Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Mechanikai ötletek

Indította gaben, 2024 április 09, 15:37

Előző téma - Következő téma

besirkyjh

Ahogy  leirtam , kézi menetfuro II vágás és utánna az orsoval a " finomitás " .

besirkyjh

Miota leirtad ezen gondolkodom hogy milyen ablakpárkányos rögzitére gondolsz ?

s7manbs8

Az alu U vas vagy a másik már én se tudom.

0gbwyh99

h2o

Sziasztok!

Még csak nemrég regisztráltam magam a fórumon, de már régen olvasgatom.
Jó ideje izgatja már a fantáziámat egy hobby CNC építése, de még nem mertem hozzá fogni... 8-(
Zoli! Elkezdted már a dokumentálást, vagy még várni kell rá? Nagyon érdekelne, főleg mivel írtad, hogy könnyen elkészíthető.

Üdv,

p.z.

besirkyjh

Szia     Üdvözlönk a forumon.

Nem vagyok egy lusta ember de csak olyan 1-2 hétmulva kezdeném ( egyébb elfoglaltság ).

Mi érdekelne? Kérdezz itt bátran.

43pbwjg8s

A szürkeöntvény hogyan van az egészen kis menetekkel (M2-M3)?
Valakinek tapasztalat? Esetleg semmi gond?

hostya

"Mit szólsz?
Össze tudjuk ezeket dolgozni valamikor? "

Természetesen!

Csak azt nem tudom most így hirtelen, hogy ez most melyik elképzelésedbe illeszthető.
Egyszer azt írtad, hogy először egy olyan gépet szeretnél, a meglévő "gépelemek" felhasználásával
 amivel a leendő cnc alkatrészeit szeretnéd megmunkálni. (nem cnc)
Erre van Neked egy már megépített, de sajnos nem megfelelően használható géped, ahol a gépépítéshez
egy asztali fúrógépet próbáltál felhasználni. (#6582)
Azt tudni kell hogy egy fúrógép az csak egy fúrógép, csak erős kompromiszumokkal használható    
 marásra.
Egy hagyományos marógép elkészítéséhez,  a meglévő koordináta-asztal felhasználásával a  
Sasi féle (#6580) ajánlás lenne a legjobb. (szerintem)
De hogy ne vesszen kárba az edigi munkád, a #6581-ben a fúrógéptől megfosztott állvány is  
felhasználható erre a célra, csak a koordináta asztalt kell áthelyezni, + kell egy maróorsó a fúrógép helyére.
A mostani felállás szerint ezt az elfektetett oszlopot "Y" tengelynek (gerendának) akarod használni?
És mi tartaná ezt a gerendát? Csak nem arra gondoltál, hogy csak a talprészén rögzíted egy jó masszív oszlophoz, úgy mint a sugárfúrógépnél...?  (#6578)
De szerintem beszéljük meg ezeket a dolgokat magánban v. személyesen.
Továbbra is fentartom az igéretemet: segítek!

[#wave]

4um5b65d

Mint a szürke egérbe, belemegy, de visítani fog....
A gömbgrafitosban szebb lesz a menet, de alapból kerüld a dolgot ha egy mód van.

KoLa

Ha van hely legalább 10mm menet legyen és a fúrót próbáld ki előtte hogy mennyit visz! fúrópisztoly szóba se jöhet!!! max mágnestalpas fúrógép.

43pbwjg8s

Szia!

Na akkor nekifutok ujra, mert amikor majdnem kész voltam a válasszal elszállt eaz egész... :(

Sokat gondolkodtam, és ugy döntöttem, hogy a fúrógép megoldás most félre lesz téve, ugyanugy a kézi mozgatás is.
A CNC maró megoldás amit inkább erőltetnék most.

MIndennek az alapja a #6581-ben szereplő állvány, a #6803 ban szereplő öntvény, amelyet a #6633 szerint lehet tökéletesen összeilleszteni. Azért szerencsés, mert ezek az elemek ipari környezetben nagy pontossággal dolgoztak együtt. Ezek egy egység részei voltak. Nagy pontosság, pontos illesztés, és alak és helyzettűrések.

Igen! Ez már nem olyan kicsike váz igy elsőre sem.

A függőleges torony a Z előzetes beállítása miatt érdekes.
Igy elégy széles magasságtartományban lehet befogni/behelyezni megmunkálandó alkatrészt alá.

Az X asztal sem problémás első nekifutásra.
Ez is létezikl már. A #6371-bentalálod. De ezt láttad is amikor kinn voltál. (igen ott volt a nagy szemáthalomban ez is :) ).
Elsőre ezt tenném be az asztalra.

Csupán a CNC mozgatott Z-t kellene megcsinálni (komplett mindenestől), valamint ugyanitt az Y anyának a megfogását és az Y orsó csapágyazását.

A Z talán nem olyan nagy falat.

h2o

Először is azt szerettem volna tudni, hogy miből is készül a gép és pár fotó is jó lett volna, de úgy látom van már pár kép itt róla, szóval ezek a kérdések már tárgytalanok. Nem tudom hétfőn reggel miért nem láttam ezeket a képeket...?
A tervek publikusak (lesznek)?
Számomra eddig a legkritikusabb résznek a gép pontos beállítása tűnik. Hogyan lehet megoldani, hogy minél pontosabban derékszögben legyenek a tengelyek?
A síkban futásuk pedig a rozsdamentes csövek minőségétől függ. Bár én kezdetben szögvas, ill. alu csapágy pályában gondolkodtam, de lehet, hogy a rozsdamentes cső sokkal pontosabb lesz.
Érdekelne, hogy hol lehet kapni teflon anyához alapanyagot (Miskolc és környéke), valamint excenteres csapágytartót?
Bár lehet, hogy ezekkel a kérdésekkel inkább a "Segítség, béna vagyok" topicba kellene mennem...

43pbwjg8s

Lehet a sínt feltszem előbb egy gerendára, (itt kell sok kis menet), majd a gerendát fogatom fel az öntvényre már nagyobb menetes furatokon keresztül és kevesebb csavarral.
Ahogy nézegettem ez ugyis szükségesnek tűnik....
Ugyanis ha most leteszem egy sík felületre a sínt és ráteszem a futókocsit is, a futókocsi oldalsó része ugy van kialakítva, hogy azon fekszik fel az egész. Vagyis a kocsi "aláér" a sínnek. Tehát igy is fel kell emelnem egy kicsit.

besirkyjh

Szia  

Igen minden infoja publikus .Azért is teszem majd a képeket épités közben .

Futo felületnek szögvasat ne használj ( szét csavarja a mechanikát ) késöbb részletezem .

A gép az asztal kivételével sehol nincs ragasztva tehát állithato ( derékszög , párhuzam ) .A teflont én nem használom .
Hova kellenek az excenteres csapágy tartok ?

A rozsdamentes csö nem egy pontos méretü anyag , de lehet forgatni és szépen belehet állitani .
Ha ezzel nemakarsz " kinlodni " használj ezüstacélt (azok nagyon pontosak és elég kemények egy ilyen géphez ) csak akkor a rudak végébe menetet kell hogy vágjál ( M6 kb: 20mm mélyen ) mert ezek a menetek tartják össze a gépet .

Vissza a szövasra : ha a két csapágy tengely nem pont meröleges és párhuzamos a futofelületre akkor ( nemtudom másként irni ) ugyjársz vele mint mikor a korcsolya visz szét a lábad , kényszer pályára kerül a csapágyad , ez csöveknél nincs mivel csak egy ponton fekszik fel és nem vonalom mint a szögvasnál .
Vagy lazára állitod a csapágyat ( hogy megtudjon csuszni ) de akkor oda az egész masszivságod és rezonálni fog .

40X40 zártszelvényt körbe tettem 4db csapággyal és nemvolt nagyon pontos ( heggesztés) és az eggyik csapágyam összeroppant ( pedig ahoz már erö kell ( 6201 csapágy ) ) .
A rozsdamentes csöveknek ovalitásuk van de ez türelemmel orvosolhato .A mérések megmutatják ugy is ha gond van .Pár század mm-re szépen belehet állitani , az asztal teljes munkafelületére rajzolsz egy négyszöget és átlot mérsz ( nem a méret a fontos hanem a két átloközti különbség ) .

Szerintem maradj itt ebben a topickban mert vannak benne ötletek is .
[#integet2]