Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Marószerszámok és karbantartásuk

Indította gaben, 2024 április 09, 15:59

Előző téma - Következő téma

000000000

Végre elkészültem egy már rég elkezdett, de sok nehézség árán megszületett kiesztergáló szerszámmal. Az biztos, hogy ha még egyet kéne csinálni, máshogy csinálnám, de most már készen van.
Köszönet a fórumnak az ötletekért, de kifejezetten VTamásnak a forgócsúcsért, és Vbodynak a profi keményfém lapkákért! Már kipróbáltam, szépen megy, amire kelleni fog nekem, (alumínium felesztergálás 45-ös átmérőre) arra jó lesz az egyébként is vézna gépen. Persze a Varsányi gépe egy pillanat alatt "bezúzná" ezt a filigrán szerkezetet, de az én kis gépemre pont jó. :)

http://cnctar.hobbycnc.hu/deguss/kiesztergalo/6.jpg" border=0>

http://cnctar.hobbycnc.hu/deguss/kiesztergalo/2.jpg" border=0>

http://cnctar.hobbycnc.hu/deguss/kiesztergalo/3.jpg" border=0>

A fecskefarok vezetéket egy faipari lapkás maróval csináltam, pici fogásokkal, így mindig bepróbáltam az ellendarabot. Olyan passzentosra készítettem, hogy magától nem csúszik, azt hinné az ember, hogy csak szorul, de a menettel szépen be és ki lehet tekerni. Nem holtjátékmentes, de hát úgyis csak egy irányban dolgozik az ember.

A hernyócsavarra csak a biztonság kedvéért van szükség, meg lehet vele rögzíteni a felső részt.
A köracél forrasztva van, egy kis ügyességgel cserélhető rövidebbre, de mivel ez egy speciális csapágyházhoz kell, ezért ez a hossz.
Ötleteket, kritikát elviselem!

Devecz Miklós

A gravitációnak ellenáll [#banplz]

ukcge40u

Nos, akkor belevágok.

http://cnctar.hobbycnc.hu/Sanzistift/mar%F32.jpg" border=0>
Ez nálam a nagyolómaró.
Rovátkolt az éle, így a forgács relatíve pici darabokban jön le.
Ez nagyjából 16-18-as maró lehet (nem emlékszem).
A felület nagyon durva, de iszonyatos mennyiségű anyagot képes leválasztani rövid idő alatt, főleg aluban. (8000 fordulat, 20mm fogás, 1500-as előtolás.)
Az egyik éle keresztél (ami miatt, mármint a keresztél miatt belevágtam ebbe az egészbe), ezért lehet vele fúrni is (folyóforgács, nagy mélységre nem ajánlott), valamint spirálmarásra is, nagyjából 5mm-es ereszkedéssel körönként. Akkor még jól muzsikál, nagyobb értéknél már nem jó hangja van.
Ja igen.  
Én fülre marok, meg rezgésre.
Hallom a cuccot, meg az ajtón van a kezem, hogy mit csinál.
A katalógusadatokra rá sem nézek, csak számomra ismeretlen szerszámnál.

Az egyenirányú marást nagyon szereti (nem csak ez, az összes), és ebből egy HSS, is tud jól dolgozni akár rozsdamentesbe is.
Pfü, most nem jut eszembe több, kérdeztek, meg kritizáltok, és akkor többet tudok... :)

(Ez itt az apróbetűs rész, kéretik figyelmesen elolvasni. Azt írom le, amit tapasztaltam. Ha valakinek van jobb ötlete, az jöhet. Ezt a kütyüt is lehetne jobban hajtani, de nem visz rá a lélek. Anno, a suliban nagyon megtanultam, mit jelent csak egy szerszámmal dolgozni, tehát én mindig úgy kalkulálom a szerszámot, hogy sokáig bírja, de azért haladós tempója legyen.
Tehát szerszámot gyilkolni én is tudok.
Itt az a célom, hogy hogyan lehet egy szerszámmal úgy dolgozni, hogy az maximálisan ki legyen használva, annak a függvényében, hogy nem jár hetente szerszámköszörűs hozzánk munkáért.)

ukcge40u

Második szerszám.
http://cnctar.hobbycnc.hu/Sanzistift/mar%F31.jpg" border=0>
Itt ezt használjuk simítómarónak.
A hagyományos gépeken nem nagyon használnak simítómarót, én sem tettem anno. Mivel itt szerszámcserélő van, így nagyon jó egy gyors célszerszám.
A simítómarónak nagyon sok előnye van,ezek közül kapásból a felületet emelném ki.
Mivel ennek 8 éle van, így a fogásonkénti előtolást lehet növelni, vagy ugyanolyan előtolással simább lesz a felület.
Ennek is van keresztéle, de igazából csak arra jó, hogy a zseb alján azt az 1 tized fogást meg tudjuk vele venni. Nagyobb mélységeknél beremeg, és nem szereti a nagy fogásmélységet sem.
Az én tapasztalatom szerint aluba 5 tized, vasba 2, rozsdamentesbe 1 tized simítómélységnél dolgozik gyönyörűen.
Mivel ez sokfogú, és eleve a katalógusban is slichtfräser, így az oldala nem szereti a sok anyagot, kontúrnál rozsdamentesnél általában 1-2 tized oldalanként, aluban elmehetünk az 5 tizedig is, de nem érdemes, mert ezt a marót úgyis mindig a nagyoló után küldjük.
A főnököm képes rá, hogy aluba ezzel kapjon le 1 millimétert oldalanként. A maró megcsinálja, de megint rá kell menni, ha jó méretet akarunk, és a felület is relatíve ronda.
Ez keményfém, a hobby kategóriában egy jó gazdi kezében nagyon sokáig kiszolgál egy adott darab.
Szereti a fordulatot, de 4xD arányban már érdemes fogásosztással simítani.

Amit most kihagytam, majd megkérdezitek. :)
Holnap jön a háromélű (az a bizonyos), meg a keményfém simítónagyoló.
Igyekszem jobb képeket csinálni... :)

s7manbs8

Kissé életlen pont, amit mutatnál, és nagy a kép is. Amúgy érdekes lenne, amit mutatsz. [#circling][#circling]

ukcge40u

Holnap újracsinálom, meg összetrükközöm.
Nem vagyok moderátor, így azzal próbálok javítani, ami az eszembe jön, de majd meglátom, hogy működik-e?
A telómmal tudok most csak fényképelni, mert az okosgépet az asszony bitorolja... otthon.
Megteszem, amit tudok. :)

s7manbs8

Kicsit kisebbre veheted a képet, ahhoz nem kell moderátor. Ezek a masinák már el vannak látva újabban arc, mosoly felismerővel, de mivel az a rusnya maró nem vigyorog, így a gép a hátteret fókuszálta be lehet.[#circling][#circling]

ukcge40u

Mindjárt lekicsinyítem, meg egy füst alatt kipróbálok mást is... :)

ukcge40u

Működik.
Holnap felrakom a jó képet... :)

ukcge40u

Az enyémben még nincsenek ilyen hülyeségek.
Ez csak egy sima telefon+ van benne egy kamera is.
Ez telefon, nem fényképezőgép.
A fényképezővel majd csinálok makrós képeket is, ha kell, miután lenyúltam(vissza) a páromtól... :)

D.Laci

"fogásonkénti előtolást lehet növelni,"
Gondolom fordulatonkénti akkar lenni?

4um5b65d

Ne köss bele mindenbe, mert még elbizonytalanítod szegényt....[#violent][#nyes][#taps]

D.Laci

Nem vagyok én olyan!... á dehogy... :)
Mint laikusnak szemetszur néhány momentum. Attol még nem biztos hogy igazam is van.

PSoft

Láttátok a #233-at?
Az a "simítómaró",hát az nem kutyaf..sza!
[#nyes][#nyes][#taps][#taps]

ukcge40u

Nem, fogankénti előtolás akart lenni, de közben még beszéltem is mással. Ezt elkúrtam... :(