Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Mechanikai ötletek

Indította gaben, 2024 április 09, 15:37

Előző téma - Következő téma

ukcge40u

Oksa, majd átküldöm fénypostán mutiba, ide meg rakok róla képet (otthon van, ki kell várnod a nov7-t).
A kottyanása mérhetetlen, mert nincs neki.
Nekem ez lesz az 5.-ik tengely.

s7manbs8

Nem mondom meg, hova dugja, hát ahol lyuk van, oda !! És ez most nem teljesen vicc.

4um5b65d

Remélem minimum egy globoid csiga hajtás lesz mert ha nem akkor akkor neked lőttek :))

ukcge40u

Fogalmam sincs mi van benne.
Karcolásmentes új állapot, a tengelyek 18-as átmérőjűek, és 1:20 az áttétele.
Szét nem szedtem, egyenlőre előre köszönök neki.
Olyasmi méret, mint a topicomban a szöghajtás.
(az sem kottyan, tökéletes állapotban van)

4um5b65d

Egyébként megfordult a fejemben a csiga hajtás is, de csak egy olyat tartanék jónak aminek a koszorú része edzett, köszörült acél és az orsó része bronz. Vagyis pont fordított az anyagválasztás. Ez azért lenne jó mert az orsó rész kopik állandó jelleggel amit könnyű utánállítani.

4um5b65d

Lehet, azért nem kotyog mert bakelit a koszorú benne és megszívta magát olajjal, vagy zsírral.

ukcge40u

De akkor sem jó ebben a formában a célra.
DE, ha netalántán jó is lenne, gondolod, hogy kifizetné érte azt a köszörűst, aki ilyent tud köszörülni az előre kéregedzett anyagból, 1 századon belül?
Ez már nagyon messze van attól, amire Laslie szeretné használni...
Szerintem.

ukcge40u

Ja, biztosan... [#nevetes2][#nevetes2][#hehe]

4um5b65d

Na-na....nem lehetetlen a dolog....
jobb ha megnézed mi van benne.....
Előfordulhat az is, hogy egyszerűen jól sikerült az illesztése a dolognak, de ha bronz vagy öntvény koszorú van benne akkor az nem lesz sokáig holtjátékmentes... És még utánállítani sem lehet ha egy-két ponton többet használod a kelleténél , ott jobban kikopik...

ukcge40u

Számítok rá, hogy kikopik, ezért úgy lesz megoldva, hogy a nullpontja teljesen körbeforgatható lesz.
Ezenkívül nagyjából 90 fokot fog mozogni munka közben, ha az kikopik, akkor átállítom hardveresen (imbuszkulcs) a következő 90 fokra.
Ha mind a 4 negyed elkopik az én életemen belül, akkor bármit hajlandó vagyok elrágcsálni.

ukcge40u

Szóval most annyira jó, hogy inkább nem nyúlok hozzá.
Ha meg muszáj lesz, akkor még mindig ott van a második negyed... :)

svejk

Sajnos a működéséből adódóan ha nem súrlódik hanem gördül, akkor kottyan, mivel nem érhet egyszerre a görgő alső és felső fele a fogakhoz.

D.Laci

Okos tojás leszek már megint, de mivan ha úgy csinálták, hogy az egyik csapágy a felső élén érintkezik mig a másik csapágy az alsó élén (vagy mind 2 forditva). Így már gőrdül és kotyanás mentes. És így már nem is véletlen a páros csapágy szám.

svejk

Hacsak úgy nem...?
Mindenesetre igen precíz gépet igényelhet a gyártása.

Szalai György

Egyenes vonalú mozgásból forgó mozgást, 180 fokra, holtjáték-mentesen.
Fogasszíj hajtja a fogazott tárcsát, Dynema kötél hajtja az ékszíjtárcsát, NiTiNOL huzal vagy szalag hajtja a sima felületű hengert.
Ezek sok éve bevált hagyományos megoldások. Melyik miért nem jó neked?