet még nem tettem fel, de ennyivel nem is szemetelnék ide.

VighLajos

Talán ebbe belefér a gyalukések élezése. Végül is ugyanaz, mint a marás...

000000000

HSS-t ha jól tudom lehet marni tömörkeményfém szerszámmal,de hogyha edzés előtti hss alapanyagot tudsz beszerezni azt talán lehet bevonatos nem túl drága HSS maróval is marni.

zc6b3g9pv

Sziasztok!
Azt tapasztaltam, hogy az OPTIMUM BF23L Vario egy sokak által használt gép.
Tudnátok nekem abban segíteni, hogy mennyiért szabad egy ilyen gépet használtan megvenni?
Köszönettel:
Turing